Prospect Clo-Ekarzin 0,50 mg/10 mg

Clo-Ekarzin face parte din grupul de medicamente cunoscute sub denumirea de corticosteroizi potenta mare in alte combinatii.

Clo-Ekarzin 0,50 mg/10 mg pe gram crema
Betametazona/clotrimazol

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa utilizati acest medicament.
Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.
Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi simptome cu ale dumneavoastra.
Daca vreuna dintre reactiile adverse devin grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

In acest prospect gasiti:
1. Ce este Clo-Ekarzin si pentru ce se utilizeaza
2. Inainte sa utilizati Clo-Ekarzin
3. Cum sa utilizati Clo-Ekarzin
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Clo-Ekarzin
6. Informatii suplimentare

1. CE ESTE CLO-EKARZIN SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA
Clo-Ekarzin face parte din grupul de medicamente cunoscute sub denumirea de corticosteroizi potenta mare in alte combinatii.
Clo-Ekarzin se utilizeaza pentru a reduce inflamatia, inrosirea pielii si mancarimile, care apar in unele boli de piele de tipul eczemei, dermatitei, lichenului plan si psoriazisului, cand sunt complicate cu o infectie fungica (tinea pedis, tinea cruris, tinea corporis).

2. INAINTE SA UTILIZATI CLO-EKARZIN
Nu utilizati Clo-Ekarzin
daca sunteti alergic (hipersensibil) la betametazona, clotrimazol sau la oricare dintre celelalte componente ale Clo-Ekarzin;
daca suferiti de afectiuni ale pielii determinate de virusuri, fungi (ciuperci) sau bacterii;
daca aveti leziuni ulcerative;
la copii cu varsta sub 12 ani.
Nu utilizati Clo-Ekarzin pe pielea cu leziuni, daca ati avut reactii la vaccin sau daca aveti dermatita periorala, acnee sau acnee rozacee.

Aveti grija deosebita cand utilizati Clo-Ekarzin
daca aveti alte boli de piele datorate circulatiei sanguine deficitare;
daca aveti glaucom;
daca utilizati Clo-Ekarzin impreuna cu un alt medicament corticosteroid;
daca aveti varsta sub 12 ani;
daca au aparut infectii. In aceasta situatie, medicul va poate indica intreruperea tratamentului cu Clo-Ekarzin pana cand infectia este controlata;
daca utilizati Clo-Ekarzin timp indelungat. Pot aparea vergeturi si alte modificari la nivelul pielii. In aceste conditii, tratamentul cu betametazona trebuie intrerupt.
Evitati contactul cu mucoasele sau aplicarea Clo-Ekarzin la nivelul ochilor.
Nu se recomanda utilizarea indelungata la nivelul pliurilor sau a ariilor expuse la frecare, la nivelul fetei sau a zonelor cu piele fina, datorita riscului de atrofie cutanata, telangiectazii, vergeturi, fragilitate cutanata.

Utilizarea altor medicamente
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
Pana in prezent, nu se cunosc interactiuni intre Clo-Ekarzin si alte medicamente. Totusi nu utilizati alte medicamente care contin corticosteroizi cum ar fi hidrocortizonul impreuna cu aceasta crema.
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Sarcina si alaptarea
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.
Nu utilizati Clo-Ekarzin in timpul sarcinii decat daca medicul va recomanda acest lucru.
Nu utilzati Clo-Ekarzin daca intentionati sa alaptati, fara a-l informa pe medicul dumneavoastra.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Clo-Ekarzin nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule si de a utiliza utilaje.
Informatii importante privind unele componente ale Clo-Ekarzin
Clo-Ekarzin contine propilenglicol. Poate provoca iritatie cutanata.
Clo-Ekarzin contine alcool cetostearilic. Poate provoca reactii adverse cutanate locale (de exemplu, dermatita de contact).

3. CUM SA UTILIZATI CLO-EKARZIN
Utilizati intotdeauna Clo-Ekarzin exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
La adulti si adolescenti, doza uzuala este de 1-2 aplicatii pe zi, pe zona afectata.
Utilizati Clo-Ekarzin o data pe zi, dimineata sau de doua ori pe zi, aplicata in strat subtire, doar pe suprafata de piele afectata, masand usor.
Clo-Ekarzin este destinata exclusiv uzului extern. Spalati mainile inainte si dupa fiecare aplicare de crema.
Nu folositi bandaje sau pansamente ocluzive decat daca medicul va indica acest lucru.
Tratamentul nu trebuie sa depaseasca 45 g Clo-Ekarzin pe saptamana.
Nu folositi Clo-Ekarzin mai des si pentru o perioada mai lunga de timp decat cea recomandata de medic.
Daca utilizati mai mult decat trebuie din Clo-Ekarzin
Daca ati utilizat Clo-Ekarzin in doza mai mare decat cea recomandata sau timp indelungat, pot sa apara:
cresterea cantitatii de zahar din sange, zahar in urina si manifestari ale sindromului Cushing: acnee, depresie, cresterea anormala a parului pe fata si corp, cresterea tensiunii arteriale, oboseala musculara, insomnie, vergeturi, obezitate la nivelul trunchiului, incetinire a cresterii, fracturi, infectii, fata ca o luna plina. Daca aveti aceste manifestari, anuntati-l imediat pe medicul dumneavoastra.

Daca uitati sa utilizati Clo-Ekarzin
Nu utilizati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.
Daca incetati sa utilizati Clo-Ekarzin
Medicul va va sfatui cand sa intrerupeti tratamentul cu Clo-Ekarzin. Intreruperea tratamentului se face treptat, marind intervalul dintre administrari sau prin utilizarea unui glucocorticoid mai putin potent sau cu concentratie mai mica.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

4. REACTII ADVERSE POSIBILE
Ca toate medicamentele, Clo-Ekarzin poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Poate aparea senzatie de intepatura si arsura la locul de aplicare a cremei, eruptii acneiforme, dermatita periorala, dermatita alergica de contact, piele uscata si fisurata, vergeturi, cresterea anormala a parului pe fata si corp, infectii si inflamatii la nivelul firului de par, tulburari de pigmentare ale pielii, inrosire, mancarimi si sensibilitate la atingere in zona afectata.
Pot sa apara si alte reactii adverse. In acest caz, informati-l imediat pe medicul dumneavoastra despre orice efecte aparute.
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

5. CUM SE PASTREAZA CLO-EKARZIN
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
A se pastra la temperaturi sub 25ºC, in ambalajul original.
Nu utilizati Clo-Ekarzin dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. INFORMATII SUPLIMENTARE
Ce contine Clo-Ekarzin
Substantele active sunt: betametazona (sub forma de dipropionat) si clotrimazolul. Un gram crema contine betametazona 0,50 mg (sub forma de dipropionat) si clotrimazol 10 mg.
Celelalte componente sunt: propilenglicol, alcool cetostearilic si ceteareth 30, parafina lichida, parafina alba semisolida, PEG-6 stearat PEG-32 stearat si glicol stearat, polisorbat 20, alcool benzilic, fosfat disodic, acid citric, apa purificata.

Cum arata Clo-Ekarzin
Clo-Ekarzin se prezinta sub forma unei mase semisolide, omogena de culoare alba. Este disponibil in cutii cu un tub a 15 g crema.
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si producatorul
S.C. Antibiotice S.A.
Str. Valea Lupului nr.1, 707410
Iasi, Romania
Acest prospect a fost aprobat in Martie 2011

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.