Prospect Carbonat de sevelamer Kiron Pharmaceutica

Acesta leaga fosfatul din alimente in tubul digestiv si astfel reduce valorile fosforului din sange.
– 800 mg comprimate filmate-

Ce gasiti in acest prospect:
1. Ce este Carbonat de sevelamer Kiron Pharmaceutica 800 mg comprimate filmate si pentru ce se utilizeaza
2. Ce trebuie sa stiti inainte sa luati Carbonat de sevelamer Kiron Pharmaceutica 800 mg comprimate filmate
3. Cum sa luati Carbonat de sevelamer Kiron Pharmaceutica 800 mg comprimate filmate
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Carbonat de sevelamer Kiron Pharmaceutica 800 mg comprimate filmate
6. Continutul ambalajului si alte informatii

1. Ce este Carbonat de sevelamer Kiron Pharmaceutica 800 mg comprimate filmate si pentru ce se utilizeaza
Substanta activa din Carbonat de sevelamer Kiron Pharmaceutica 800 mg comprimate filmate este carbonatul de sevelamer. Acesta leaga fosfatul din alimente in tubul digestiv si astfel reduce valorile fosforului din sange.
Pacientii ai caror rinichi nu functioneaza corect nu isi pot controla valorile fosforului din sange. In acest caz, concentratia de fosfat creste (medicul dumneavoastra va numi acest lucru hiperfosfatemie). Valorile crescute ale fosforului din sange pot duce la depuneri de materie dura in corpul dumneavoastra, numite calcifieri. Aceste depuneri va pot rigidiza vasele de sange facand astfel dificila pomparea sangelui in tot corpul. Alte urmari ale valorilor crescute ale fosforului din sange pot fi mancarimi pe piele, ochi rosii, durere in oase si fracturi de os.

2. Ce trebuie sa stiti inainte sa luati Carbonat de sevelamer Kiron Pharmaceutica 800 mg comprimate
filmate

Nu luati Carbonat de sevelamer Kiron Pharmaceutica 800 mg comprimate filmate:
• daca aveti valori mici de fosfat in sange (medicul dumneavoastra va verifica acest lucru pentru dumneavoastra)
• daca aveti obstructie intestinala
• daca sunteti alergic la substanta activa sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament ( enumerate la punctul 6).

Atentionari si precautii
Adresati-va medicului dumneavoastra inainte de a lua Carbonat de sevelamer Kiron Pharmaceutica 800 mg comprimate filmate daca oricare din urmatoarele situatii este valabila si in cazul dumneavoastra:
• probleme la inghitire
• probleme de motilitate (miscari) ale stomacului si intestinului
• imbolnaviri frecvente
• inflamatie activa a intestinului
• interventie chirurgicala majora avuta la stomac sau intestin.

Nu s-au stabilit siguranta si eficacitatea la copii si adolescenti (cu varsta sub 18 ani). Prin urmare, Carbonat de sevelamer Kiron Pharmaceutica 800 mg comprimate filmate nu este recomandat pentru utilizare la copii si adolescenti.

Tratamente suplimentare:
Din cauza starii rinichilor dumneavoastra sau a tratamentului prin dializa:
• puteti dezvolta valori scazute sau crescute de calciu in sange. Deoarece carbonat de sevelamer nu contine calciu, medicul dumneavoastra va poate prescrie suplimentar comprimate de calciu.
• puteti avea o cantitate mica de vitamina D in sange. Prin urmare, medicul dumneavoastra va poate monitoriza valorile vitaminei D din sange si va poate prescrie vitamina D suplimentar, daca este necesar.

De asemenea, daca nu luati un supliment de multivitamine, valorile vitaminelor A, E, K si ale acidului folic din sange pot scadea, de aceea medicul dumneavoastra poate sa monitorizeze aceste valori si va poate prescrie vitamine suplimentare, daca este necesar.

Nota speciala pentru pacientii tratati prin dializa peritoneala:
Este posibil sa faceti peritonita (infectia lichidului abdominal) in asociere cu procedurile de dializa peritoneala. Acest risc poate fi redus prin respectarea stricta a tehnicilor sterile in timpul schimbarii pungilor.
Trebuie sa spuneti imediat medicului dumneavoastra daca aveti orice semne sau simptome noi de disconfort abdominal, umflare a abdomenului, durere abdominala, sensibilitate abdominala sau rigiditate abdominala, constipatie, febra, frisoane, greata sau varsaturi.

Trebuie sa va asteptati sa fiti supravegheat mai indeaproape pentru problemele care implica scaderea valorilor vitaminelor A, D, E, K si ale acidului folic.

Carbonat de sevelamer Kiron Pharmaceutica 800 mg comprimate filmate impreuna cu alte medicamente
Spuneti medicului dumneavoastra daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente,. Carbonat de sevelamer Kiron Pharmaceutica 800 mg comprimate filmate nu trebuie luat in acelasi timp cu ciprofloxacina (un antibiotic).

Daca luati medicamente pentru probleme ale batailor inimiisau pentru epilepsie, trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra pentru recomandari atunci cand luati Carbonat de sevelamer Kiron Pharmaceutica 800 mg comprimate filmate.
Carbonat de sevelamer Kiron Pharmaceutica 800 mg comprimate filmate poate diminua efectele unor medicamente cum sunt ciclosporina, micofenolat mofetil si tacrolimus (medicamente utilizate pentru suprimarea sistemului imunitar). Cereti sfatul medicului dumneavoastra daca luati aceste medicamente.

Un deficit de hormoni tiroidieni poate fi observat nu foarte frecvent la anumite persoane aflate in tratament cu levotiroxina (utilizata in tratarea valorilor scazute ale hormonilor tiroidieni) si Carbonat de sevelamer Kiron Pharmaceutica 800 mg comprimate filmate. Este posibil asadar ca medicul dumneavoastra sa va monitorizeze mai indeaproape valorile din sange ale hormonului de stimulare tiroidiana.
Medicul dumneavoastra va verifica in mod regulat interactiunile dintre Carbonat de sevelamer Kiron

Pharmaceutica 800 mg comprimate filmate si alte medicamente.
Carbonat de sevelamer Kiron Pharmaceutica 800 mg comprimate filmate impreuna cu alimente si bauturi
Trebuie sa luati comprimatele Carbonat de sevelamer Kiron Pharmaceutica 800 mg comprimate filmate in timpul meselor.

Sarcina, alaptarea si fertilitatea
Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca sunteti gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament. Nu se cunoaste daca Carbonat de sevelamer Kiron Pharmaceutica 800 mg comprimate filmate are vreun efect asupra copilului nenascut.
Spuneti medicului dumneavoastra daca doriti sa va alaptati copilul. Nu se cunoaste daca Carbonat de sevelamer Kiron Pharmaceutica 800 mg comprimate filmate poate trece in laptele matern si va poate afecta copilul.
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Nu s-au efectuat studii privind efectele asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.

Daca suferiti unele efecte, nu conduceti vehicule si nu folositi unelte sau utilaje.
Carbonat de sevelamer Kiron Pharmaceutica 800 mg comprimate filmate contine lactoza
Carbonat de sevelamer Kiron Pharmaceutica 800 mg comprimate filmate contine lactoza (zaharul din lapte).

Daca vi s-a spus de catre medicul dumneavoastra ca aveti o intoleranta la unele zaharuri, luati legatura cu medicul dumneavoastra inainte de a lua acest medicament.

3. Cum sa luati Carbonat de sevelamer Kiron Pharmaceutica 800 mg comprimate filmate
Luati intotdeauna Carbonat de sevelamer Kiron Pharmaceutica 800 mg comprimate filmate exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Acesta va stabili doza pe baza valorii din sange a fosforului.
Doza initiala recomandata de Carbonat de sevelamer Kiron Pharmaceutica 800 mg comprimate filmate pentru adulti si varstnici (> 65 ani) este de unu pana la doua comprimate de 800 mg la fiecare masa de 3 ori pe zi.

Comprimatele trebuie inghitite intregi. Nu le zdrobiti, mestecati sau maruntiti.
In unele cazuri in care Carbonat de sevelamer Kiron Pharmaceutica 800 mg comprimate filmate trebuie administrat concomitent cu un alt medicament, medicul dumneavoastra va poate sfatui sa luati acest medicament cu 1 ora inainte de sau cu 3 ore dupa ce ati luat Carbonat de sevelamer Kiron Pharmaceutica 800 mg comprimate filmate, sau poate avea in vedere monitorizarea valorilor din sange ale acelui medicament.
Medicul dumneavoastra va verifica periodic valorile fosforului din sange si poate modifica doza de Carbonat de sevelamer Kiron Pharmaceutica 800 mg comprimate filmate daca este necesar, pentru a se ajunge la o valoare adecvata de fosfat in sange.

Daca luati mai mult decat trebuie din Carbonat de sevelamer Kiron Pharmaceutica 800 mg comprimate filmate
Nu s-au raportat cazuri de supradozaj la pacienti.
In cazul unui eventual supradozaj, trebuie sa-l contactati imediat pe medicul dumneavoastra.
Daca uitati sa luati Carbonat de sevelamer Kiron Pharmaceutica 800 mg comprimate filmate
In cazul in care ati uitat sa luati o doza, aceasta trebuie omisa, iar urmatoarea trebuie luata la ora obisnuita, la masa. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

4. Reactii adverse posibile
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
La pacientii care au luat Carbonat de sevelamer Kiron Pharmaceutica 800 mg comprimate filmate s-au raportat urmatoarele reactii adverse:

Foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 persoana din 10):
varsaturi, constipatie, durere in partea de sus a abdomenului, greata

Frecvente (pot afecta intre 1 si 10 persoane din 100):
diaree, dureri abdominale, indigestie, flatulenta

In timpul utilizarii clinice s-au raportat cazuri de mancarime, eruptie trecatoare pe piele, motilitate (miscare) intestinala incetinita/blocaje intestinale si perforatie a peretelui intestinal.
Deoarece constipatia poate sa reprezinte un simptom care preceda blocajul intestinal, va rugam sa-l informati pe medicul dumneavoastra sau pe farmacist.

Raportarea reactiilor adverse
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul
Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale
Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1
Bucuresti 011478- RO
Tel: + 4 0757 117 259
Fax: +4 0213 163 497
e-mail: [email protected]

Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

5. Cum se pastreaza Carbonat de sevelamer Kiron Pharmaceutica 800 mg comprimate filmate
Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.
Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe flacon si cutie dupa: “EXP”.Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare.
Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu la mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Continutul ambalajului si alte informatii
Ce contine Carbonat de sevelamer Kiron Pharmaceutica 800 mg comprimate filmate
Substanta activa este carbonatul de sevelamer. Fiecare comprimat filmat Carbonat de sevelamer Kiron Pharmaceutica 800 mg comprimate filmate contine carbonat de sevelamer 800 mg
Celelalte componente sunt lactoza monohidrat, oxid de siliciu coloidal anhidru si stearat de zinc. Filmul comprimatului contine hipromeloza, monogliceride diacetilate.
Cum arata Carbonat de sevelamer Kiron Pharmaceutica 800 mg comprimate filmate si continutul ambalajului
Carbonat de sevelamer Kiron Pharmaceutica 800 mg comprimate filmate sunt comprimate de forma ovala, de culoare alba sau aproape alba, marcate cu „SVL” pe o fata..
Flacoane din PEID cu capac din polipropilena.
Fiecare flacon contine 180, 200 sau 210 de comprimate filmate
Cutii continand 1, 2 sau 3 flacoane sunt disponibile.
Flacoanele HDPE contin un agent deshidratant. Nu scoateti acest desicant din sticla.
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata
Kiron Pharmaceutica Pharmaceutica B.V.
Sterrenschans 79
6522 GM NIJMEGEN
Olanda

Acest prospect a fost revizuit in Aprilie 2015

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.