Prospect Candesartan Torrent comprimate

Acest medicament este utilizat pentru tratamentul tensiunii arteriale mari.

Disponibil in variantele:
Candesartan Torrent 2 mg comprimate
Candesartan Torrent 4 mg comprimate
Candesartan Torrent 8 mg comprimate
Candesartan Torrent 16 mg comprimate
Candesartan Torrent 32 mg comprimate

In acest prospect gasiti:
1. Ce este Candesartan Torrent si pentru ce se utilizeaza
2. Inainte sa luati Candesartan Torrent
3. Cum sa luati Candesartan Torrent
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Candesartan Torrent
6. Informatii suplimentare

1. CE ESTE CANDESARTAN TORRENT SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA
Numele medicamentului dumneavoastra este Candesartan Torrent. Substanta activa este candesartan cilexetil. Acesta apartine grupului de medicamente denumit antagonisti ai receptorului angiotensinei II. Medicamentul actioneaza prin relaxarea si largirea vaselor dumneavoastra de sange.
Acest lucru ajuta la scaderea tensiunii arteriale. De asemenea, face mai usoara sarcina inimii dumneavoastra de a pompa sangele catre toate partile corpului.

Acest medicament este utilizat pentru:
• tratamentul tensiunii arteriale mari (hipertensiune arteriala) la pacientii adulti.
• tratamentul pacientilor adulti cu insuficienta cardiaca cu functie musculara cardiaca redusa, impreuna cu inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ECA) sau cand nu se pot utiliza inhibitorii ai ECA (inhibitorii ECA reprezinta un grup de medicamente utilizate pentru tratamentul insuficientei cardiace).

2. INAINTE SA LUATI CANDESARTAN TORRENT
Nu luati Candesartan Torrent daca
• sunteti alergic (hipersensibil) la candesartan cilexetil sau la oricare dintre celelalte componente ale Candesartan Torrent (vezi punctul 6).
• sunteti gravida in mai mult de 3 luni (de asemenea, este mai bine sa evitati sa luati Candesartan Torrent in primele luni de sarcina – vezi punctul referitor la sarcina).
• functia ficatului dumneavoastra este sever afectata sau aveti obstructie biliara (o problema cu drenarea bilei din vezica biliara).
Daca nu sunteti sigur daca vreuna dintre cele prezentate mai sus este valabila in cazul dumneavoastra, discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul, inainte de a lua Candesartan Torrent.

Aveti grija deosebita cand utilizati Candesartan Torrent
Inainte de a lua sau in timp ce luati Candesartan Torrent, spuneti medicului dumneavoastra:
• daca aveti probleme cu inima, ficatul sau rinichii sau daca efectuati sedinte de dializa.
• daca vi s-a efectuat recent un transplant de rinichi.
• daca aveti sau ati avut recent varsaturi severe sau daca aveti diaree.
• daca aveti o boala a glandei suprarenale, denumita sindrom Conn (denumita si hiperaldosteronism primar).
• daca aveti tensiune arteriala mica.
• daca ati avut vreodata un accident vascular cerebral.
• trebuie sa spuneti medicului dumneavoastra daca credeti ca sunteti (sau ati putea ramane) gravida. Candesartan Torrent nu este recomandat la inceputul sarcinii si nu trebuie utilizat daca aveti mai mult de 3 luni de sarcina, deoarece va poate afecta grav copilul daca este utilizat in aceasta perioada a sarcinii (vezi punctul referitor la sarcina).
Poate fi necesar ca medicul dumneavoastra sa va consulte mai des si sa va efectueze anumite analize, daca aveti vreuna dintre aceste afectiuni.
Daca urmeaza sa vi se efectueze o interventie chirurgicala, spuneti medicului dumneavoastra sau stomatologului ca luati Candesartan Torrent. Acest lucru este necesar deoarece atunci cand Candesartan Torrent este utilizat in acelasi timp cu unele anestezice, poate provoca o scadere a tensiunii arteriale.

Utilizarea la copii si adolescenti
Nu exista experienta privind utilizarea Candesartan Torrent la copii si adolescenti (cu varsta sub 18 ani). De aceea, Candesartan Torrent nu trebuie administrat la copii si adolescenti.

Utilizarea altor medicamente
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
Candesartan Torrent poate afecta modul in care actioneaza alte medicamente si alte medicamente pot avea un efect asupra Candesartan Torrent. Daca utilizati anumite medicamente, poate fi necesar ca medicul dumneavoastra sa va faca analize de sange, din cand in cand.

Spuneti medicului dumneavoastra, in special daca utilizati oricare dintre urmatoarele medicamente:
• alte medicamente care ajuta la scaderea tensiunii arteriale, incluzand beta-blocante, diazoxid si inhibitori ai ECA cum sunt enalapril, captopril, lisinopril sau ramipril.
• medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) cum sunt ibuprofen, naproxen, diclofenac, celecoxib sau etoricoxib (medicamente utilizate pentru ameliorarea durerii si inflamatiei).
• acid acetilsalicilic (daca luati mai mult de 3 g in fiecare zi) (medicament utilizat pentru ameliorarea durerii si inflamatiei).
• suplimente de potasiu sau substituenti de sare care contin potasiu (medicamente care determina cresterea cantitatii de potasiu din sange).
• heparina (un medicament utilizat pentru subtierea sangelui).
• comprimate utilizate pentru eliminarea excesului de apa din organism (diuretice).
• litiu (un medicament pentru tratamentul problemelor de sanatate mintala).

Utilizarea Candesartan Torrent impreuna cu alimente si bauturi (in special alcool etilic)
• Puteti lua Candesartan Torrent cu sau fara alimente.
• Cand vi se prescrie Candesartan Torrent, discutati cu medicul dumneavoastra inainte sa beti alcool etilic. Alcoolul etilic va poate face sa va simtiti slabit sau ametit.

Sarcina si alaptarea
Sarcina
Trebuie sa spuneti medicului dumneavoastra daca credeti ca sunteti (sau ati putea ramane) gravida. In mod normal, medicul dumneavoastra va va sfatui sa nu mai luati Candesartan Torrent inainte de a ramane gravida sau de indata ce ati aflat ca sunteti gravida si va va recomanda un alt medicament in loc de Candesartan Torrent. Candesartan Torrent nu este recomandat la inceputul sarcinii si nu trebuie utilizat in sarcina mai mare de 3 luni, deoarece va poate afecta grav copilul daca este utilizat dupa cea de-a treia luna de sarcina.

Alaptarea
Spuneti medicului dumneavoastra daca alaptati sau intentionati sa incepeti alaptarea. Candesartan Torrent nu este recomandat femeilor care alapteaza si medicul dumneavoastra trebuie sa va aleaga un alt tratament in cazul in care doriti sa alaptati, in special daca este vorba despre alaptarea unui copil nou-nascut sau nascut prematur.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Unele persoane se pot simti obosite sau ametite cand iau Candesartan Torrent. Daca acest lucru se intampla in cazul dumneavoastra, nu conduceti vehicule si nu folositi utilaje.

Informatii importante privind unele componente ale Candesartan Torrent
Candesartan Torrent contine lactoza, care este un tip de zahar. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

3. CUM SA LUATI CANDESARTAN TORRENT
Luati intotdeauna Candesartan Torrent exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Este important sa luati Candesartan Torrent in fiecare zi.
Puteti lua Candesartan Torrent cu sau fara alimente.
Inghititi comprimatul cu un pahar cu apa.
Incercati sa luati comprimatul la aceeasi ora, in fiecare zi. Acest lucru va va ajuta sa tineti minte sa il luati.

Hipertensiune arteriala
• Doza uzuala de Candesartan Torrent este de 8 mg, o data pe zi. Medicul dumneavoastra poate creste aceasta doza la 16 mg o data pe zi si apoi pana la 32 mg o data pe zi, in functie de raspunsul tensiunii arteriale.
• La unii pacienti, cum sunt cei cu probleme ale ficatului, rinichilor sau cei care au pierdut recent lichide din organism, de exemplu prin varsaturi sau diaree sau prin utilizarea de diuretice, medicul poate prescrie o doza initiala mai mica.
• Unii pacienti apartinand rasei negre pot prezenta un raspuns redus la acest tip de medicamente, atunci cand sunt administrate singure si acesti pacienti pot avea nevoie de o doza mai mare.

Insuficienta cardiaca
• Doza initiala uzuala de Candesartan Torrent este de 4 mg o data pe zi. Medicul dumneavoastra va poate creste doza, prin dublarea acesteia, la intervale de cel putin 2 saptamani, pana la doza de 32 mg o data pe zi. Candesartan Torrent poate fi luat impreuna cu alte medicamente pentru tratamentul insuficientei cardiace si medicul dumneavoastra va decide ce tratament este potrivit pentru dumneavoastra.

Daca luati mai mult Candesartan Torrent decat trebuie
Daca luati mai mult Candesartan Torrent decat v-a prescris medicul dumneavoastra, adresati-va imediat unui medic sau unui farmacist pentru recomandari.

Daca uitati sa luati Candesartan Torrent
Nu luati o doza dubla pentru a compensa comprimatul uitat. Luati pur si simplu urmatoarea doza, ca de obicei.

Daca incetati sa luati Candesartan Torrent
Daca intrerupeti tratamentul cu Candesartan Torrent, va poate creste din nou tensiunea arteriala. De aceea, nu intrerupeti tratamentul cu Candesartan Torrent fara sa discutati mai intai cu medicul dumnevoastra.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

4. REACTII ADVERSE POSIBILE
Ca toate medicamentele, Candesartan Torrent poate provoca reactii adverse, cu toate ca acestea nu apar la toate persoanele. Este important sa stiti care pot fi aceste reactii adverse.
Intrerupeti administrarea Candesartan Torrent si solicitati imediat asistenta medicala daca prezentati oricare dintre urmatoarele reactii alergice:
• dificultati la respiratie, insotite sau nu de umflarea fetei, buzelor, limbii si/sau gatului
• umflare a fetei, buzelor, limbii si/sau gatului, care poate provoca dificultati la inghitire
• mancarime severa a pielii (cu umflaturi).
Candesartan Torrent poate provoca o reducere a numarului de globule albe din sange. Rezistenta dumneavoastra la infectii poate fi scazuta si puteti observa oboseala, o infectie sau febra. Daca se intampla acest lucru, adresati-va medicului dumneavoastra. Medicul dumneavoastra poate sa va faca ocazional analize de sange, pentru a verifica daca medicamentul Candesartan Torrent are vreun efect asupra sangelui dumneavoastra (agranulocitoza).

Alte reactii adverse posibile includ:
Reactii adverse frecvente (afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 100)
• Senzatie de ameteala/invartire.
• Durere de cap.
• Infectie respiratorie.
• Tensiune arteriala mica. Aceasta va poate face sa va simtiti slabit sau ametit.
• Modificari ale rezultatelor analizelor de sange:
– o crestere a concentratiei de potasiu din sange, in special daca aveti deja probleme cu rinichii sau insuficienta cardiaca. Daca cresterea este severa, puteti observa oboseala, slabiciune, ritm neregulat al batailor inimii sau senzatie de furnicaturi si intepaturi.
• Efecte asupra modului in care va functioneaza rinichii, in special daca aveti probleme cu rinichii sau insuficienta cardiaca. In cazuri foarte rare poate sa apara insuficienta renala.

Reactii adverse foarte rare (afecteaza mai putin de 1 utilizator din 10000)
• Umflare a fetei, buzelor, limbii si/sau gatului.
• O scadere a numarului de globule rosii sau albe din sange. Puteti observa oboseala, o infectie sau febra.
• Eruptie pe piele, eruptie cu umflaturi pe piele (urticarie).
• Mancarime.
• Durere de spate, durere a articulatiilor si muschilor.
• Modificari ale modului in care va functioneaza ficatul, incluzand inflamatie a ficatului (hepatita). Puteti observa oboseala, ingalbenire a pielii si a albului ochilor si simptome asemanatoare gripei.
• Greata.
• Tuse.
• Modificari ale rezultatelor analizelor de sange:
– cantitate scazuta de sodiu in sange. Daca aceasta este severa, puteti observa oboseala, lipsa de energie sau crampe musculare.

Daca oricare dintre aceste reactii adverse devine grava, sau daca observati orice reactii adverse nementionate in acest prospect, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

5. CUM SE PASTREAZA CANDESARTAN TORRENT
• A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
• Nu utilizati Candesartan Torrent dupa data de expirare inscrisa pe cutie si blister. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

• Candesartan Torrent 2 mg, 4 mg, 8 mg:
A nu se pastra la temperaturi peste 30°C.

Candesartan Torrent 16 mg, 32 mg:
Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare.
• Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. INFORMATII SUPLIMENTARE
Ce contine Candesartan Torrent
– Substanta activa este candesartan cilexetil.
Fiecare comprimat contine candesartan cilexetil 2 mg.
Fiecare comprimat contine candesartan cilexetil 4 mg.
Fiecare comprimat contine candesartan cilexetil 8 mg.
Fiecare comprimat contine candesartan cilexetil 16 mg.
Fiecare comprimat contine candesartan cilexetil 32 mg.

– Celelalte componente sunt
Lactoza monohidrat, Amidon de porumb
Hipromeloza (E 463), Stearat de calciu, Hidroxipropilceluloza (E463), Edetat disodic, Celuloza microcristalina (E460)
In plus pentru Candesartan Torrent 8 mg, 16 mg si 32 mg

Oxid rosu de fer (E172)
Cum arata Candesartan Torrent si continutul ambalajului

Comprimate rotunde, biconvexe, de culoare alba pana la aproape alba, cu diametrul de 5 mm, netede pe ambele fete.

Comprimate rotunde, biconvexe, de culoare alba pana la aproape alba, cu diametrul de 7,1 mm, prevazute cu o linie mediana pe una dintre fete si netede pe cealalta fata.
Comprimatul poate fi divizat in doze egale.

Comprimate rotunde, biconvexe, de culoare roz pana la brun roscat cu aspect marmorat, cu diametrul de 8 mm, prevazute cu o linie mediana pe una dintre fete si netede pe cealalta fata.
Comprimatul poate fi divizat in doze egale.

Comprimate rotunde, biconvexe, de culoare roz pana la rosu pal, cu diametrul de 7,1 mm, prevazute cu o linie mediana pe una dintre fete si netede pe cealalta fata.
Comprimatul poate fi divizat in doze egale.

Comprimate rotunde, biconvexe, de culoare roz deschis pana la rosu pal, cu diametrul de 9,5 mm, prevazute cu o linie mediana pe ambele fete.
Comprimatul poate fi divizat in doze egale.

Marimi de ambalaj:
: 7, 10, 14, 28, 30, 50, 56, 60, 98 si 100 de comprimate.
16 mg comprimate; Candesartan Torrent 32 mg comprimate >: 10, 14, 28, 30, 50, 56, 60, 98 si 100 de comprimate.
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata
Torrent Pharma S.R.L.
Str. Stirbei Voda, Nr. 36, Etajul 2, Biroul A,
Sector 1, Bucuresti, Romania

Fabricanti
Heumann Pharma GmbH & C. Generica KG
Südwestpark 50, 90449 Nürnberg
Germania

Torrent Pharma GmbH
Südwestpark 50, 90449 Nürnberg
Germania

Torrent Pharma (UK) Limited
Unit 4, Charlwood Court
County Oak Way, Crawley West Sussex
RH11 7XA, Marea Britanie.

Acest prospect a fost aprobat in Noiembrie 2014.

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.