Prospect Candesartan Mylan comprimate

Actioneaza prin relaxarea si largirea vaselor dumneavoastra de sange, ajutand la scaderea tensiunii arteriale.

Disponibil in variantele:
Candesartan Mylan 4 mg comprimate
Candesartan Mylan 8 mg comprimate
Candesartan Mylan 16 mg comprimate

In acest prospect gasiti:
1. Ce este Candesartan Mylan si pentru ce se utilizeaza
2. Inainte sa luati Candesartan Mylan
3. Cum sa luati Candesartan Mylan
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Candesartan Mylan
6. Informatii suplimentare

Medicamentul dumneavoastra se numeste candesartan cilexetil. Pe parcursul acestui prospect, insa se va face referire la medicamentul dumneavoastra prin utilizarea numelui Candesartan Mylan.

1. CE ESTE CANDESARTAN MYLAN SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA
Candesartan apartine grupului de medicamente cunoscut sub numele de antagonisti ai receptorilor angiotensinei II care scad tensiunea arteriala. Actioneaza prin relaxarea si largirea vaselor dumneavoastra de sange, ajutand la scaderea tensiunii arteriale. De asemenea, face mai usoara sarcina inimii dumneavoastra de a pompa sangele catre toate partile corpului dumneavoastra.

Candesartan Mylan este utilizat pentru:
– tratamentul tensiunii arteriale mari (hipertensiune arteriala) la pacientii adulti.
– tratamentul pacientilor adulti cu insuficienta cardiaca cu functie musculara cardiaca redusa, impreuna cu inhibitorii Enzimei de Conversie a Angiotensinei (ECA) sau cand nu se pot utiliza inhibitorii ECA (inhibitorii ECA reprezinta un grup de medicamente utilizate pentru tratamentul insuficientei cardiace).

2. INAINTE SA LUATI CANDESARTAN MYLAN
Nu luati Candesartan Mylan daca
– sunteti alergic (hipersensibil) la candesartan cilexetil sau la oricare dintre celelalte componente ale Candesartan Mylan (vezi punctul 6 – “Informatii suplimentare”).
– functia ficatului dumneavoastra este sever afectata sau aveti obstructie biliara (o problema cu drenarea bilei din vezicula biliara).
– sunteti gravida in mai mult de 3 luni (de asemenea, este mai bine sa evitati sa luati Candesartan Mylan in primele luni de sarcina – vezi punctul referitor la sarcina).

Aveti grija deosebita cand utilizati Candesartan Mylan
Inainte de a lua sau in timp ce luati Candesartan Mylan, spuneti medicului dumneavoastra:
– daca aveti probleme cu inima, ficatul sau rinichii sau daca efectuati sedinte de dializa.
– daca ati suferit recent un transplant de rinichi.
– daca aveti sau ati avut recent varsaturi severe sau daca aveti diaree.
– daca aveti o boala a glandei suprarenale denumita sindrom Conn (denumita si hiperaldosteronism primar).
– daca aveti tensiune arteriala mica.
– daca ati avut vreodata un accident vascular cerebral.
– trebuie sa spuneti medicului dumneavoastra daca credeti ca sunteti (sau ati putea ramane) gravida. Candesartan Mylan nu este recomandat la inceputul sarcinii si nu trebuie utilizat daca aveti mai mult de 3 luni de sarcina, deoarece poate afecta grav copilul daca este utilizat in aceasta etapa (vezi punctul referitor la sarcina).

Medicul dumneavoastra poate dori sa va consulte mai des si sa va efectueze anumite analize daca aveti vreuna dintre aceste afectiuni.

Daca urmeaza sa fiti supus unei interventii chirurgicale, spuneti medicului dumneavoastra sau stomatologului ca luati Candesartan Mylan. Acest lucru este necesar deoarece atunci cand Candesartan Mylan este utilizat in acelasi timp cu unele anestezice, poate provoca o scadere a tensiunii arteriale.

Utilizarea la copii si adolescenti
Nu exista experienta privind utilizarea Candesartan Mylan la copii si adolescenti (cu varsta sub 18 ani). Prin urmare, Candesartan Mylan nu trebuie administrat la copii si adolescenti.

Utilizarea altor medicamente
Spuneti medicului dumneavoastra daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
Candesartan Mylan poate influenta modul in care actioneaza alte medicamente si alte medicamente pot avea un efect asupra Candesartan Mylan. Daca utilizati anumite medicamente, medicul dumneavoastra poate avea nevoie sa va faca analize de sange din cand in cand.

Spuneti medicului dumneavoastra, in special daca utilizati oricare dintre urmatoarele medicamente:
– alte medicamente care ajuta la scaderea tensiunii arteriale, incluzand beta-blocantele, diazoxid si inhibitori ai ECA precum enalapril, captopril, lisinopril sau ramiprilul.
– medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) precum ibuprofen, naproxen, diclofenac, celecoxib sau etoricoxib (medicamente utilizate pentru ameliorarea durerii si inflamatiei).
– acid acetilsalicilic (daca luati mai mult de 3 g in fiecare zi) (medicament utilizat pentru ameliorarea durerii si inflamatiei).
– suplimente care contin potasiu sau substituenti de sare alimentara care contin potasiu (medicamente care determina cresterea cantitatii de potasiu din sange).
– heparina (un medicament utilizat pentru subtierea sangelui).
– diuretice (comprimate utilizate pentru eliminarea apei din organism).
– litiu (un medicament pentru tratamentul afectiunilor psihice).

Utilizarea Candesartan Mylan impreuna cu alimente si bauturi (in special alcool etilic)
– Puteti lua Candesartan Mylan cu sau fara alimente.
– Atunci cand vi se prescrie Candesartan Mylan, discutati cu medicul dumneavoastra inainte sa beti alcool etilic. Consumat in timpul tratamentului cu Candesartan Mylan, alcoolul etilic va poate face sa va simtiti slabit si ametit.

Sarcina si alaptarea
Sarcina
Trebuie sa spuneti medicului dumneavoastra daca credeti ca sunteti (sau ati putea ramane) gravida. In mod normal, medicul dumneavoastra va va sfatui sa nu mai luati Candesartan Mylan inainte de a ramane gravida sau de indata ce ati aflat ca sunteti gravida si va va recomanda un alt medicament in loc de Candesartan Mylan. Candesartan Mylan nu este recomandat la inceputul sarcinii si nu trebuie utilizat in sarcina mai mare de 3 luni, deoarece poate afecta grav copilul daca este utilizat dupa cea dea treia luna de sarcina.

Alaptarea
Spuneti medicului daca alaptati sau intentionati sa incepeti alaptarea. Candesartan Mylan nu este recomandat femeilor care alapteaza si medicul dumneavoastra trebuie sa va aleaga un alt tratament in cazul in care doriti sa alaptati, in special daca este vorba despre alaptarea unui copil nou-nascut sau nascut prematur.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Unele persoane se pot simti obosite sau ametite cand iau Candesartan Mylan. Daca acest lucru se intampla in cazul dumneavoastra, nu conduceti vehicule si nu folositi utilaje.

Informatii importante privind unele componente ale Candesartan Mylan
Acest medicament contine lactoza. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, cum este lactoza, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.
Pentru lista tuturor excipientilor, vezi punctul 6 “Informatii suplimentare”.

3. CUM SA LUATI CANDESARTAN MYLAN
Acesta este un tratament de lunga durata.
Luati intotdeauna Candesartan Mylan exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Este important sa luati Candesartan Mylan in fiecare zi.
Puteti lua Candesartan Mylan cu sau fara alimente. Inghititi comprimatul cu un pahar cu apa. Incercati sa luati comprimatul la aceeasi ora in fiecare zi. Acest lucru va va ajuta sa tineti minte sa il luati.
Pentru tratamentul hipertensiunii arteriale
Doza uzuala de inceput este de 8 mg, o data pe zi. Medicul dumneavoastra poate creste aceasta doza la 32 mg o data pe zi, in functie de raspunsul tensiunii arteriale.
La unii pacienti, cum sunt cei cu probleme ale ficatului, rinichilor sau cei care au pierdut recent lichide din organism, de exemplu prin varsaturi sau diaree sau prin utilizarea de diuretice, medicul poate prescrie o doza initiala mai mica.
Unii pacienti de culoare pot prezenta un raspuns redus la acest tip de medicamente, atunci cand sunt administrate singure si acesti pacienti pot avea nevoie de o doza mai mare.

Pentru tratamentul insuficientei cardiace
Doza initiala uzuala de Candesartan Mylan este de 4 mg o data pe zi. Medicul dumneavoastra va poate creste doza prin dublarea dozei la intervale de cel putin 2 saptamani, pana la 32 mg o data pe zi.
Candesartan Mylan poate fi luat impreuna cu alte medicamente pentru tratamentul insuficientei cardiace si medicul dumneavoastra va decide ce tratament este potrivit pentru dumneavoastra.

Daca luati mai mult Candesartan Mylan decat trebuie
Daca luati mai mult Candesartan Mylan decat v-a prescris medicul dumneavoastra, adresati-va imediat unui medic sau unui farmacist pentru recomandari.

Daca uitati sa luati Candesartan Mylan
Nu luati o doza dubla pentru a compensa comprimatul uitat. Luati pur si simplu urmatoarea doza, ca de obicei.

Daca incetati brusc sa luati Candesartan Mylan
Daca intrerupeti tratamentul cu Candesartan Mylan, tensiunea dumneavoastra arteriala poate sa creasca din nou. De aceea, nu intrerupeti tratamentul cu Candesartan Mylan fara sa discutati mai intai cu medicul dumnevoastra.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

4. REACTII ADVERSE POSIBILE
Ca toate medicamentele, Candesartan Mylan poate provoca reactii adverse, cu toate ca acestea nu apar la toate persoanele. Este important sa stiti care pot fi aceste reactii adverse.
Intrerupeti administrarea Candesartan Mylan si solicitati asistenta medicala daca prezentati oricare dintre urmatoarele reactii alergice:
– dificultati in respiratie, insotita sau nu de umflarea fetei, buzelor, limbii si/sau gatului
– umflarea fetei, buzelor, limbii si/sau gatului, care pot provoca dificultati la inghitire
– mancarime severa a pielii (cu umflaturi).
Candesartan Mylan poate provoca o reducere a numarului de globule albe din sange. Rezistenta dumneavoastra la infectii poate fi scazuta si puteti observa oboseala, o infectie sau febra. Daca se intampla acest lucru, adresati-va medicului dumneavoastra. Medicul dumneavoastra poate sa va faca ocazional analize de sange pentru a verifica daca Candesartan Mylan are vreun efect asupra sangelui dumneavoastra (agranulocitoza).

Alte reactii adverse posibile includ:
Reactiile adverse frecvente (afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 100) sunt
– senzatie de ameteala/invartire.
– durere de cap.
– infectie respiratorie.
– tensiune arteriala mica. Aceasta va poate face sa va simtiti slabit sau ametit.
– modificari ale rezultatelor analizelor de sange:
– o crestere a concentratiei de potasiu din sange, in special daca aveti déjà probleme cu rinichii sau insuficienta cardiaca. Daca cresterea este severa, puteti observa oboseala, slabiciune, ritm neregulat de bataie a inimii sau senzatie de furnicaturi si intepaturi.
– efecte asupra modului in care functioneaza rinichii dumneavoastra, in special daca aveti probleme cu rinichii sau insuficienta cardiaca. In cazuri foarte rare poate sa apara insuficienta renala.

Reactiile adverse foarte rare (afecteaza mai putin de 1 utilizator din 10000) sunt
– umflarea fetei, buzelor, limbii si/sau gatului.
– o scadere a numarului de globule rosii sau albe din sange. Puteti observa oboseala, o infectie sau febra.
– eruptie pe piele, eruptie nodulara (urticarie).
– mancarime.
– durere de spate, durere a articulatiilor si muschilor.
– modificari ale modului de functionare a ficatului, incluzand inflamatia ficatului (hepatita).

Puteti observa oboseala, ingalbenirea pielii si a albului ochilor si simptome asemanatoare gripei.
– greata.
– modificari ale rezultatelor analizelor de sange:
– cantitate scazuta de sodiu in sange. Daca aceasta este severa, puteti observa oboseala, lipsa de energie sau crampe musculare.
Daca vreuna dintre aceste reactii adverse devine grava, sau daca observati orice reactie advers? nementionata in acest prospect, va rugam sa va adresati medicului dumneavoastra sau farmacistului.

5. CUM SE PASTREAZA CANDESARTAN MYLAN
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
Nu utilizati Candesartan Mylan dupa data de expirare inscrisa pe cutie, blister sau flacon, dupa EXP.
Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective. Termenul de valabilitate al medicamentului ambalat in flacoane de PEID este de 30 zile. Dupa prima deschidere a flaconului, medicamentul trebuie utilizat in cel mult 3 luni.
Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare privind temperatura. A se pastra in ambalajul original pentru a fi protejat de umiditate.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. INFORMATII SUPLIMENTARE
Ce contine Candesartan Mylan
– Substanta activa este candesartan cilexetil. Un comprimat contine candesartan cilexetil 4 mg/8 mg/16 mg.
– Celelalte componente sunt carmeloza calcica, monostearat de glicerina, hidroxipropil celuloza, lactoza monohidrat, stearat de magneziu, amidon de porumb si oxid rosu de fer (E 172) (numai pentru Candesartan Mylan 8 mg, 16 mg).

Cum arata Candesartan Mylan si continutul ambalajului
Candesartan Mylan 4 mg se prezinta sub forma de comprimate in forma de capsula, biconvexe, de culoare alba pana la aproape alba, marcate cu „M” si cu „4” de fiecare parte a liniei mediane pe una dintre fete si netede pe cealalta fata.
Candesartan Mylan 8 mg se prezinta sub forma de comprimate in forma de capsula, biconvexe, de culoare roz marmorat, marcate cu „M” si cu „8” de fiecare parte a liniei mediane pe una dintre fete si netede pe cealalta fata.
Candesartan Mylan 16 mg se prezinta sub forma de comprimate in forma de capsula, biconvexe, de culoare roz marmorat, marcate cu „M” si cu „16” de fiecare parte a liniei mediane pe una dintre fete si netede pe cealalta fata.
Candesartan Mylan este disponibil in cutii cu blistere continand 7, 10, 14, 15, 28, 30, 50, 56, 60, 84, 98 si 100 comprimate si in flacoane din plastic continand 30 sau 90 comprimate.
E posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata
Generics [UK] Ltd
Station Close, Potters Bar, Hertfordshire, EN6 1TL
Marea Britanie

Fabricantul
McDermott Laboratories Limited trading as Gerard Laboratories
35/36 Baldoyle Industrial Estate, Grange Road, Dublin 13
Irlanda
Acest prospect a fost aprobat in Februarie 2012.

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.