Prospect Calmolan comprimate cu eliberare prelungita

Calmolan este utilizat pentru tratamentul simptomelor formei primare a bolii Parkinson la adulti.
Disponibil in variantele:
Calmolan 0,26 mg comprimate cu eliberare prelungita
Calmolan 0,52 mg comprimate cu eliberare prelungita
Calmolan 1,05 mg comprimate cu eliberare prelungita
Calmolan 2,1 mg comprimate cu eliberare prelungita
Calmolan 3,15 mg comprimate cu eliberare prelungita

Ce gasiti in acest prospect:
1. Ce este Calmolan si pentru ce se utilizeaza
2. Ce trebuie sa stiti inainte sa luati Calmolan
3. Cum sa luati Calmolan
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Calmolan
6. Continutul ambalajului si alte informatii

1. Ce este Calmolan si pentru ce se utilizeaza
Calmolan apartine unui grup de medicamente cunoscute ca agonisti de dopamina, care stimuleaza receptorii din creier ai dopaminei. Stimularea receptorilor dopaminei declanseaza impulsuri nervoase in creier, ceea ce ajuta la controlul miscarilor corpului.
Calmolan este utilizat pentru tratamentul simptomelor formei primare a bolii Parkinson la adulti. El poate fi utilizat singur sau in asociere cu levodopa (alt medicament indicat in boala Parkinson).

2. Ce trebuie sa stiti inainte sa luati Calmolan
Nu luati Calmolan
– daca sunteti alergic la pramipexol sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6).

Atentionari si precautii
Inainte sa luati Calmolan, adresati-va medicului dumneavoastra. Spuneti medicului dumneavoastra daca aveti (ati avut) sau ati manifestat orice afectiune medicala sau simptom, in special dintre urmatoarele:
– Afectiune renala.
– Halucinatii (vedeti, auziti sau simtiti lucruri care nu exista). Majoritatea halucinatiilor sunt vizuale.
– Diskinezii (de exemplu miscari involuntare, anormale ale extremitatilor membrelor). Daca aveti o forma avansata a bolii Parkinson si, de asemenea, luati levodopa, este posibil sa manifestati diskinezii in perioada de crestere a dozei de Calmolan.
– Somnolenta sau episoade de somn cu debut brusc.
– Schimbari de comportament (de exemplu dependenta patologica de jocuri de noroc, obsesie a cumparaturilor), libido crescut (de exemplu crestere a dorintelor sexuale), mancatul in exces.
– Psihoza (de exemplu comparabila cu simptomele schizofreniei).
– Afectarea vederii. Trebuie sa faceti consultatii oftalmologice regulate pe durata tratamentului cu Calmolan.
– Afectiuni severe ale inimii sau ale vaselor de sange. Veti avea nevoie sa va fie verificata tensiunea arteriala in mod regulat, in special la inceputul tratamentului. Acest lucru este necesar pentru a evita hipotensiunea arteriala ortostatica (o scadere brusca a tensiunii arteriale cand va ridicati in picioare).
Spuneti medicului dumneavoastra daca dumneavoastra sau membrii familiei / persoanele care va au in ingrijire observa ca manifestati dorinte/nevoi de a va comporta intr-un mod neobisnuit pentru dumneavoastra si nu puteti rezista impulsurilor, nevoii sau tentatiei de a desfasura anumite actiuni care v-ar putea face rau dumneavoastra sau celor din jur. Acestea se numesc tulburari de control ale impulsurilor si pot include tulburari comportamentale precum dependenta de jocuri de noroc, mancatul sau cumparaturile in exces, o preocupare anormala pentru sex cu o intensificare a gandurilor si sentimentelor de natura sexuala. Medicul dumneavoastra poate fi nevoit sa va modifice doza sau sa va opreasca tratamentul.

Copii si adolescenti
Calmolan nu este recomandat pentru utilizare la copii sau adolescenti cu varsta sub 18 ani.

Calmolan impreuna cu alte medicamente
Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente. Acest lucru include medicamente, medicamente pe baza de plante, produse alimentare dietetice sau suplimente alimentare care v-au fost eliberate fara prescriptie medicala.
Trebuie sa evitati sa luati Calmolan impreuna cu medicamente antipsihotice.

Aveti grija daca luati urmatoarele medicamente:
– cimetidina (pentru tratarea aciditatii in exces din stomac si a ulcerului gastric);
– amantadina (care poate fi utilizata in tratamentul bolii Parkinson);
– mexiletina (pentru tramentul batailor neregulate ale inimii, o afectiune numita aritmie ventriculara);
– zidovudina (care poate fi utilizata pentru tratamentul sindromului imunodeficientei dobandite (SIDA), o boala a sistemului imunitar uman);
– cisplatina (pentru tratarea diferitelor tipuri de cancer);
– chinina (care poate fi utilizata pentru a preveni aparitia crampelor dureroase din timpul noptii la nivelul picioarelor si pentru tratamentul unei forme de malarie, cunoscuta drept malarie tropica (malarie terta maligna));
– procainamida (pentru tratamentul batailor neregulate ale inimii).

Daca luati levodopa, se recomanda scaderea dozei de levodopa la inceperea tratamentului cu Calmolan.
Trebuie sa fiti atenti daca luati orice medicament care va calmeaza (are un efect sedativ) sau daca consumati bauturi alcoolice. In aceste cazuri, Calmolan poate sa va afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Calmolan impreuna cu alimente, bauturi si alcool
Trebuie sa fiti atent daca consumati bauturi alcoolice in timpul tratamentului cu Calmolan.
Calmolan poate fi utilizat cu sau fara alimente.

Sarcina, alaptarea si fertilitatea
Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.
Medicul dumneavoastra va discuta cu dumneavoastra daca trebuie sa continuati sa luati Calmolan.
Nu se cunosc efectele Calmolan asupra sanatatii fatului. De aceea, nu luati Calmolan daca sunteti gravida, decat daca medicul dumneavoastra va recomanda aceasta.
Nu se recomanda utilizarea Calmolan in perioada alaptarii. Calmolan poate sa determine scaderea cantitatii de lapte produse. De asemenea, poate trece in lapte si astfel sa ajunga la copilul dumneavoastra. Daca utilizarea de Calmolan este absolut necesara, alaptarea trebuie intrerupta.
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Calmolan poate produce halucinatii (vedeti, auziti sau simtiti lucruri care in realitate nu sunt prezente).
Daca sunteti afectat in acest sens, nu conduceti vehicule si nu folositi utilaje.
Calmolan a fost asociat cu somnolenta si episoade de somn cu debut brusc, in special la pacienti cu boala Parkinson. Daca manifestati astfel de reactii adverse, nu trebuie sa conduceti vehicule sau sa folositi utilaje. Trebuie sa spuneti medicului dumneavoastra daca vi se intampla acest lucru.

3. Cum sa luati Calmolan
Luati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Medicul va va face recomandari despre modul corect de administrare.
Luati Calmolan comprimate cu eliberare prelungita numai o data pe zi si in fiecare zi aproximativ la aceeasi ora.
Puteti sa luati Calmolan cu sau fara alimente. Inghititi comprimatele intregi, cu un pahar cu apa.

Nu mestecati, rupeti sau zdrobiti comprimatele cu eliberare prelungita. Daca faceti acest lucru
exista pericolul sa apara un supradozaj deoarece medicamentul poate fi eliberat in corpul dumneavoastra prea repede.
In prima saptamana, doza uzuala zilnica este de 0,26 mg pramipexol. Doza zilnica va fi crescuta de catre medicul dumneavoastra la fiecare 5 – 7 zile, pana ce simptomele sunt sub control (tratamentul de intretinere).

Schema cresterii dozei de Calmolan comprimate cu eliberare prelungita

Saptamana 1

Doza zilnica (mg)
0,26

Numar de comprimate
Un comprimat cu eliberare prelungita Calmolan 0,26 mg.

Saptamana 2
Doza zilnica (mg)
0,52

Numar de comprimate
Un comprimat cu eliberare prelungita Calmolan 0,52 mg
SAU
Doua comprimate cu eliberare prelungita Calmolan 0,26 mg.

Saptamana 3

Doza zilnica (mg)
1,05

Numar de comprimate
Un comprimat cu eliberare prelungita Calmolan 1,05 mg
SAU
Doua comprimate cu eliberare prelungita Calmolan 0,52 mg
SAU
Patru comprimate cu eliberare prelungita Calmolan 0,26 mg.

Doza uzuala de intretinere este de 1,05 mg pe zi. Cu toate acestea, este posibil sa fie necesara o crestere si mai mare a dozei. Daca este necesar, medicul dumneavoastra va poate creste doza pana la un maxim de 3,15 mg pramipexol pe zi. Este posibila si o doza de intretinere mai mica, de un comprimat cu eliberare prelungita Calmolan 0,26 mg pe zi.

Pacienti cu afectiuni renale
Daca aveti functia rinichilor afectata, medicul va poate recomanda sa luati doza obisnuita de inceput de 0,26 mg comprimate cu eliberare prelungita o data la doua zile in prima saptamana. Dupa aceasta, medicul dumneavoastra poate creste frecventa administrarii la un comprimat cu eliberare prelungita de 0,26 mg o data pe zi. Daca este necesara o noua crestere a dozei, medicul dumneavoastra o poate ajusta in pasi de 0,26 mg pramipexol.
Daca aveti probleme grave cu rinichii, medicul dumneavoastra poate fi nevoit sa va schimbe tratamentul cu un medicament diferit care sa contina pramipexol. Daca pe parcursul tratamentului problemele dumneavoastra renale se agraveaza, trebuie sa va contactati medicul cat mai curand posibil.
Daca schimbati tratamentul de la Calmolan comprimate cu eliberare imediata:
Medicul dumneavoastra va va stabili doza de Calmolan comprimate cu eliberare prelungita pe baza dozei de Calmolan comprimate cu eliberare imediata pe care o luati.
Cu o zi inainte de schimbarea tratamentului, luati Calmolan comprimate cu eliberare imediata ca de obicei. Dimineata urmatoare luati doza de Calmolan comprimate cu eliberare prelungita si nu mai luati Calmolan comprimate cu eliberare imediata.

Daca luati mai mult Calmolan decat trebuie
Daca accidental luati mai multe comprimate,
– trebuie sa anuntati medicul sau sa mergeti imediat pentru consult la cea mai apropriata unitate medicala – departamentul de primiri urgente.
– puteti manifesta varsaturi, agitatie sau oricare dintre reactiile adverse care sunt descrise la punctul 4 “Reactii adverse posibile”.

Daca uitati sa luati Calmolan
Daca uitati sa luati o doza de Calmolan, dar va reamintiti in interval de 12 ore fata de momentul obisnuit de administrare, luati imediat doza si apoi luati urmatoarea doza la ora obisnuita.
Daca uitati sa luati o doza pentru mai mult de 12 ore, luati urmatoarea doza individuala la ora obisnuita. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca incetati sa luati Calmolan
Nu incetati sa luati Calmolan fara sa vorbiti mai intai cu medicul dumneavoastra. Daca trebuie sa incetati sa luati acest medicament, medicul dumneavoastra va va scadea doza treptat. Acest lucru micsoreaza riscul de agravare a simptomelor.

Daca suferiti de boala Parkinson, tratamentul cu Calmolan nu trebuie intrerupt brusc. O intrerupere brusca poate determina aparitia unei afectiuni medicale denumite sindrom neuroleptic malign, care poate reprezenta un risc major pentru sanatatea dumneavoastra. Simptomele includ:
– akinezie (absenta miscarilor musculare),
– rigiditate musculara,
– febra,
– tensiune arteriala instabila,
– tahicardie (cresterea frecventei batailor inimii),
– confuzie,
– reducerea nivelului de constienta (de exemplu coma).
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

4. Reactii adverse posibile
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Reactiile adverse au fost clasificate, in ceea ce priveste frecventa, utilizand urmatoarea conventie:
Foarte frecvente: pot afecta mai mult de 1 din 10 utilizatori
Frecvente: pot afecta pana la 1 din 10 utilizatori
Mai putin frecvente: pot afecta pana la 1 din 100 utilizatori
Rare: pot afecta pana la 1 din 1000 utilizatori
Foarte rare: pot afecta pana la 1 din 10000 utilizatori
Cu frecventa necunoscuta frecventa nu poate fi estimata din datele disponibile

Puteti manifesta urmatoarele reactii adverse:
Foarte frecvente:
– Diskinezie (de exemplu miscari involuntare, anormale ale extremitatilor membrelor)
– Somnolenta
– Ameteli
– Greata (senzatie de rau)

Frecvente:
– Impulsul de a va comporta intr-un mod neobisnuit
– Halucinatii (vedeti, auziti sau simtiti lucruri care nu exista)
– Confuzie
– Oboseala
– Lipsa de somn (insomnie)
– Exces de lichid, mai ales la nivelul picioarelor (edeme periferice)
– Durere de cap
– Hipotensiune arteriala (presiune sanguina scazuta)
– Vise neobisnuite
– Constipatie
– Alterare a vederii
– Varsaturi (stare de rau)
– Pierdere in greutate, inclusiv scaderea apetitului alimentar

Mai putin frecvente:
– Paranoia (de exemplu frica excesiva pentru propria persoana)
– Delir
– Somnolenta excesiva in timpul zilei si episoade de somn cu debut brusc
– Amnezie (tulburari de memorie)
– Hiperkinezie (cresterea numarului de miscari si imposibilitatea de a sta linistit)
– Crestere in greutate
– Reactii alergice (de exemplu eruptie cutanata, mancarime, reactii de hipersensibilitate)
– Lesin
– Insuficienta cardiaca (probleme la nivelul inimii care pot provoca scurtarea respiratiei sau umflarea gleznelor)*
– Secretie necorespunzatoare de hormon antidiuretic*
– Neliniste
– Dispnee (dificultati in respiratie)
– Sughituri
– Pneumonie (infectie a plamanilor)
– Incapacitatea de a rezista impulsurilor, nevoii sau tentatiei de a desfasura o activitate care ar putea sa va faca rau dumneavoastra sau celorlalti, care poate include:
– Dependenta patologica de jocuri de noroc, indiferent de posibilele consecinte asupra dumneavoastra sau a familiei
– Modificarea sau cresterea apetitului sau comportamentului sexual cu consecinte semnificative asupra dumneavoastra sau a celorlalti, de exemplu cresterea dorintei sexuale
– Dorinta necontrolata pentru cumparaturi sau cheltuieli
– Cresterea apetitului alimentar (consumul de cantitati mari de alimente intr-o perioada scurta de timp) sau dorinta necontrolata/compulsiva de a manca (consumul de alimente mai mare decat in mod normal si mai mult decat este necesar pentru a satisface foamea)*

Spuneti medicului dumneavoastra daca prezentati oricare dintre aceste manifestari; el va discuta modalitatile de gestionare sau de reducere a acestor simptome.
Pentru reactiile adverse marcate cu * nu este posibila o estimare precisa a frecventei, deoarece aceste reactii adverse nu au fost observate in studiile clinice ce au inclus 2762 pacienti tratati cu pramipexol.
Categoria de frecventa este posibil sa nu fie mai mare decat “mai putin frecvente”.
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect.

5. Cum se pastreaza Calmolan
Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.
Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe cutie dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare.
Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Continutul ambalajului si alte informatii
Ce contine Calmolan comprimate cu eliberare prelungita
– Substanta activa este pramipexol.
Fiecare comprimat contine pramipexol 0,26 mg; 0,52 mg; 1,05 mg; 2,1 mg sau 3,15 mg sub forma de diclorhidrat de pramipexol monohidrat 0,375 mg; 0,75 mg; 1,5 mg; 3 mg sau 4,5 mg.
– Celelalte componente sunt: hipromeloza 2208, hidrogen fosfat de calciu anhidru, stearat de magneziu, dioxid de siliciu coloidal anhidru.

Cum arata Calmolan comprimate cu eliberare prelungita si continutul ambalajului

Calmolan 0,26 mg comprimate cu eliberare prelungita
Comprimate cu diametrul de 9 mm, de culoare alba sau aproape alba, cilindrice, plane, cu marginile tesite, marcate cu 026 pe una dintre fete.

Calmolan 0,52 mg comprimate cu eliberare prelungita
Comprimatele cu diametrul de 10 mm, de culoare alba sau aproape alba, cilindrice, biconvexe, marcate cu 052 pe una dintre fete.

Calmolan 1,05 mg comprimate cu eliberare prelungita
Comprimate cu diametru de 10 mm sunt de culoare alba sau aproape alba, cilindrice, biconvexe, marcate cu 105 pe una dintre fete.

Calmolan 2,1 mg comprimate cu eliberare prelungita
Comprimate cu diametrul de 10 mm, de culoare alba sau aproape alba, cilindrice, biconvexe, marcate cu 210 pe una dintre fete.

Calmolan 3,15 mg comprimate cu eliberare prelungita
Comprimate cu diametrul de 11 mm, de culoare alba sau aproape alba, cilindrice, plane, cu marginile tesite, marcate cu 315 pe una dintre fete.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantii
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata:
G.L. Pharma GmbH
Schlossplatz 1
A-8502 Lannach
Austria

Fabricantii:
Ferrer Internacional, S.A.
Joan Buscalla 1-9
08173 Sant Cugat del Vallés, Barcelona
Spania

Laboratorios Normon, S.A
Ronda de Valdecarrizo, 6
28760 Tres Cantos, Madrid
Spania

Acest prospect a fost aprobat in Mai 2014.

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.