Prospect CALCIU D3 PLUS 500 mg/400 UI comprimate masticabile

CALCIU D3 PLUS se utilizeaza pentru prevenirea si tratarea carentelor de calciu si vitamina D in randul varstnicilor si drept supliment pentru tratamentul specific al osteoporozei.
In acest prospect gasiti:
1. Ce este CALCIU D3 PLUS si pentru ce se utilizeaza
2. Inainte sa utilizati CALCIU D3 PLUS
3. Cum se utilizeaza CALCIU D3 PLUS
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza CALCIU D3 PLUS
6. Informatii suplimentare

1. CE ESTE CALCIU D3 PLUS SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA
CALCIU D3 PLUS sunt comprimate masticabile care contin calciu si vitamina D3, ambele substante ajutand la formarea oaselor. CALCIU D3 PLUS se utilizeaza pentru prevenirea si tratarea carentelor de calciu si vitamina D in randul varstnicilor si drept supliment pentru tratamentul specific al osteoporozei.

2. INAINTE SA UTILIZATI CALCIU D3 PLUS
Nu utilizati CALCIU D3 PLUS
– daca aveti cantitati foarte mari de calciu in sange sau in urina.
– daca aveti pietre la rinichi din cauza acumularii de calciu.
– daca aveti cantitati foarte ridicate de vitamina D in sange.
– daca sunteti alergic (hipersensibil) la calciu, vitamina D sau la oricare dintre celelalte componente ale CALCIU D3 PLUS.

Aveti grija deosebita cand utilizati CALCIU D3 PLUS
– Daca urmati un tratament de lunga durata. Va rugam sa va adresati medicului dumneavoastra.
– Daca prezentati functie alterata a rinichiului sau tendinta ridicata de formare a pietrelor la rinichi. Va rugam sa va adresati medicului dumneavoastra.
– Daca aveti sarcoidoza (o afectiune a sistemului imunitar care poate conduce la cresterea cantitatilor de vitamina D din organism). Va rugam sa va adresati medicului dumneavoastra.
– Daca si aveti osteoporoza si in acelasi timp sunteti in imposibilitatea de a va deplasa Va rugam sa va adresati medicului dumneavoastra.
– Daca vi se administreaza alte medicamente care contin vitamina D. Dozele suplimentare de calciu si vitamina D trebuie luate sub atenta supraveghere medicala.

Utilizarea la copii
CALCIU D3 PLUS nu este destinat utilizarii la copii.

Utilizarea altor medicamente
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
Carbonatul de calciu poate interfera cu absorbtia medicamentelor care contin tetraciclina daca acestea sunt administrate in acelasi timp. De aceea, medicamentele care contin tetraciclina trebuie utilizate cu cel putin 2 ore inainte sau la 4-6 ore dupa administrarea CALCIU D3 PLUS.
Medicamentele care contin bifosfonati trebuie sa fie utilizate cu cel putin o ora inainte de administrarea CALCIU D3 PLUS.
Calciul poate reduce efectul levotiroxinei. De aceea, levotiroxina trebuie sa fie administrata cu cel putin patru ore inainte sau cu patru ore dupa CALCIU D3 PLUS.
Efectul antibioticelor din grupa chinolonelor poate fi redus daca acestea sunt administrate simultan cu calciul. Antibioticele din grupa chinolonelor trebuie administrate cu doua ore inainte sau cu sase ore dupa administrarea CALCIU D3 PLUS.
Sarurile de calciu pot reduce absorbtia fierului, zincului si ranelatului de strontiu. Prin urmare, preparatele care contin fier, zinc sau ranelat de strontiu trebuie administrate cu cel putin doua ore inainte sau dupa administrarea de CALCIU D3 PLUS.

Alte medicamente care pot influenta sau pot fi influentate de CALCIU D3 PLUS sunt: diureticele tiazidice si glicozidele cardiace.

Utilizarea CALCIU D3 PLUS cu alimente si bauturi
CALCIU D3 PLUS poate fi administrat impreuna cu sau fara alimente si bauturi.

Sarcina si alaptarea
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.
In timpul sarcinii, aportul zilnic nu trebuie sa depaseasca 1500 mg calciu si 600 UI vitamina D, deoarece supradozele pot avea reactii adverse asupra fatului. In cazul in care sunteti gravida, puteti utiliza CALCIU D3 PLUS pentru tratarea unor carente de calciu si vitamina D.
In timpul perioadei de alaptare, puteti utiliza CALCIU D3 PLUS, insa trebuie luat in considerare faptul ca substantele active ale CALCIU D3 PLUS trec in laptele matern atunci cand copilului i se administreaza doze suplimentare de vitamina D.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Nu s-au realizat studii referitoare la efectele asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje. Un astfel de efect este putin probabil.

Informatii importante privind unele componentele ale CALCIU D3 PLUS
CALCIU D3 PLUS contine aspartam (E951), o sursa de fenilalanina. Acesta poate fi periculos pentru persoanele care au fenilcetonurie. Comprimatele CALCIU D3 PLUS contin sorbitol (E420), izomalt (E953) si sucroza. Daca medicul dumneavoastra v-a spus ca aveti intoleranta la anumite zaharuri, contactati medicul inainte de a lua acest medicament.

3. CUM SE UTILIZEAZA CALCIU D3 PLUS
Utilizati intotdeauna CALCIU D3 PLUS exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Doza uzuala este un comprimat administrat de doua ori pe zi. Comprimatele pot fi mestecate sau supte.

Daca utilizati mai mult decat trebuie din CALCIU D3 PLUS
Daca utilizati mai mult decat trebuie din CALCIU D3 PLUS, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Daca uitati sa utilizati CALCIU D3 PLUS
Nu utilizati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

4. REACTII ADVERSE POSIBILE
Ca toate medicamentele, CALCIU D3 PLUS poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Reactii adverse mai putin frecvente (afecteaza mai putin de 1 din 100 pacienti)
Dozele ridicate pot duce la aparitia de cantitati excesive de calciu in sange sau urina.

Reactii adverse rare (afecteaza mai putin de 1 din 1000 pacienti)
Constipatie, flatulenta, greata, dureri abdominale si diaree.

Reactii adverse foarte rare (afecteaza mai putin de 1 din 10000 pacienti)
Mancarime, eruptie trecatoare pe piele si dispepsie. Sindromul lapte-alcalin (denumit de asemenea sindromul Burnett, care se manifesta de obicei numai atunci cand sunt administrate cantitati foarte mari de calciu), ale carui simptome sunt nevoia frecventa de a urina, durerile de cap, pierderea poftei de mancare, greata sau varsaturile, oboseala sau slabiciunea neobisnuita, alaturi de cantitatile ridicate de calciu din sange si afectarea rinichiului.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

5. CUM SE PASTREAZA CALCIU D3 PLUS
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
Nu utilizati CALCIU D3 PLUS dupa data de expirare inscrisa pe eticheta Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Flacon din plastic: A nu se pastra la temperaturi peste 30°C. A se pastra in flaconul original pentru a fi protejat de lumina. Pastrati flaconul inchis ermetic pentru a proteja medicamentul impotriva umiditatii.

Cutie cu blistere: A nu se pastra la temperaturi peste 25°C. A se pastra in ambalajul original pentru a fi protejat de umiditate. A se pastra blisterul in cutie pentru a fi protejat de lumina.
Medicamentele nu trebuie eliminate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. INFORMATII SUPLIMENTARE
Ce contine CALCIU D3 PLUS
Substantele active dintr-un comprimat sunt:
– Carbonat de calciu 1250 mg (echivalentul a 500 mg calciu)
– Colecalciferol (vitamina D3 ) 400 UI (10 micrograme)

Celelalte componente sunt:
sorbitol (E420), povidona, izomalt (E953), aroma (lamaie), stearat de magneziu, aspartam (E951), mono si digliceride ale acizilor grasi, tocoferol, sucroza, amidon modificat din porumb, trigliceride cu lant mediu, ascorbat de sodiu si dioxid de siliciu coloidal anhidru.

Cum arata CALCIU D3 PLUS si continutul ambalajului
CALCIU D3 PLUS sunt comprimate masticabile de culoare alba, de forma rotunda, convexe. Pot prezenta mici pete.

Marimi de ambalaj:
Flacon pentru comprimate: cu 20, 30, 50, 60, 90, 100, 120, 168 si 180 comprimate masticabile.
Blistere: 20, 30, 50, 50 x 1 (unitate dozata), 60, 90, 100, 120, 168 si 180 comprimate masticabile.
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata:
Takeda Nycomed AS
Drammensveien 852, P.O. Box 205, N-1372 Asker, Norvegia

Fabricanti:

Comprimate ambalate in flacoane din plastic:
Takeda Nycomed AS
Drammensveien 852, P.O. Box 205
N-1372 Asker, Norvegia

Takeda Pharma AS
55B Jaama Street,
63308 Polva, Estonia

Comprimate ambalate in blistere:
Takeda Christiaens
Gentsesteenweg 615
1080 Bruxelles, Belgia

Tjoapack B.V
Columbusstraat 4
7825 VR Emmen, Olanda

Acest prospect a fost aprobat in Iulie 2013.

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.