Prospect CAL- D- VITA 600 mg/ 400 UI, comprimate masticabile

Cal- D- Vita 600 mg/400UI este utilizat in deficitul de vitamina D si calciu, la varstnici si ca terapie adjuvanta la tratamentul specific pentru osteoporoza, daca este prezent sau suspectat un deficit de calciu si vitamina D.
In acest prospect gasiti:
1. Ce este Cal- D- Vita 600 mg/400UI si pentru ce se utilizeaza
2. Inainte sa utilizati Cal- D- Vita 600 mg/400UI
3. Cum se utilizeaza Cal- D- Vita 600 mg/400UI
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Cal- D- Vita 600 mg/400UI
6. Informatii suplimentare

1. CE ESTE CAL- D- VITA 600 mg/400UI SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA
Cal- D- Vita 600 mg/400UI este un medicament care contine o asociere de calciu si vitamina D3. Calciul si vitamina D3 sunt componente importante in procesul de formare a masei osoase. Vitamina D3 regleaza absorbtia si conversia calciului si actioneaza asupra fixarii calciului la nivelul scheletului.
Cal- D- Vita 600 mg/400UI este utilizat in deficitul de vitamina D si calciu, la varstnici si ca terapie adjuvanta la tratamentul specific pentru osteoporoza, daca este prezent sau suspectat un deficit de calciu si vitamina D.

2. INAINTE SA UTILIZATI CAL- D- VITA 600 mg/400UI
Nu utilizati Cal- D- Vita 600 mg/400UI:
– daca sunteti alergic (hipersensibil) la substantele active sau la oricare dintre celelalte componente ale Cal- D- Vita 600 mg/400UI;
– in cazul prezentei unor cantitati foarte mari de calciu in sange si /sau in conditii care determina cresterea cantitatii de calciu in sange ;
– in cazul prezentei unor cantitati mari de calciu in urina;
– daca aveti un exces de vitamina D;
– daca aveti pietre la rinichi;
– daca aveti afectiuni renale.

Aveti grija deosebita cand utilizati Cal- D- Vita 600 mg/400UI
In timpul tratamentului de lunga durata, cantitatea de calciu din sange si urina precum si functia rinichilor trebuie supravegheate.

Daca urmati tratament cu preparate ce contin Vitamina D si/sau Calciu este necesar sa consultati medicul inaintea tratamentului cu Cal-D-Vita.
Produsul combinat trebuie utilizat cu precautie la pacientii imobilizati, din cauza unui risc ridicat de hipercalcemie.

Folosirea altor medicamente si Cal-D – Vita
Efectul Cal- D- Vita 600 mg/400UI poate fi influentat daca acesta este utilizat concomitent cu anumite alte medicamente, ca urmare, trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra inainte de a utiliza alte medicamente, in acelasi timp.

Daca luati Cal- D- Vita 600 mg/400UI impreuna cu medicamente care contin fluorura de sodiu pentru tratarea cariilor sau bifosfonati pentru osteoporoza, aceste medicamente trebuie luate cu cel putin 30 minute tnainte de, sau dupa administrarea Cal- D- Vita 600 mg/400UI., dar de preferat in alt moment al zilei.
Tetraciclinile, chinolonele (ciprofloxacina, levofloxacina, acid nalidixic, norfloxacina, ofloxacina) si inhibitorii proteazici, utilizate pentru tratamentul infectiilor, trebuie luate cu cel putin 2 ore, respectiv 4 -6 ore inainte de, sau dupa administrarea Cal- D- Vita 600 mg/400UI.
Levotiroxina, care este un hormon tiroidian, trebuie luat cu cel putin 4 ore inainte de, sau dupa administrarea Cal- D- Vita 600 mg/400UI.
Rasini schimbatoare de ioni, laxative, Orlistat trebuie luate cu cel putin 2 ore, respectiv 4 -6 ore inainte de, sau dupa administrarea Cal- D- Vita 600 mg/400UI.

Alte medicamente pot influenta efectul Cal- D- Vita 600 mg/400UI sau efectul lor este influentat de tratamentul cu Cal- D- Vita 600 mg/400UI. Aceste medicamente sunt anumite diuretice utilizate, de exemplu, la pacientii cu tensiune arteriala mare, medicamente care contin cortizon, glicozide cardiace precum si barbiturice si fenitoina, utilizate, de exemplu, in tratamentul epilepsiei.

Administrarea Cal- D- Vita 600 mg/400UI cu alimente si bauturi
Efectul Cal- D- Vita 600 mg/400UI poate fi influentat de anumite alimente (de exemplu, alimente care contin acid oxalic, fosfati, acid fitic sau o dieta cu aport ridicat de fibre).Nu se recomanda a se administra Cal-D-Vita 2 ore, in cazul in care se consuma alimente continand concentratii crescute de acid oxalic si fitic .
Cal-D-Vita poate scadea absorbtia din dieta a Fierului, Zincului sau Magneziului. Pacientii cu risc de deficit ar trebui sa ia Cal D Vita inainte de somn in loc de momentul meselor .

Sarcina si alaptarea
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament. Acest produs combinat cu calciu si vitamina D poate fi administrat in timpul sarcinii si alaptarii doar la recomandarea medicului si in dozele recomandate de acesta.
Daca alaptati puteti utiliza Cal-D-Vita. Calciul si vitamina D3 trec in laptele matern. Acest lucru trebuie avut in vedere in cazul in care copilului dumneavoastra i se administreaza o doza suplimentara de vitamina D.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Cal- D- Vita 600 mg/400UI nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.

Informatii importante privind unele componente ale Cal- D- Vita 600 mg/400UI
Comprimatele masticabile Cal- D- Vita 600 mg/400UI contin aspartam. Aspartamul este sursa de fenilalanina. Poate fi daunator pentru persoanele cu fenilcetonurie.
Comprimatele masticabile Cal- D- Vita 600 mg/400UI contin zahar. Pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la fructoza sau sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament.
Comprimatele masticabile Cal- D- Vita 600 mg/400UI contin manitol 582,6mg si zahar 1,5 mg.

3. CUM SE UTILIZEAZA CAL- D- VITA 600 mg/400UI
Doza este determinata de catre medicul dumneavoastra, care o va adapta in mod individual, pentru fiecare pacient in parte. Nu modificati niciodata doza prescrisa, fara a va adresa in prealabil medicului dumneavoastra.
Doza recomandata este de 1-2 comprimate masticabile zilnic.
Comprimatul trebuie mestecat sau supt si nu trebuie inghitit intreg.
Medicamentul este indicat numai pentru adulti si copii de peste 12 ani.

Daca ati utilizat mai mult decat trebuie din Cal- D- Vita 600 mg/400UI
Daca luati o doza prea mare din acest medicament sau daca un copil ia acest medicament din greseala, adresati-va medicului sau mergeti la spital, pentru a o evaluare a riscurilor si pentru recomandari.

4. REACTII ADVERSE POSIBILE
Ca toate medicamentele, Cal- D- Vita 600 mg/400UI poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Pot aparea dureri gastrointestinale si abdominale, constipatie, diaree, flatulenta, greata si varsaturi.Au fost raportate afectiuni ale pielii, eruptii cutanate, urticarie, edem si prurit.
Daca apar unele efecte secundare discutati cu medicul sau farmacistul. Pot fi unele efecte secundare neincluse in acest prospect .

5. CUM SE PASTREAZA CAL- D- VITA 600 mg/400UI
A nu se lasa la indemana si la vederea copiilor.
Nu utilizati Cal- D- Vita 600 mg/400UI dupa data de expirare inscrisa pe cutie, dupa EXP:. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
A nu se pastra la temperaturi de peste 25ºC.
Comprimate masticabile- cutie cu un flacon
A se tine recipientul bine inchis, pentru a fi protejat de umiditate.
Comprimate masticabile- cutie cu blistere
A se pastra in ambalajul original, pentru a fi protejat de umiditate.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei uzate, menajere sau a deseurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. INFORMATII SUPLIMENTARE
Ce contine Cal- D- Vita 600 mg/400UI
– Substantele active sunt calciu si colecalciferol.

Un comprimat masticabil contine calciu 600 mg sub forma de carbonat de calciu 1500 mg si colecalciferol 400 U.I. (Vitamina D3) (echivalent cu 10 micrograme).
– Celelalte componente sunt: manitol, povidona, talc, stearat de magneziu, aspartam (E 951), acid citric anhidru, aroma de portocale, DL ?-tocoferol, ulei de soia partial hidrogenat, sucroza (zahar), gelatina si amidon de porumb.

Cum arata Cal- D- Vita 600 mg/400UI si continutul ambalajului
Cal- D- Vita 600 mg/400UI sunt comprimate masticabile de culoare alba, cu aroma de portocale, diponibile in:
• Cutie cu blistere din PVdC-PE-PVC/Al a 60 comprimate masticabile.
• Cutie cu un flacon din PEID a 60 comprimate masticabile.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata
Bayer S.R.L.
Sos. Pipera nr.42, Etajele 1,16,17,
Sect. 2, Bucuresti, Romania

Producatorul
Delpharm Gaillard
33, rue de l’Industrie, 74240 Gaillard, Franta
( pentru produsul ambalat in blistere din PVDC/PE/PVC si in flacoane din PIED)

GP Grenzach Produktion GmbH
Emil-Barell-Strasse 7
79639 Grenzach- Wyhlen, Germania
( pentru produsul ambalat in flacoane din PIED)

Acest prospect a fost aprobat in Februarie 2014.

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.