Prospect Cabometyx

Cabometyx este un medicament oncologic utilizat pentru tratarea adultilor cu carcinom celular renal (un tip de cancer al rinichilor) in stadiu avansat care a fost tratat anterior cu un tip de medicament impotriva cancerului numit „inhibitor al factorului de crestere al endoteliului vascular (FCEV)”.
Cabometyx
Cabozantinib

Ce este Cabometyx si pentru ce se utilizeaza?
Cabometyx este un medicament oncologic utilizat pentru tratarea adultilor cu carcinom celular renal (un tip de cancer al rinichilor) in stadiu avansat care a fost tratat anterior cu un tip de medicament impotriva cancerului numit „inhibitor al factorului de crestere al endoteliului vascular (FCEV)”.
Cabometyx contine substanta activa cabozantinib.

Cum se utilizeaza Cabometyx?
Cabometyx se poate obtine numai pe baza de prescriptie medicala, iar tratamentul trebuie initiat de catre un medic cu experienta in utilizarea medicamentelor impotriva cancerului. Cabometyx este disponibil sub forma de comprimate (20, 40 si 60 mg). Doza recomandata este de 60 mg o data pe zi. Pacientii nu trebuie sa consume alimente cu cel putin doua ore inainte si timp de o ora dupa administrarea dozei de Cabometyx. Poate fi necesara reducerea dozei sau oprirea temporara a tratamentului daca apar reactii adverse grave sau intolerabile. Tratamentul se continua atata timp cat pacientul prezinta beneficii terapeutice sau pana cand reactiile adverse devin inacceptabile. Pentru mai multe informatii, cititi prospectul.

Cum actioneaza Cabometyx?
Substanta activa din Cabometyx, cabozantinibul, este un inhibitor al tirozin-kinazei. Aceasta inseamna ca blocheaza activitatea enzimelor numite tirozin-kinaze. Aceste enzime se afla in anumiti receptori (cum ar fi receptorii VEGF, MET, AXL si RET) din celulele canceroase, unde activeaza mai multe procese, inclusiv diviziunea celulara si dezvoltarea de noi vase de sange care contribuie la alimentarea tumorii. Blocand activitatea acestor enzime din celulele canceroase, medicamentul reduce dezvoltarea si raspandirea cancerului.

Ce beneficii a prezentat Cabometyx pe parcursul studiilor?
Cabometyx a fost investigat intr-un studiu principal la care au participat 658 de adulti cu carcinom celular renal in stadiu avansat care se agravase in pofida tratamentului cu un inhibitor FCEV. In cadrul studiului, Cabometyx a fost comparat cu medicamentul oncologic everolimus. Rezultatele au demonstrat eficacitatea Cabometyx in prelungirea intervalului de timp in care pacientii au supravietuit fara ca boala sa li se agraveze (supravietuirea fara progresia bolii): pacientii tratati cu Cabometyx au supravietuit, in medie, 7,4 luni fara agravarea bolii, fata de pacientii tratati cu everolimus, care au
supravietuit 3,8 luni. In plus, rezultatele preliminare au indicat ca durata totala a supravietuirii pacientilor tratati cu Cabometyx a fost mai lunga decat a pacientilor tratati cu everolimus (in medie 21,4 luni comparativ cu 16,5 luni).

Care sunt riscurile asociate cu Cabometyx?
Cele mai frecvente reactii adverse asociate cu Cabometyx (observate la cel putin o persoana din 4) sunt diaree, oboseala, greata, pierderea poftei de mancare, sindromul de eritrodisestezie palmoplantara (sindromul mana-picior, care implica eruptii tranzitorii pe piele si amorteala la nivelul palmelor
si talpilor), cresterea tensiunii arteriale, varsaturi, scadere in greutate si constipatie. Cele mai frecvente reactii adverse grave sunt dureri abdominale (de burta), revarsat pleural (acumulare de lichid in jurul plamanilor), diaree si greata. Pentru lista completa a reactiilor adverse si a restrictiilor asociate cu Cabometyx, cititi prospectul.

De ce a fost aprobat Cabometyx?
Pacientii cu carcinom celular renal in stadiu avansat tratati anterior prezinta rezultate slabe si o importanta necesitate medicala nesatisfacuta. Cabometyx a demonstrat o imbunatatire semnificativa a intervalului de timp in care acesti pacienti au supravietuit fara ca boala sa li se agraveze. De
asemenea, rezultatele initiale au indicat ca tratamentul cu Cabometyx a ajutat pacientii sa traiasca mai mult. Siguranta Cabometyx este asemanatoare cu cea a altor inhibitori ai tirozin-kinazei utilizati in tratamentul carcinomului celular renal, iar reactiile adverse sunt considerate gestionabile. Prin urmare, Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) al agentiei a hotarat ca beneficiile Cabometyx sunt mai mari decat riscurile asociate si a recomandat aprobarea utilizarii sale in UE.

Ce masuri se iau pentru utilizarea sigura si eficace a Cabometyx?
Compania care comercializeaza Cabometyx va prezenta rezultatele finale privind supravietuirea globala a pacientilor obtinute din studiul principal.
In Rezumatul caracteristicilor produsului si in prospect au fost incluse, de asemenea, recomandari si masuri de precautie pentru utilizarea sigura si eficace a Cabometyx, care trebuie respectate de personalul medical si de pacienti.

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.