Prospect BUSCOTIL Comprimate, 10 mg

Medicamente pentru tratamentul tulburarilor functionale gastrointestinale.
Compozitie
Un comprimat contine bromura de N-butilscopolamoniu 10 mg si excipienti: lactoza monohidrat (200 mesh), gelatina, stearat de magneziu, talc, amidon de porumb.
Grupa farmacoterapeutica: medicamente pentru tratamentul tulburarilor functionale gastrointestinale, alcaloizi din belladonna, compusi cuaternari de amoniu.

Indicatii terapeutice
Afectiuni spastice gastro-intestinale, biliare si urogenitale.
Diaree acuta si cronica – cazuri usoare-medii.

Contraindicatii
– hipersensibilitate la butilscopolamina sau la oricare dintre excipientii medicamentului;
– miastenia gravis;
– megacolon;
– stenoza pilorica;
– glaucom cu unghi inchis;
– tulburari uretro-prostatice cu risc de retentie urinara.

Precautii
La dozele recomandate s-a putut observa o crestere a vascozitatii secretiilor bronsice, facand mai dificila eliminarea lor.

Interactiuni
Administrarea concomitenta cu antiacide sau antidiareice adsorbante scade absorbtia din tubul digestiv a medicamentelor anticolinergice.
Anticolinergicele cresc pH-ul gastric, scazand astfel absorbtia ketoconazolului.
Administrarea concomitenta cu metoclopramida poate antagoniza efectele metoclopramidei asupra motilitatii gastrice.
Asocierea cu analgezice opioide creste riscul constipatiei severe, ileusului paralitic sau retentiei urinare.
Asocierea cu deprimante ale sistemului nervos central creste riscul sedarii excesive.
Bromura de N-butilscopolamoniu poate potenta efectele anticolinergice ale antidepresivelor triciclice, antihistaminicelor H1, chinidinei, disopiramidei si amantadinei.
Asocierea cu simpatomimetice ?1-adrenergice poate agrava tahicardia.
Bromura de N-butilscopolamoniu antagonizeaza efectele pentagastrinei si histaminei, modificand rezultatele testelor pentru determinarea secretiei gastrice; se recomanda pastrarea unui interval de 24 de ore intre administrarea parasimpatoliticelor si efectuarea acestor teste.

Atentionari speciale
Se recomanda prudenta la cardiaci, in special la cei cu tahiaritmii, insuficienta cardiaca congestiva, angina pectorala si stenoza mitrala, deoarece cresterea frecventei cardiace poate agrava aceste afectiuni.
De asemenea, se recomanda prudenta in hipertiroidie, insuficienta hepatica si renala.
La pacientii cu reflux gastro-esofagian, administrarea antispasticelor parasimpatolitice poate agrava refluxul, prin inhibarea peristaltismului gastric si relaxarea cardiei.
La pacientii cu glaucom cu unghi deschis se recomanda prudenta si ajustarea tratamentului antiglaucomatos (antispasticele parasimpatolitice pot produce o usoara crestere a presiunii intraoculare).

Se recomanda administrarea cu prudenta la pacientii cu varsta peste 40 ani, datorita riscului agravarii unui eventual glaucom nediagnosticat.
Se recomanda prudenta la pacientii cu tulburari obstructive gastro-intestinale sau colita ulceroasa, deoarece dozele mari de parasimpatolitice inhiba peristaltismul intestinal si pot sa provoace ileus paralitic sau megacolon toxic.
Pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficit de lactaza (Lapp) sau sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament.

Copii
Nu au fost stabilite siguranta si eficacitatea administrarii butilscopolaminei la copii.

Varstnici
La pacientii varstnici este necesara reducerea dozelor.

Sarcina si alaptarea
Studii preclinice efectuate la sobolan si iepure nu au evidentiat efecte embriotoxice sau teratogene. Experienta clinica nu a demonstrat toxicitate materna sau fetala in cazul utilizarii in timpul sarcinii. Administrarea de bromura de N-butilscopolamoniu in perioada sarcinii se va face cu prudenta, dupa evaluarea raportului beneficiu matern/risc potential fetal.
Pana in prezent nu a fost stabilita siguranta administrarii Buscotil 10 mg in perioada alaptarii; se recomanda evitarea administrarii la femeile care alapteaza.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
In general, butilscopolamina nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Totusi, pacientii trebuie avertizati despre posibilitatea aparitiei tulburarilor de acomodare vizuala.

Doze si mod de administrare
Adulti: doza uzuala este de 1 – 2 comprimate Buscotil 10 mg (10-20 mg bromura de Nbutilscopolamoniu), administrate oral de 3 – 5 ori pe zi.

Reactii adverse
Pot sa apara reactiile adverse comune parasimpatoliticelor: uscaciunea gurii, constipatie, tahicardie, cresterea presiunii intraoculare, retentie urinara, tulburari de acomodare vizuala; aceste reactii adverse sunt, in general, usoare si tranzitorii.
De asemenea, a fost raportata confuzie mintala, in special la varstnici.
Foarte rar au fost raportate reactii de hipersensibilitate, in special reactii cutanate; exceptional dispnee.

Supradozaj
Nu au fost raportate cazuri de supradozaj. In caz de supradozaj, este posibil sa apara simptome de tip parasimpatolitic: retentie urinara, uscaciunea gurii, inrosirea pielii, tahicardie, constipatie si tulburari de vedere tranzitorii.
Tratamentul consta in: lavaj gastric, administrarea de carbune activat, sulfat de magneziu (15%) si parasimpatomimetice. In cazul pacientilor cu glaucom, se va administra local pilocarpina. Daca este necesar, se va injecta i.m. sau i.v. neostigmina in doza de 0,5 –2,5 mg. In caz de retentie urinara, poate fi necesar sondaj uretro-vezical. La nevoie, se instituie tratament de sustinere a functiilor vitale.

Pastrare
A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi sub 25ºC, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana copiilor.

Ambalaj
Cutie cu un flacon din PEID a 20 comprimate.

Producator
S.C. Arena Group S.A., Romania
Detinatorul Autorizatiei de punere pe piata
S.C. Arena Group S.A.
Str. Stefan Mihaileanu, Nr. 31, Ap. 1, Sector 2, Bucuresti, Romania

Data ultimei verificari a prospectului
Decembrie 2005

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.