Prospect BIOFLU NAZAL 2,5 mg/ml picaturi nazale, solutie

BIOFLU NAZAL 2,5 mg/ml este un decongestionant nazal care elibereaza rapid nasul infundat, ajutandu-va pe dumneavoastra sau pe copilul dumneavoastra sa respirati mai usor.
In acest prospect gasiti:
1. Ce este BIOFLU NAZAL 2,5 mg/ml si pentru ce se utilizeaza
2. Inainte sa utilizati BIOFLU NAZAL 2,5 mg/ml
3. Cum sa utilizati BIOFLU NAZAL 2,5 mg/ml
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza BIOFLU NAZAL 2,5 mg/ml
6. Informatii suplimentare

1. CE ESTE BIOFLU NAZAL 2,5 mg/ml SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA
BIOFLU NAZAL 2,5 mg/ml este un decongestionant nazal care elibereaza rapid nasul infundat, ajutandu-va pe dumneavoastra sau pe copilul dumneavoastra sa respirati mai usor. BIOFLU NAZAL 2,5 mg/ml este utilizat pentru decongestionarea mucoasei nazale in cazul racelii, rinitei vasomotorii, rinitei alergice si sinuzitei asociate.
BIOFLU NAZAL 2,5 mg/ml este indicat adultilor, adolescentilor si copiilor cu varsta peste 6 ani.

2. INAINTE SA UTILIZATI BIOFLU NAZAL 2,5 mg/ml
Nu utilizati BIOFLU NAZAL 2,5 mg/ml
– daca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra sunteti/este alergic (hipersensibil) la fenilefrina sau la oricare dintre celelalte componente ale BIOFLU NAZAL 2,5 mg/ml (vezi pct. 6);
– daca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra aveti/are o inflamatie a mucoasei nazale neinsotita de secretie (rinita sicca);
– daca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra aveti/are presiune intraoculara crescuta (glaucom), in special glaucom cu unghi inchis;
– daca copilul dumneavoastra are varsta sub 6 ani;
– daca ati suferit o operatie prin nas, cum ar fi hipofizectomie trans-sfenoidala sau cu expunere a durei mater.

Aveti grija deosebita cand utilizati BIOFLU NAZAL 2,5 mg/ml
Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca dumneavoastra/copilul dumneavoastra aveti/are:
-o reactie de intensitate crescuta la administrarea de substante adrenergice, care se manifesta prin insomnie, ameteli, tremor, aritmii cardiace sau hipertensiune arteriala;
– boli cardiovasculare grave (de exemplu: boli grave ale arterelor coronare, tensiune arteriala crescuta, tahicardie ventriculara – cresterea frecventei batailor inimii);
– feocromocitom, o tumora a glandelor suprarenale, care determina cresterea tensiunii arteriale;
– tulburari metabolice, cum sunt hipertiroidie, diabet zaharat;
– adenom de prostata;
– astm bronsic.

Utilizarea prelungita sau in doze mari poate determina reaparitia sau agravarea infundarii nasului.
BIOFLU NAZAL 2,5 mg/ml trebuie utilizat cu precautie la pacientii care prezinta o reactie de intensitate crescuta la administrarea de substante adrenergice, care se manifesta prin insomnie, ameteli, tremor, aritmii cardiace sau hipertensiune arteriala.

Utilizarea altor medicamente
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
Spuneti-i medicului sau farmacistului daca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra utilizati/utilizeaza:
– medicamente pentru depresie sau alte medicamente care pot creste tensiunea arteriala, deoarece se poate produce cresterea tensiunii arteriale (datorita efectelor cardiovasculare induse de fenilefrina);
– rezerpina, guanetidina, propranolol, hidroclorotiazida.
Nu folositi in acelasi timp picaturi sau spray-uri nazale care contin substante active din aceeasi clasa cu fenilefrina.

Folosirea BIOFLU NAZAL 2,5 mg/ml cu alimente si bauturi
Nu este cazul.

Sarcina si alaptarea
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.
Nu utilizati BIOFLU NAZAL 2,5 mg/ml in timpul sarcinii si alaptarii sau daca sunteti la varsta fertila si nu utilizati masuri contraceptive.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Tratamentul prelungit sau cu doze mari de fenilefrina prezinta risc de reactii adverse la nivel nervos central si cardiovascular. Daca apar astfel de efecte, capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje poate fi influentata negativ.

Informatii importante privind unele componente ale BIOFLU NAZAL 2,5 mg/ml
BIOFLU NAZAL contine clorura de benzalconiu care este iritant. Poate provoca reactii adverse cutanate.

3. CUM SA UTILIZATI BIOFLU NAZAL 2,5 mg/ml
Doza uzuala este de 1-2 picaturi de 3 ori pe zi (la 8-10 ore), in fiecare nara.
Un mililitru picaturi nazale, solutie, contine 34 picaturi. Nu depasiti doza recomandata.
Acest medicament nu trebuie utilizat mai mult de 5 zile. Daca dupa 5 zile de utilizare, starea dumneavoastra nu s-a imbunatatit sau s-a agravat, trebuie sa va prezentati la medic.
Inainte sa utilizati din nou BIOFLU NAZAL 2,5 mg/ml este necesara o pauza de cateva zile.
Daca aveti impresia ca efectul BIOFLU NAZAL 2,5 mg/ml este prea puternic sau prea slab, spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Flaconul nu va fi utilizat decat de o singura persoana (dumneavoastra sau copilul dumneavoastra), pentru a evita raspandirea microbilor si virusurilor prin intermediul picuratorului.

Instructiuni de utilizare
– Suflati nasul.
– Lasati capul pe spate, intr-o pozitie confortabila, sau daca sunteti in pat, lasati capul pe spate la marginea patului.
– Administrati picaturile in fiecare nara si mentineti capul lasat pe spate pentru a permite imprastierea acestora in nas.
– Puneti la loc capacul dupa utilizare.

Daca utilizati mai mult BIOFLU NAZAL 2,5 mg/ml decat trebuie
Daca ati utilizat accidental o doza mai mare decat cea recomandata de BIOFLU NAZAL 2,5 mg/ml sau un copil mai mic de 6 ani a utilizat accidental BIOFLU NAZAL 2,5 mg/ml pot sa apara: puls neregulat, palpitatii, tahicardie, tensiune arteriala crescuta si uneori, afectarea starii de constienta.
In acest caz trebuie sa va prezentati imediat la medic sau sa mergeti la departamentul de urgenta al celui mai apropiat spital.

Daca ati uitat sa utilizati BIOFLU NAZAL 2,5 mg/ml
BIOFLU NAZAL 2,5 mg/ml se utilizeaza la nevoie. Daca ati uitat sa va puneti picaturile nazale si este necesar acest lucru, administrati-le imediat ce va aduceti aminte. Nu puneti o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca incetati sa utilizati BIOFLU NAZAL 2,5 mg/ml
Nu trebuie sa va faceti griji deoarece nu este obligatoriu un tratament continuu.

4. REACTII ADVERSE POSIBILE
Ca toate medicamentele, BIOFLU NAZAL 2,5 mg/ml poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Reactiile adverse sunt clasificate dupa urmatoarele frecvente: foarte frecvente (care afecteaza mai mult de 1 pacient din 10), frecvente (care afecteaza mai putin de 1 din 10 pacienti), mai putin frecvente (care afecteaza mai putin de 1 din 100 pacienti), rare (care afecteaza mai putin de 1 din 1000 pacienti), foarte rare (afecteaza mai putin de 1 din 10000 pacienti), cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile).

Mai putin frecvente
– in special la pacientii cu hipersensibilitate, fenilefrina poate produce o iritatie locala, moderata si tranzitorie (senzatie de arsura sau uscaciune a mucoasei nazale).

Rare
– au fost mentionate cazuri izolate de congestie a mucoasei nazale dupa intreruperea administrarii medicamentului. Tratamentul prelungit, frecvent si/sau cu doze mari de fenilefrina poate determina iritatie (senzatie de arsura sau uscaciune a mucoasei nazale), precum si congestie reactiva cu rinita indusa medicamentos. Acest efect poate sa apara dupa numai 5 zile de tratament si, daca se continua administrarea, pot aparea afectari cronice ale mucoasei nazale cu formare de cruste.

Foarte rare
– s-au raportat durere de cap, insomnie, astenie, palpitatii, batai cardiace mai rapide sau mai lente, cresterea tensiunii arteriale, voma.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

5. CUM SE PASTREAZA BIOFLU NAZAL 2,5 mg/ml
A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalaj original.
A se utiliza in maxim 30 zile dupa prima deschidere a flaconului.
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
Nu utilizati BIOFLU NAZAL 2,5 mg/ml dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. INFORMATII SUPLIMENTARE
Ce contine BIOFLU NAZAL 2,5 mg/ml
– substanta activa este clorhidratul de fenilefrina. Un mililitru picaturi nazale, solutie contine clorhidrat de fenilefrina 2,5 mg.
– celelalte componente sunt: clorura de benzalconiu, dihidrogenofosfat de potasiu, fosfat disodic dodecahidrat, glicerol, edetat disodic, clorura de sodiu, apa purificata.

Cum arata BIOFLU NAZAL 2,5 mg/ml si continutul ambalajului
BIOFLU NAZAL 2,5 mg/ml se prezinta sub forma de solutie limpede, incolora.
Este disponibil in cutii cu un flacon a 10 ml picaturi nazale, solutie, prevazut cu aplicator nazal.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul
SC BIOFARM SA
Str. Logofatul Tautu nr. 99, sector 3, cod 031212, Bucuresti, Romania
Telefon: 021 30.10.600
Fax: 021 30.10.605
E-mail: [email protected]

Acest prospect a fost aprobat in Aprilie 2013.

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.