Prospect Berinert P

Indicatii: Edem angioneurotic ereditar tip I si II (EAE) Tratamentul episoadelor acute.

Berinert P 500 unitati, Pulbere si solvent pentru solutie injectabila/perfuzabila

 2. COMPOZITIA CALITATIVA SI CANTITATIVA

Substanta activa: inhibitor de esteraza C1, uman
Berinert P contine inhibitor de esteraza C1 500 de unitati per flacon de injectare. O unitate 1 U este echivalenta cu activitatea inhibitorului de esteraza C1 in un ml de plasma citrata proaspata, provenita de la donatori sanatosi; o unitate este echivalenta cu 6 unitati Levy-Lepow.

Dupa reconstituirea cu 10 ml apa pentru preparate injectabile, medicamentul contine inhibitor de esteraza C1 50 U/ml .
Continutul proteic total al solutiei reconstituite este de 6,5 mg/ml . Excipienti cu efect cunoscut:
Sodiu pana la 486 mg (aproximativ 21 mmol) per 100 ml solutie. Pentru lista tuturor excipientilor, vezi pct. 6.1.

 3. FORMA FARMACEUTICA

Pulbere (liofilizat de culoare alba) si solvent pentru solutie injectabila/perfuzabila.

 4. DATE CLINICE
4.1 Indicatii terapeutice
Edem angioneurotic ereditar tip I si II (EAE) Tratamentul episoadelor acute.

4.2 Doze si mod de administrare
Tratamentul trebuie initiat sub supravegherea unui medic cu experienta in tratamentul deficitului de inhibitor de esteraza C1.

Doze
20 unitati per kilogram (20 U/kg).
Doze pentru noi-nascuti. sugari si copii
Doza pentru copii este de 20 unitati per kilogram greutate corporala (20 U/kg). Mod de administrare
Berinert P se reconstituie conform informatiilor de la pct. 6.6. Solutia reconstituita se administreaza intravenos lent. in bolus sau prin perfuzare intravenoasa (i.v.) lenta.
4.3 Contraindicatii
Hipersensibilitate cunoscuta la oricare dintre componentele medicamentului.
4.4 Atentionari si precautii speciale pentru utilizare
La pacientii cu predispozitie cunoscuta la alergii. trebuie administrate antihistaminice si corticosteroizi in scop profilactic.

Daca apar reactii alergice sau reactii de tip anafilactic. administrarea Berinert P trebuie oprita imediat (adica se intrerupe injectarea/perfuzarea) si trebuie initiat un tratament adecvat. Masurile terapeutice depind de tipul si de severitatea reactiei adverse. Trebuie respectate standardele medicale actuale pentru tratamentul socului.

In special. pacientii cu edem laringian. necesita o monitorizare atenta. cu tratament de urgenta disponibil.

Nu se recomanda utilizarea fara recomandare medicala sau tratamentul sindromului de scurgere capilara cu Berinert P (vezi. de asemenea. pct. 4.8).

Berinert P contine sodiu pana la 486 mg (aproximativ 21 mmol) per 100 ml solutie. Acest lucru trebuie avut in vedere la pacientii ce urmeaza o dieta cu restrictie de sodiu .

Siguranta virald
Masurile standard de siguranta pentru prevenirea infectiilor rezultate ca urmare a utilizarii medicamentelor preparate din sange sau plasma umana includ selectia donatorilor. screeningul donarilor individuale si al rezervelor de plasma pentru markeri specifici ai infectiei si includerea de etape de productie eficace pentru inactivarea/inlaturarea virusurilor. In ciuda acestor masuri. cand se administreaza medicamente preparate din sange sau plasma umana. posibilitatea transmiterii de agenti infectiosi nu poate fi exclusa in totalitate. De asemenea. acest lucru se aplica oricaror virusuri necunoscute sau nou-aparute sau altor agenti patogeni.
Masurile luate sunt considerate eficace pentru virusuri incapsulate cum sunt HIV . VHB si VHC si pentru virusuri neincapsulate VHA.
Masurile luate pot avea o valoare limitata impotriva virusurilor fara capsula cum este parvovirusul B19.
Infectiile cu parvovirusul B19 pot fi grave la gravide (infectii fetale) si la persoanele cu imunodeficienta sau cu eritropoieza crescuta (de exemplu anemie hemolitica).

In general. in cazul pacientilor la care se administreaza in mod regulat/repetat medicamente derivate din plasma umana. trebuie luate in considerare vaccinarile adecvate (hepatita A si B).

Se recomanda insistent. ca de fiecare data cand se administreaza Berinert P unui pacient. sa se noteze numele si numarul seriei medicamentului. pentru a se pastra o legatura intre pacient si seria medicamentului.

4.5 Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune
Nu s-au efectuat studii privind interactiunile.

4.6 Sarcina si alaptarea
Sarcina
Exista un numar limitat de date cu privire la utilizarea Berinert P la gravide, care nu indica risc crescut. Berinert P este un component fiziologic al plasmei umane. Ca urmare, nu au fost efectuate studii la animale cu privire la toxicitatea asupra functiei de reproducere si dezvoltarii si, la om , nu sunt de asteptat reactii adverse asupra fertilitatii, dezvoltarii prenatale si postnatale. Totusi, Berinert P trebuie administrat la gravide numai daca este absolut necesar.

Alaptarea
Nu se cunoaste daca Berinert P este excretat in laptele uman, dar datorita greutatii moleculare mari, este putin probabila eliminarea in lapte. Cu toate acestea, la femeile diagnosticate cu edem angioneurotic ereditar , alaptarea este discutabila. Trebuie sa se ia o decizie cu privire la intreruperea alaptarii sau intreruperea terapiei cu Berinert P, tinand cont de beneficiul alaptarii pentru copil si de beneficiul terapiei pentru femeie.

4.7 Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje
Nu s-au efectuat studii privind efectele asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.

4.8 Reactii adverse
Urmatoarele reactii adverse sunt bazate pe experienta dupa punerea pe piata, precum si pe baza datelor din literatura. Sunt utilizate urmatoarele categorii standard de frecventa:

Foarte frecvente: > 1/10
Frecvente: > 1/100 si < 1/10
Mai putin frecvente: > 1/1000 si < 1/100
Rare: ` > 1/10000 si < 1/1000
Foarte rare: < 1/10000 (incluzand cazuri izolate)

Reactiile adverse la Berinert P sunt rare.

Tulburari ale sistemului imunitar
Reactii alergice sau de tip anafilactic (de exemplu tahicardie . hipertensiune arteriala sau hipotensiune arteriala. eritem facial tranzitoriu. urticarie. dispnee. cefalee. ameteli. greata )

In edemul angioneurotic ereditar , efectul terapeutic al Berinert P este indus prin substituirea activitatii deficitare a inhibitorului de esteraza C1.

 5.1 Proprietati farmacocinetice

Medicamentul se administreaza intravenos si este imediat disponibil in plasma, cu o concentratie plasmatica corespunzatoare dozei administrate.

Proprietatile farmacocinetice au fost investigate la 40 de pacienti (6 pacienti < 18 ani) cu edem angioneurotic ereditar . Au fost inclusi 15 pacienti la care s-a administrat tratament profilactic (cu episoade acute frecvente/severe), precum si 25 de pacienti cu episoade acute mai putin frecvente/usoare si la care s-a administrat tratament “la nevoie”. Datele au fost generate intr-un interval fara episoade acute.

In-vivo, recuperarea mediana (RIV) a fost de 86,7% (interval: 54,0-254,1%). La copii, RIV a fost putin mai mare (98,2%, interval: 69,2 – 106,8%)) comparativ cu adultii (82,5%, interval: 54,0 – 254,1%). Pacientii cu episoade acute severe au avut un RIV mai mare (101,4 %) comparativ cu pacientii cu episoade acute usoare (75,8 %, interval: 57,2 – 195,9%).
Cresterea mediana a activitatii a fost de 2,3% per U/kg (interval: 1,4 – 6,9% per U/kg). Nu au fost observate diferente semnificative intre adulti si copii. Pacientii cu episoade acute severe au prezentat o crestere usor mai mare a activitatii comparativ cu pacientii cu episoade acute usoare (2,9% per U/kg, interval: 1.4 – 6.9 % per U/kgcomparativ cu 2,1% per U/kg, interval: 1,5 – 5,1 % per U/kg).

Concentratia plasmatica de inhibitor de esteraza C1 care determina activitatea maxima a fost atinsa la 0,8 ore de la administrarea de Berinert P, fara diferente semnificative intre grupurile de pacienti.
Timpul median de injumatatire a fost de 36,1 ore. A fost usor mai mic la copii comparativ cu adultii (32,9 ore comparativ cu 36,1 ore) si la pacientii cu episoade acute severe comparativ cu cei cu episoade acute usoare (30,9 ore comparativ cu 37,0 ore).
5.2 Date preclinice de siguranta
Berinert P contine ca substanta activa inhibitor de esteraza C1. Acesta este derivat din plasma umana si are actiune similara unui component endogen al plasmei. Administrarea unei doze unice de Berinert P la sobolani si soareci si administrarea de doze repetate la sobolani nu au demonstrat nicio dovada de toxicitate.

Nu s-au desfasurat studii preclinice cu administrare de doze repetate, pentru investigarea carcinogenitatii si a toxicitatii asupra functiei de reproducere, deoarece acestea nu pot fi efectuate pe modelele animale conventionale, datorita dezvoltarii de anticorpi ca urmare a aplicarii de proteine umane heterologe.

Testul Ouchterlony in vitro si testul PCA in vivo, efectuate la cobai, nu au aratat nicio dovada a unei noi cresteri a determinantilor antigenici la Berinert P, dupa pasteurizare.

 6. PROPRIETATI FARMACEUTICE
6.1 Lista excipientilor
Pulbere Glicina
Clorura de sodiu Citrat de sodiu

Solvent
Apa pentru preparate injectabile

6.2 Incompatibilitati

Berinert P nu trebuie amestecat cu alte medicamente si solventi in seringa /dispozitiv de administrare perfuzabila.
6.3 Perioada de valabilitate

30 luni

Dupa reconstituire. din punct de vedere microbiologic si deoarece Berinert P nu contine conservanti. medicamentul reconstituit trebuie utilizat imediat. Stabilitatea fizico-chimica a fost demonstrata pentru 48 de ore. la temperatura camerei (maxim 25°C). Cu toate acestea. daca nu este administrat imediat. pastrarea nu trebuie sa depaseasca 8 ore. la temperatura camerei.

6.4 Precautii speciale pentru pastrare

A nu se pastra la temperaturi peste 25°C. A nu se congela.
A se tine flaconul in cutie. pentru a fi protejat de lumina.

6.5 Natura si continutul ambalajului

Pulbere: flacon din sticla transparenta Tip II. sigilat cu dop din cauciuc bromobutilic Tip I pentru perfuzie. capsa din aluminiu si capac detasabil din plastic.
Solvent: 10 ml apa pentru preparate injectabile. intr-un flacon din sticla transparenta Tip I. sigilat cu dop din cauciuc clorobutilic Tip I pentru perfuzie. capsa din aluminiu si capac detasabil din plastic. Dispozitiv de administrare: un dispozitiv de transfer cu filtru 20/20. o seringa de unica folosinta cu capacitatea de 10 ml . un set pentru punctie venoasa. 2 tampoane cu alcool medicinal. un plasture.
6.6 Precautii speciale pentru eliminarea reziduurilor si alte instructiuni de manipulare
Orice produs neutilizat sau material rezidual trebuie eliminat in conformitate cu reglementarile locale. Mod de administrare
Instructiuni generale
– Solutia trebuie sa fie limpede sau usor opalescenta. Dupa filtrare sau extragere (vezi mai jos). inainte de administrare. medicamentul reconstituit trebuie verificat vizual pentru observarea particulelor sau modificarilor de culoare.
– A nu se utiliza solutii tulburi sau care prezinta depozite.
– Reconstituirea si extragerea trebuie efectuate in conditii aseptice.

Reconstituire
Se aduce solventul la temperatura camerei. Capacele detasabile ale flacoanelor cu substanta activa si solvent trebuie inlaturate iar dopurile trebuie tratate cu o solutie antiseptica si lasate sa se usuce. inainte de desigilarea cutiei care contine Mix2Vial.

 7. DETINATORUL AUTORIZATIEI DE PUNERE PE PIATA

CSL Behring GmbH
Emil-von-Behring-Strasse 76. 35041 Marburg. Germania

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.