Prospect BEATIL comprimate

Beatil este prescris pentru tratamentul tensiunii arteriale mari (hipertensiunii arteriale) si/sau tratamentul bolii arteriale coronariene stabile (o afectiune in care aprovizionarea inimii cu sange este redusa sau blocata).
Disponibil in varianta:
BEATIL 4 mg/5 mg comprimate
BEATIL 8 mg/5 mg comprimate
BEATIL 4 mg/10 mg comprimate
BEATIL 8 mg/10 mg comprimate

In acest prospect gasiti:
1. Ce este Beatil si pentru ce se utilizeaza
2. Inainte sa utilizati Beatil
3. Cum sa utilizati Beatil
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Beatil
6. Informatii suplimentare

1. CE ESTE BEATIL SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA
Beatil este prescris pentru tratamentul tensiunii arteriale mari (hipertensiunii arteriale) si/sau tratamentul bolii arteriale coronariene stabile (o afectiune in care aprovizionarea inimii cu sange este redusa sau blocata).
Pacientilor care utilizeaza deja perindopril si amlodipina sub forma de comprimate separate li se poate administra in schimb un comprimat Beatil, care contine ambele componente.
Beatil este o asociere a doua substante active, perindopril si amlodipina. Perindoprilul este un inhibitor al enzimei de conversie a angiotensinei (ECA). Amlodipina este un blocant de calciu (care apartine unei grupe de medicamente denumite dihidropiridine). Acestea actioneaza impreuna pentru a largi si relaxa vasele de sange, pentru ca sangele sa treaca mai usor prin ele si usureaza activitatea inimii de a mentine un flux sanguin bun.

2. INAINTE SA UTILIZATI BEATIL
Nu luati Beatil
– daca sunteti alergic (hipersensibil) la perindopril sau la oricare alt inhibitor al ECA, la amlodipina sau la oricare alt blocant de calciu, sau la oricare dintre celelalte componente ale Beatil. Aceasta se poate manifesta prin mancarimi, inrosire a pielii sau dificultati la respiratie.
– daca sunteti gravida de peste 3 luni (de asemenea, este mai bine sa evitati sa luati Beatil la inceputul sarcinii – vezi paragraful „Sarcina”).
– daca ati prezentat simptome cum sunt: respiratie suieratoare, umflare a fetei sau limbii, mancarimi intense sau eruptii trecatoare severe pe piele ca urmare a unui tratament anterior cu un inhibitor al ECA sau daca dumneavoastra sau un membru al familiei ati avut aceste simptome in orice alte situatii (o afectiune numita angioedem);
– daca aveti soc cardiogen (in care inima nu este capabila sa aprovizioneze corpul cu suficient sange), stenoza aortica de grad mare (ingustare a principalului vas de sange care iese din inima);
– daca aveti hipotensiune arteriala severa (tensiune arteriala foarte mica);
– daca aveti insuficienta cardiaca dupa infarct miocardic acut.

Aveti grija deosebita cand utilizati Beatil
Daca prezentati oricare dintre urmatoarele, va rugam sa va adresati medicului dumneavoastra inainte de a utiliza Beatil:
– cardiomiopatie hipertrofica (boala a muschiului cardiac) sau stenoza a arterei renale (ingustare a arterei care aprovizioneaza rinichiul cu sange);
– orice alte probleme cu inima;
– crestere severa a tensiunii arteriale (criza hipertensiva);
– probleme cu ficatul;
– probleme cu rinichii sau daca urmati tratament prin hemodializa;
– boala vasculara de colagen (boala a tesutului conjunctiv), cum sunt lupusul eritematos sistemic sau sclerodermia;
– diabet zaharat;
– daca urmati o dieta cu continut redus de sare sau utilizati inlocuitori de sare care contin potasiu (este esentiala o concentratie bine echilibrata a potasiului in sange);
– daca apartineti rasei negre, deoarece inhibitorii ECA pot fi mai putin eficace, dar, de asemenea, puteti face mai usor angioedem;
– daca sunteti in varsta;
– daca alaptati.

Trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra daca credeti ca sunteti (sau ati putea ramane) gravida.
Nu este recomandata utilizarea Beatil la inceputul sarcinii si nu trebuie utilizat daca sunteti gravida de peste 3 luni, deoarece, daca este utilizat in aceasta etapa, poate cauza leziuni grave copilului dumneavoastra (vezi paragraful „Sarcina”).
De asemenea, cand utilizati Beatil, trebuie sa va informati medicul sau personalul medical daca:
– urmeaza sa vi se administreze un anestezic general si/sau sa vi se efectueze o interventie chirurgicala majora;
– ati avut recent diaree sau varsaturi (ati vomitat);
– urmeaza sa vi se efectueze o afereza LDL (eliminare a colesterolului din sange cu ajutorul unui aparat);
– urmeaza sa vi se efectueze un tratament de desensibilizare, pentru a reduce efectele unei alergii la intepaturi de albine sau viespi.

Utilizarea altor medicamente
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inlclusiv dintre medicamentele eliberate fara prescriptie medicala.

Trebuie sa evitati utilizarea Beatil impreuna cu:
– litiu (utilizat in tratamentul maniei sau depresiei);
– estramustina (utilizata in tratamentul cancerului);
– diuretice care economisesc potasiul (spironolactona, triamteren), suplimente cu potasiu sau inlocuitori de sare care contin potasiu.

Tratamentul cu Beatil poate fi influentat de alte medicamente. Aveti grija sa-i spuneti medicului dumneavoastra daca utilizati oricare dintre urmatoarele medicamente, deoarece poate fi necesara asistenta speciala:
– alte medicamente utilizate pentru tensiunea arteriala mare, inclusiv diuretice (medicamente care cresc cantitatea de urina produsa de rinichi);
– beta-blocante utilizate in insuficienta cardiaca (bisoprolol, carvedilol, metoprolol);
– medicamente antiinflamatorii nesteroidiene (de exemplu ibuprofen) pentru atenuarea durerii sau acid acetilsalicilic in doza mare;
– medicamente utilizate in tratamentul diabetului zaharat (cum este insulina);
– medicamente utilizate in tratamentul tulburarilor mentale, cum sunt: depresia, anxietatea, schizofrenia, etc. (de exemplu: antidepresive triciclice, antipsihotice, antidepresive asemanatoare imipraminei, neuroleptice);
– alopurinol (utilizat in tratamentul gutei);
– procainamida (utilizata in tratamentul batailor neregulate ale inimii);
– vasodilatatoare (cum sunt verapamil, diltiazem), inclusiv nitrati (medicamente care largesc vasele de sange);
– heparina (medicamente utilizate pentru subtierea sangelui);
– efedrina, noradrenalina sau adrenalina (medicamente utilizate in tratamentul tensiunii arteriale mici, socului sau astmului bronsic);
– baclofen sau dantrolen (solutie perfuzabila), ambele utilizate pentru tratamentul rigiditatii musculare din afectiuni cum este scleroza multipla; de asemenea, dantrolenul este utilizat in tratamentul hipertermiei maligne din timpul anesteziei (simptomele includ febra foarte mare si rigiditate musculara);
– medicamente utilizate in tratarea infectiilor bacteriene (rifampicina, eritromicina sau claritromicina), cu HIV (ritonavir) sau fungice (ketoconazol, itraconazol);
– medicamente antiepileptice, cum sunt: carbamazepina, fenobarbital, fenitoina, fosfenitoina, primidona;
– alfa-blocante utilizate in tratamentul prostatei marite, cum sunt: prazosin, alfuzosin, doxazosin, tamsulosin, terazosin;
– amifostina (utilizata pentru prevenirea sau reducerea reactiilor adverse cauzate de alte medicamente sau de terapia cu radiatii utilizate in tratamentul cancerului);
– corticosteroizi (utilizati in tratamentul diverselor boli, inclusiv astm bronsic sever si artrita reumatoida);
– preparate din plante pe baza de sunatoare (Hypericum perforatum);
– saruri de aur, in special cand sunt administrate intravenos (utilizate pentru tratamentul simptomelor artritei reumatoide).

Beatil impreuna cu alimente si bauturi
Beatil trebuie administrat inainte de masa.
Sucul de grapefruit si grapefruitul nu trebuie consumate de persoanele care utilizeaza Beatil. Acest lucru este necesar deoarece grapefruitul si sucul de grapefruit pot determina o crestere a concentratiilor substantei active amlodipina in sange, care poate cauza o crestere imprevizibila a efectului Beatil de reducere a tensiunii arteriale.
Consumul de alcool impreuna cu Beatil va poate face sa va simtiti ametit sau sa aveti senzatie de confuzie. Trebuie sa il intrebati pe medicul dumneavoastra daca puteti consuma alcool pe durata tratamentului.

Sarcina si alaptarea
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Sarcina
Trebuie sa-i spuneti medicului dumneavoastra daca credeti ca sunteti (sau ati putea ramane) gravida.
In mod normal, medicul dumneavoastra va va recomanda sa opriti tratamentul cu Beatil inainte de a ramane gravida sau imediat ce stiti ca sunteti gravida si sa luati alt medicament in locul Beatil. Beatil nu este recomandat la inceputul sarcinii si nu trebuie utilizat daca sunteti gravida de peste 3 luni, deoarece, daca este utilizat in aceasta etapa, poate cauza leziuni grave copilului dumneavoastra.

Alaptarea
Spuneti medicului dumneavoastra daca alaptati sau urmeaza sa incepeti sa alaptati. Beatil nu este recomandat la mamele care alapteaza, iar medicul dumneavoastra va poate alege un alt tratament daca doriti sa alaptati, in special in cazul in care copilul dumeavoastra este nou-nascut sau s-a nascut prematur.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Beatil nu va afecteaza vigilenta, dar puteti prezenta ameteli sau slabiciune din cauza tensiunii arteriale mici, care va poate afecta capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.

3. CUM SA UTILIZATI BEATIL
Luati intotdeauna Beatil exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Inghititi comprimatul cu un pahar cu apa, de preferat la aceeasi ora in fiecare zi, dimineata, inainte de masa. Medicul va decide care este doza corecta pentru dumneavoastra. Doza uzuala este de un comprimat pe zi.
De obicei, Beatil va fi prescris pacientilor care utilizeaza deja perindopril si amlodipina, in comprimate separate.

Utilizarea la copii si adolescenti
Nu se recomanda utilizarea Beatil la copii si adolescenti.

Utilizarea la varstnici
Combinatia trebuie administrata cu prudenta, in special la varstnici. Pacientii trebuie sa evite deshidratarea (sa piarda prea multa apa), iar controlul medical periodic trebuie sa includa monitorizarea frecventa a functiei rinichilor (concentratiile de creatinina si potasiu).

Daca utilizati mai mult Beatil decat trebuie
Daca luati prea multe comprimate, mergeti la camera de garda a celui mai apropiat spital sau anuntati-l imediat pe medicul dumneavoastra. Reactia cea mai probabila in caz de supradozaj este tensiunea arteriala mica, care va poate face sa va simtiti ametit sau sa lesinati. In acest caz, va poate fi de ajutor sa va intindeti pe spate, cu picioarele ridicate.

Daca uitati sa utilizati Beatil
Este important sa va luati medicamentul in fiecare zi, deoarece tratamentul regulat are un efect mai bun. Cu toate acestea, daca uitati sa luati o doza de Beatil, luati urmatoarea doza la ora obisnuita. Nu luati o doza dubla pentru a compensa comprimatul uitat.

Daca incetati sa utilizati Beatil
Deoarece, de obicei, tratamentul cu Beatil este de lunga durata, trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a intrerupe utilizarea comprimatelor.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

4. REACTII ADVERSE POSIBILE
Ca toate medicamentele, Beatil poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Daca prezentati oricare dintre urmatoarele, opriti de indata utilizarea medicamentului si adresati-va imediat medicului dumneavoastra:
– umflare a fetei, buzelor, gurii, limbii sau gatului, dificultati la respiratie;
– ameteli severe sau lesin;
– batai neobisnuit de rapide sau neregulate ale inimii.

Alte reactii adverse includ:
Reactii adverse frecvente (afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 100): dureri de cap, ameteli, senzatie de invartire, intepaturi si furnicaturi, somnolenta (toropeala), tulburari de vedere, tinitus (senzatie de zgomot in urechi), palpitatii (batai foarte rapide ale inimii), inrosire la nivelul fetei (senzatie de fierbinteala sau caldura la nivelul fetei), senzatie de confuzie din cauza tensiunii arteriale mici, tuse, scurtare a respiratiei, greturi (senzatie de rau), varsaturi (vomitati), dureri abdominale, tulburari ale gustului, indigestie sau tulburari ale digestiei, diaree, constipatie, reactii alergice (cum sunt eruptii trecatoare pe piele, mancarimi), crampe musculare, senzatie de oboseala, edeme (umflare a picioarelor sau gleznelor).

Reactii adverse mai putin frecvente (afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 1000): modificari ale dispozitiei, tulburari de somn, tremuraturi, sincopa (pierdere temporara a constientei), pierdere a senzatiei de durere, rinita (nas infundat sau care curge), modificari ale tranzitului intestinal, cadere a parului, pete rosii sau decolorate pe piele, exanteme, mancarimi ale pielii, dureri ale muschilor spatelui sau articulatiilor, durere in piept, nevoie frecventa de a urina, in special noaptea, stare de rau, bronhospasm (senzatie de strangere in piept, respiratie suieratoare si scurtare a respiratiei), uscaciune a gurii, angioedem (simptome cum sunt respiratie suieratoare, umflare a fetei sau limbii), probleme ale rinichilor, impotenta, transpiratii abundente, marire a sanilor la barbati, crestere sau scadere in greutate.

Reactii adverse foarte rare (afecteaza mai putin de 1 utilizator din 10000): confuzie, tulburari cardiovasculare (batai neregulate ale inimii, angina pectorala, infarct miocardic si accident vascular cerebral), pneumonie eozinofilica (un tip rar de pneumonie), eritem polimorf (o eruptie la nivelul pielii care incepe deseori cu pete rosii cu mancarimi la nivelul fetei, bratelor sau picioarelor), afectiuni ale sangelui, pancreasului, stomacului sau ficatului, neuropatie periferica (boala care produce pierdere a sensibilitatii, durere, incapacitate de a controla muschii), hipertonie (crestere anormala a tonusului muschilor), vasculita (inflamare a vaselor de sange de la nivelul pielii), umflare a gingiilor, concentratie crescuta a zaharului in sange.
Daca vreuna dintre reactiile adverse se agraveaza sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

5. CUM SE PASTREAZA BEATIL
Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.
Nu utilizati Beatil dupa data de expirare inscrisa pe cutie si pe blistere, dupa „EXP”. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Acest medicament nu necesita conditii de temperatura speciale de pastrare.
A se pastra in ambalajul original pentru a fi protejat de lumina si umiditate.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. INFORMATII SUPLIMENTARE
Ce contine Beatil
Substantele active sunt perindopril tert-butilamina si amlodipina (sub forma de besilat).
Beatil 4 mg/5 mg comprimate contine perindopril tert-butilamina 4 mg si amlodipina 5 mg (sub forma de besilat).
Beatil 8 mg/5 mg comprimate contine perindopril tert-butilamina 8 mg si amlodipina 5 mg (sub forma de besilat).
Beatil 4 mg/10 mg comprimate contine perindopril tert-butilamina 4 mg si amlodipina 10 mg (sub forma de besilat).
Beatil 8 mg/10 mg comprimate contine perindopril tert-butilamina 8 mg si amlodipina 10 mg (sub forma de besilat).
Celelalte componente sunt: celuloza microcristalina, polacrilin potasic, dioxid de siliciu coloidal hidrofob, stearat de magneziu.

Cum arata Beatil si continutul ambalajului
BEATIL 4 mg/5 mg comprimate: comprimate rotunde, plate, de culoare alba pana la aproape alba, cu diametrul de 8 mm, marcate pe o fata cu „CH3”.
BEATIL 8 mg/5 mg comprimate: comprimate rotunde, plate, de culoare alba pana la aproape alba, cu diametrul de 8 mm, marcate pe o fata cu „CH4”.
BEATIL 4 mg/10 mg comprimate: comprimate rotunde, plate, de culoare alba pana la aproape alba, cu diametrul de 11 mm, marcate pe o fata cu „CH5”.
BEATIL 8 mg/10 mg comprimate: comprimate rotunde, plate, de culoare alba pana la aproape alba, cu diametrul de 11 mm, marcate pe o fata cu „CH6”.

Cutie cu blistere din PA-Al-PVC/Al, cu 30 de comprimate.
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantii
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata
Gedeon Richter Romania S.A.
Str. Cuza-Voda Nr. 99-105
540306 Targu-Mures, Romania

Fabricanti
Gedeon Richter Plc.
Gyomroi ut 19-21
H-1103 Budapesta
Ungaria

Gedeon Richter Polska Sp. z o.o.
ul. ks. J. Poniatowskiego 5
05-825 Grodzisk Mazowiecki
Polonia

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.