Prospect Baraclude

Baraclude comprimate este un medicament antiviral, utilizat pentru tratamentul infectiei cronice cu virusul hepatitei B (VHB) la adulti.

Infectia cu virusul hepatitei B poate duce la afectarea ficatului. Baraclude reduce cantitatea de virus din organismul dumneavoastra si imbunatateste starea ficatului.

 2. INAINTE SA LUATI BARACLUDE

Nu luati Baraclude daca sunteti alergic (hipersensibil) la entecavir sau la oricare dintre celelalte componente ale Baraclude.

Aveti grija deosebita cand utilizati Baraclude
– daca ati avut vreodata probleme cu rinichii, spuneti-i medicului. Acest lucru este important, deoarece Baraclude este eliminat din corpul dumneavoastra prin rinichi si s-ar putea sa aveti nevoie de ajustarea dozei sau a schemei de dozare.
– nu incetati sa luati Baraclude fara recomandarea medicului dumneavoastra, deoarece hepatita se poate agrava dupa intreruperea tratamentului. Atunci cand tratamentul cu Baraclude este intrerupt, medicul dumneavoastra va continua sa va supravegheze si sa va faca analize de sange timp de mai multe luni.
– discutati cu medicul dumneavoastra daca aveti ciroza hepatica si care ar putea fi posibilele reactii adverse la tratamentul cu Baraclude.
– daca sunteti infectati cu HIV (virusul imunodeficientei umane) trebuie sa spuneti medicului dumneavoastra. Nu ar trebui sa luati Baraclude pentru tratarea infectiei cu virusul hepatitei B,
decat daca luati in acelasi timp medicamente pentru HIV , deoarece eficacitatea tratamentului viitor cu HIV poate fi redusa. Baraclude nu va controla infectia cu HIV .

Folosirea Baraclude nu previne infectarea de catre dumneavoastra a altor persoane cu virusul hepatitei B (VHB) prin contact sexual sau lichide ale organismului (inclusiv contaminare prin sange). Deci, este important sa luati masuri adecvate de precautie pentru a
preveni infectarea altor persoane cu VHB. Este disponibil un vaccin pentru a-i proteja pe cei expusi riscului de infectare cu VHB.

Baraclude apartine unei clase de medicamente care pot provoca acidoza lactica (exces deacid lactic in sangele dumneavoastra) si marirea ficatului. Simptome cum sunt : greata , varsaturi
si dureri de stomac pot indica producerea acidozei lactice. Aceasta reactie adversa rara, dar grava, a fost ocazional fatala. Acidoza lactica apare mai frecvent la femei, in special daca sunt
obeze. Medicul dumneavoastra va va supraveghea regulat in perioada in care veti primi Baraclude.

Utilizarea altor medicamente
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Sarcina si alaptarea
Spuneti medicului dumneavoastra daca sunteti gravida sau intentionati sa ramaneti gravida. Nu s-a demonstrat ca utilizarea Baraclude este sigura in timpul sarcinii la om . Baraclude nu trebuie utilizat in
timpul sarcinii in afara cazului in care medicul va asista direct. Este important ca femeia cu varstafertila care primeste tratament cu Baraclude sa utilizeze o forma sigura de contraceptie pentru a evita
sa ramana gravida.
Nu trebuie sa alaptati in timpul tratamentului cu Baraclude. Spuneti medicului dumneavoastra daca alaptati. Nu se stie daca entecavir, substanta activa din Baraclude, se excreta in laptele matern.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Este putin probabil ca Baraclude sa afecteze capacitatea dumneavoastra de a conduce vehicule si de a folosi utilaje. Ameteli, slabiciune si somnolenta, sunt reactii adverse frecvente care pot impiedica
capacitatea dumneavoastra de a conduce vehicule si de a folosi utilaje. Daca aveti orice motiv de ingrijorare, discutati cu medicul dumneavoastra.

Informatii importante privind unele componente ale Baraclude comprimate
Acest medicament contine lactoza. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament .

 3. CUM SA LUATI BARACLUDE
Nu toti pacientii trebuie sa ia aceeasi doza de Baraclude.
Luati intotdeauna Baraclude exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Doza uzuala este fie de 0,5 mg, fie de 1 mg o data pe zi oral (prin inghitire ).

Doza dumneavoastra va depinde de:
daca ati mai fost tratat pentru infectie cu VHB si ce medicamente ati primit. daca ati avut probleme cu rinichii. Medicul dumneavoastra va poate prescrie o doza mai mica sau sa va recomande sa luati mai putin decat o data pe zi.
Medicul va va recomanda doza corecta pentru dumneavoastra. Luati intotdeauna doza recomandata de medicul dumneavoastra pentru a va asigura ca medicamentul realizeaza efectul optim si reduce
dezvoltarea rezistentei la tratament . Baraclude se va utiliza atat timp cat v-a spus medicul. Medicul va va spune daca si cand trebuie sa opriti tratamentul.

Utilizarea Baraclude cu alimente si bauturi
In cele mai multe cazuri puteti lua Baraclude cu sau fara alimente. Oricum, daca anterior ati primit tratament cu medicamente care contin substanta activa lamivudina, trebuie sa luati in calcul
urmatoarele. Daca l-ati inlocuit cu Baraclude, deoarece tratamentul cu lamivudina nu a fost eficace, trebuie sa luati Baraclude pe stomacul gol odata pe zi. Stomacul gol inseamna cel putin 2 ore dupa o
masa sau cel putin 2 ore inainte de urmatoarea masa.

Daca luati mai mult decat trebuie din Baraclude
Anuntati imediat medicul.

Daca uitati sa luati Baraclude
Este important sa nu uitati sa luati nici o doza . Daca uitati sa luati o doza de Baraclude, luati-o cat mai curand posibil, apoi luati urmatoarea doza la ora obisnuita. Daca este aproape timpul pentru
urmatoarea doza , nu mai luati doza uitata. Asteptati si luati doza urmatoare la timpul potrivit. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Nu incetati sa luati Baraclude fara recomandarea medicului dumneavoastra
Unele persoane pot avea simptome foarte grave de hepatita cand inceteaza sa mai ia Baraclude.
Spuneti medicului dumneavoastra despre orice modificare a simptomelor pe care o observati dupa intreruperea tratamentului.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

 4. REACTII ADVERSE POSIBILE
Ca toate medicamentele, Baraclude poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Pacientii tratati cu Baraclude in studiile clinice au raportat urmatoarele reactii adverse:
foarte frecvente (cel putin 1 din 10 pacienti): dureri de cap frecvente (cel putin 1 din 100 pacienti): insomnie (incapacitate de a adormi), fatigabilitate (oboseala extrema), ameteli, somnolenta, varsaturi, diaree, greata si dispepsie (indigestie).
La anumiti pacienti pot sa apara si eruptii trecatoare pe piele.
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

 5. CUM SE PASTREAZA BARACLUDE
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
Nu utilizati Baraclude dupa data de expirare inscrisa pe flacon, blister sau cutie dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Cutie cu blister: a nu se pastra la temperaturi peste 30°C. A se pastra in ambalajul original.
Cutie cu flacon: a nu se pastra la temperaturi peste 25°C. A se tine flaconul bine inchis.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la
protejarea mediului.

 6.INFORMATII SUPLIMENTARE
Ce contine Baraclude
Substanta activa este entecavir. Fiecare comprimat filmat contine entecavir 0,5 mg.
Celelalte componente sunt :
Nucleul comprimatului: crospovidona, lactoza monohidrat, stearat de magneziu , celuloza microcristalina si povidona.
Filmul comprimatului: hipromeloza, macrogol 400, dioxid de titan (E171) si polisorbat 80 (E433).

 Cum arata Baraclude si continutul ambalajului
Comprimatele filmate (comprimatele) sunt alb pana la aproape alb si de forma triunghiulara. Sunt marcate cu “BMS” pe o fata si cu “1611” pe cealalta. Baraclude 0,5 mg comprimate filmate sunt
disponibile in cutii continand 30 x 1 sau 90 x 1comprimate filmate (blistere pentru eliberarea unei unitati dozate) si in flacoane continand 30 comprimate filmate.
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

 Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si producatorul
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata:
BRISTOL-MYERS SQUIBB PHARMA EEIG

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.