Prospect Avandia

Avandia este un medicament care contine substanta activa rosiglitazona.

Este disponibil sub forma de comprimate (de culoare roz: 2 mg; portocalie:4 mg sau rosie-bruna:8 mg).

 Pentru ce se utilizeaza Avandia?
Avandia se utilizeaza la pacientii adulti (in special cei supraponderali) care sufera de diabet de tip 2 (non-insulinodependent). Avandia se poate utiliza ca medicament unic la pacientii pentru care metformina (un medicament antidiabetic) nu este indicata.
Avandia poate fi utilizat si in combinatie cu metformina („terapie dubla”), la pacientii cu diabet de tip 2 la care nu se poate realiza un control satisfacator al bolii numai cu metformina, sau in combinatie cu sulfoniluree (un alt tip de medicament antidiabetic), atunci cand metformina nu este indicata.
Avandia se poate utiliza, de asemenea, in asociere cu ambele medicamente – metformina si sulfoniluree („terapie tripla”) – la pacientii la care nu se poate realiza un control suficient al bolii, cu toate ca se utilizeaza terapia orala dubla.

 Cum se utilizeaza Avandia?
Avandia poate fi administrat cu sau fara alimente. Doza initiala recomandata este de 4 mg zilnic, administrata intr-o singura priza sau in doua prize a cate 2 mg. Aceasta doza poate fi crescuta pana la 8 mg zilnic, dupa opt saptamani, daca este necesar un control mai bun al concentratiilor de zahar in sange, administrata fie in doza unica, fie in doua doze a cate 4 mg. Cresterea dozei trebuie facuta insa cu precautie la pacientii carora li se administreaza, de asemenea, sulfoniluree, din cauza riscului de retentie de fluide.

 Cum actioneaza Avandia?
Diabetul de tip 2 este o boala in care pancreasul nu produce suficienta insulina pentru a controla concentratia de glucoza (zahar ) in sange sau cand organismul nu poate utiliza insulina in mod eficace. Rosiglitazona, substanta activa din Avandia, creste sensibilitatea la insulina a celulelor (adipoase, musculare si hepatice), ceea ce inseamna ca organismul utilizeaza mai bine insulina pe care o produce. Ca urmare, concentratia glucozei in sange se reduce. Aceasta faciliteaza controlul diabetului de tip 2. Tratamentul diabetului de tip 2 cu Avandia completeaza regimul alimentar si exercitiul fizic .

 Cum a fost studiat Avandia?
Avandia, utilizat ca medicament unic, a fost studiat in comparatie cu placebo (un preparat inactiv), metformina sau glibenclamida (un tip de sulfoniluree). De asemenea, a fost studiat la pacienti care utilizau deja un alt medicament antidiabetic (metformina sau sulfoniluree) sau care utilizau deja o asociere de doua medicamente antidiabetice (metformina si un tip de sulfoniluree). Studiile au masurat concentratia in sange a unei substante numite hemoglobina glicozilata (HbA1c), care ofera indicatii despre cat de bine sunt controlate concentratiile de glucoza in sange.

 Ce beneficii a prezentat Avandia in timpul studiilor?
Avandia administrat in monoterapie a fost superior tratamentului cu placebo in reducerea valorilor HbA1c. Asocierea cu alte medicamente antidiabetice a condus la o scadere mai pronuntata a valorilor HbA1c, indicand faptul ca nivelurile glucozei in sange au scazut intr-o si mai mare masura.

 Care sunt riscurile asociate cu Avandia?
Cele mai frecvente efecte secundare ale tratamentului cu Avandia (observate la 1pana la 10 pacienti din 100) sunt : anemie (scaderea numarului de globule rosii), hipercolesterolemie (cresterea concentratiei de colesterol in sange), hipertrigliceridemie (cresterea concentratiilor de trigliceride, un tip de grasimi), hiperlipemie (cresterea concentratiei de lipide , un alt tip de grasimi), cresterea in greutate, cresterea apetitului, ischemie cardiaca (reducerea aportului de oxigen catre muschiul cardiac), constipatie, fracturi osoase (ruperea oaselor), hipoglicemie (reducerea concentratiei glucozei din sange), si edeme (umflaturi). Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Avandia, a se consulta prospectul.
Avandia nu trebuie administrat persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la rosiglitazona sau la oricare dintre celelalte ingrediente sau pacientilor care sufera de insuficienta cardiaca, probleme ale ficatului, un „sindrom acut coronarian” precum angina instabila (o forma grava de durere in piept cu intensitate variabila ), anumite tipuri de atac de cord sau complicatii ale diabetului (cetoacidoza diabetica sau precoma diabetica).
Dozele de Avandia pot necesita modificari daca se administreaza in combinatie cu unele medicamente, cum sunt gemfibrozil sau rifampicina. Lista completa a acestor medicamente este disponibila in prospect.

 De ce a fost aprobat Avandia?
Comitetul pentru produse medicamentoase de uz uman (CHMP) a hotarat ca beneficiile Avandia sunt mai mari decat riscurile sale in tratarea diabetului zaharat de tip 2. Comitetul a recomandat eliberarea autorizatiei de introducere pe piata pentru Avandia.

 Alte informatii despre Avandia:
Comisia Europeana a acordat SmithKline Beecham Ltd o autorizatie de introducere pe piata pentru Avandia, valabila pe intreg teritoriul Uniunii Europene, la 11 iulie 2000. Autorizatia de introducere pe piata a fost reinnoita la 11 iulie 2005.

Prezentul rezumat a fost actualizat ultima data in 03-2008.

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.