Indicatii: Atozon este indicat pentru tratamentul simptomatic al afectiunilor cutanate de natura inflamatorie care raspund la tratament extern cu glucocorticoizi, cum sunt dermatita atopica si psoriazisul
2. COMPOZITIA CALITATIVA SI CANTITATIVA
Un gram de unguent contine furoat de mometazona 1 mg (0,1% m/m furoat de mometazona).
Excipienti: fiecare gram de unguent contine monopalmitostearat de propilenglicol 20 mg si urme de butilhidroxitoluen (E 321) pana la un maxim de 0,015 mg.
Pentru lista tuturor excipientilor, vezi pct. 6.1.
3. FORMA FARMACEUTICA
Unguent
Unguent moale, de culoare alba, translucid.
4. DATE CLINICE
4.1 Indicatii terapeutice
Atozon este indicat pentru tratamentul simptomatic al afectiunilor cutanate de natura inflamatorie care raspund la tratament extern cu glucocorticoizi, cum sunt dermatita atopica si psoriazisul (cu exceptia placilor extinse de psoriazis).
Atozon trebuie utilizat preferabil pentru tratarea afectiunilor cutanate in care pielea este foarte uscata, solzoasa si crapata, in cazul carora este indicat un preparat topic cu mometazona.
4.2 Doze si mod de administrare
Adulti, inclusivpacienti varstnici si copii cu varsta de minim 6 ani: trebuie aplicat un strat subtire de Atozon pe pielea afectata, o data pe zi.
In general, corticosteroizii topici puternici nu trebuie aplicati pe fata in absenta monitorizarii atente de catre un medic.
Atozon nu trebuie utilizat perioade lungi de timp (mai mult de 3 saptamani) sau pe suprafete mari (mai mult de 20% din suprafata corporala). La copii, trebuie tratata un maxim de 10% din suprafata corporala.
Deseori, se recomanda utilizarea unui corticosteroid mai slab atunci cand apare ameliorarea clinica. Copii cu varsta sub 6 ani:
Atozon este un glucocorticoid puternic de grupa III. Nu este recomandata utilizarea la copiii cu varsta sub 6 ani datorita datelor insuficiente cu privire la siguranta.
4.3 Contraindicatii
– Hipersensibilitate la substanta activa, furoat de mometazona sau la oricare dintre excipienti.
– Atozon este contraindicat in acneea rozacee, acneea vulgara, dermatita periorala, pruritul perianal si genital, iritatii de scutec, infectii bacteriene (de exemplu, impetigo), infectii virale (de exemplu, herpes simplex, herpes zoster si varicela) si infectii fungice (de exemplu, candida sau dermatofitii), varicela, tuberculoza, sifilis sau reactii post-vaccinare.
4.4 Atentionari si precautii speciale pentru utilizare
Trebuie evitat orice contact cu ochii si utilizarea la nivelul pleoapelor. Atozon nu trebuie aplicat pe pielea lezata.
Trebuie manifestata prudenta la pacientii cu hipersensibilitate la orice alt corticosteroid.
Daca apar iritatii sau sensibilizare la utilizarea Atozon, tratamentul trebuie intrerupt si instituita terapia
adecvata.
Daca apare o infectie, trebuie inceput tratamentul cu un medicament antifungic sau antibacterian corespunzator. Daca nu apare prompt un raspuns favorabil, corticosteroidul trebuie intrerupt pana cand infectia este controlata adecvat.
Toxicitatea sistemica si locala este frecventa, in special, in urma utilizarii continue de lunga durata pe suprafete mari de piele afectata, la pliuri si sub pansament ocluziv cu folie din polietilen. Trebuie manifestata prudenta la tratamentul unor suprafete corporale extinse si trebuie evitata terapia continua de lunga durata la toti pacientii, indiferent de varsta.
Steroizii topici pot prezenta risc in psoriazis, datorita unui numar de factori, incluzand recidivele de tip rebound in urma dezvoltarii tolerantei, riscul de psoriazis pustular centralizat si aparitia toxicitatii locale sau sistemice, datorita afectarii functiei de bariera a pielii. Daca este utilizat in psoriazis, este importanta supravegherea atenta a pacientului.
Similar tuturor glucocorticoizilor topici puternici, trebuie evitata intreruperea brusca a tratamentului. In cazul intreruperii bruste a tratamentului topic de lunga durata cu glucocorticoizi puternici, poate sa apara un fenomen de rebound sub forma unei dermatite cu eritem intens, senzatie de intepatura si de arsura. Acesta poate fi prevenit prin intreruperea treptata a tratamentului, de exemplu prin continuarea tratamentului in mod intermitent inainte de intrerupere.
La unii pacienti pot sa apara hiperglicemie si glucozurie dupa aplicarea locala, datorita absorbtiei sistemice.
Glucocorticoizii pot modifica aspectul unor leziuni, ingreunand stabilirea unui diagnostic adecvat si pot, de asemenea, intarzia vindecarea.
Atozon contine propilenglicol, care poate provoca iritatie cutanata, si, de asemenea, butilhidroxitoluen, care poate provoca reactii adverse cutanate locale (de exemplu, dermatita de contact) sau iritatia ochilor si a mucoaselor.
4.5 Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune
Nu s-au efectuat studii privind interactiunile.
4.6 Sarcina si alaptarea
Sarcina
Corticosteroizii traverseaza placenta. Exista foarte putine date privind utilizarea locala a mometazonei in timpul sarcinii. Dupa utilizarea sistemica a corticosteroizilor in doza mare, au fost descrise efecte asupra fatului/nou-nascutului (intarzierea cresterii intrauterine, inhibare corticosuprarenaliana, palatoschizis).
Studiile la animale au evidentiat efecte toxice asupra functiei de reproducere si teratogenitate (vezi pct. 5.3). Riscul potential la om este necunoscut.
Desi expunerea sistemica este limitata, Atozon trebuie utilizat in timpul sarcinii numai dupa evaluarea atenta a raportului beneficiu/risc.
Alaptarea
Nu se cunoaste daca mometazona se excreta in laptele matern. Atozon trebuie administrat la mamele care alapteaza numai dupa evaluarea atenta a raportului beneficiu/risc.
4.7 Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje
Atozon nu are nicio influenta sau are influenta neglijabila asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
4.8 Reactii adverse
Reactiile adverse sunt prezentate in tabelul 1 conform clasificarii pe aparate, sisteme si organe
MedDRA, in ordinea descrescatoare a frecventei definite astfel:
Foarte frecvente (>1/10)
Frecvente (>1/100 si <1/10)
Mai putin frecvente (>1/1000 si <1/100)
Rare (>1/10000 si <1/1000)
Foarte rare (>1/10000)
Cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimate din datele disponibile)
Reactiile adverse care au fost raportate in legatura cu tratamentul cu corticosteroizi administrati topic, includ:
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat
Frecvente:
Mai putin frecvente:
Senzatie de arsura usoara pana la moderata la locul de aplicare, senzatie de furnicaturi/intepaturi, prurit, infectii bacteriene, parestezii, furunculoza si atrofie cutanata locala.
Vergeturi, iritatie, hipertricoza, hipopigmentatie, dermatita periorala, maceratie cutanata, dermatita alergica de contact, dermatita papuloasa asemanatoare acneei rozacee (la nivelul fetei), reactii acneiforme, fragilitate capilara (echimoze), miliarie, uscaciune, sensibilizare (la mometazona), foliculita.
Infectii si infestari
Mai putin frecvente
Infectie secundara.
Exista un risc crescut de efecte sistemice si reactii adverse locale in caz de aplicare frecventa, tratament pe suprafete mari sau de lunga durata si, de asemenea, in caz de tratament al ariilor intertriginoase sau cu pansamente ocluzive. Hipopigmentarea sau hiperpigmentarea au fost raportate in cazuri izolate (rare) in legatura cu alti steroizi si, ca urmare, pot sa apara si cu Atozon.
Reactiile adverse raportate la glucocorticoizii sistemici – inclusiv supresia corticosuprarenaliana -pot sa apara, de asemenea, la glucocorticoizii aplicati topic.
Copiii pot prezenta o sensibilitate mai mare pentru aparitia inhibarii axului hipotalamo-hipofizo- corticosuprarenalian indusa de corticosteroizi topici si pentru aparitia sindromului Cushing decat adultii, datorita raportului mare dintre suprafata corporala si greutate. Tratamentul cronic cu corticosteroizi poate interfera cu procesul de crestere si dezvoltare la copii.
Hipertensiunea intracraniana a fost raportata la copiii tratati cu corticosteroizi topici. Manifestarile hipertensiunii intracraniene includ bombarea fontanelelor, cefalee si papiloedem bilateral.
4.9 Supradozaj
Utilizarea excesiva de lunga durata a corticosteroizilor externi poate inhiba functia axului HHCS (hipotalamo-hipofizo-corticosuprarenalian) si poate determina insuficienta corticosuprarenaliana secundara. Daca s-a raportat supresia axului HHCS, trebuie sa se incerce reducerea frecventei aplicatiilor sau intreruperea tratamentului, cu precautiile uzuale necesare acestor situatii.
5. PROPRIETATI FARMACOLOGICE
5.1 Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: corticosteroizi cu potenta mare (grupa III) Cod ATC: D07AC13
Atozon este un glucocorticoid cu potenta mare, de grupa III.
Substanta activa, furoat de mometazona, este un glucocorticoid de sinteza, nefluorinat, cu un ester furoat in pozitia 17.
Similar altor corticosteroizi de uz extern, furoatul de mometazona prezinta o puternica activitate antiinflamatoare si antipsoriazica in modelele predictive standard la animale.
S-a demonstrat ca Atozon, aplicat pe pielea normala, determina un raspuns farmacodinamic (vasoconstrictie) echivalent cu produsul unguent de referinta continand 1 mg/g furoat de mometazona. In testul de vasoconstrictie, la Atozon raportul Ariei Negative de sub Curba Efectului a fost de 111% (90%, II 103-121%), comparativ cu produsul de referinta.
Indicele terapeutic al furoatului de mometazona (un raport intre efectele dorite si reactiile adverse) determinat pe baza datelor relevante din literatura de specialitate sugereaza ca mometazona apartine unei categorii de glucocorticoizi topici la care efectele dorite depasesc, in mod clar, reactiile adverse.
La testul cu ulei de croton la soarece, mometazona (DE50 = 0,2 ug/ureche) a fost echipotenta cu valeratul de betametazona dupa o singura aplicare si de aproximativ 8 ori mai potent dupa cinci aplicatii (DE50 = 0,002 ug/ureche si zi, comparativ cu 0,014 ug/ureche si zi)
La cobai, mometazona a fost de aproximativ doua ori mai potenta decat valeratul de betametazona in reducerea acantozei epidermice indusa de Malassezia ovalis (adica activitatea antipsoriazica) dupa 14 aplicatii.
5.2 Proprietati farmacocinetice
Rezultatele din studiile de absorbtie percutanata au aratat ca absorbtia sistemica in urma aplicatiei topice a unguentului cu furoat de mometazona 0,1% este minima. Rezultatele arata ca aproximativ 0,7% din substanta activa este absorbit de pielea intacta in 8 ore (fara a utiliza un pansament ocluziv). Caracterizarea metabolitilor nu a fost posibila datorita cantitatilor mici prezente in plasma si excretii.
5.3 Date preclinice de siguranta
Toxicitate dupa doze repetate
In diferite studii de toxicitate cu adminstrare de doze repetate in care au fost aplicate cantitati excesive de substanta activa (de 670 ori peste doza terapeutica), timp de mai mult de 6 luni, au aparut numai simptomele tipice de supradozaj cu corticoizi: crestere in greutate scazuta, atrofie musculara, abdomen destins, scadere a numarului de limfocite si granulocite eozinofile si crestere a numarului de leucocite neutrofile; crestere a valorilor serice ale transaminazelor (TGO si TGP), a colesterolului si a trigliceridelor; lipemie; modificari de organ (atrofie a splinei si a timusului, atrofie cutanata locala, crestere a greutatii ficatului si a rinichilor si osteogeneza redusa).
Aceste modificari au fost, in general, mai pronuntate si mai frecvente la animalele carora li s-a
administrat substanta de comparatie, valeratul de betametazona.
Niciuna dintre cele doua substante nu a prezentat efecte sistemice neobisnuite.
Genotoxicitate
Testele pentru mutatii genetice au fost negative. Cu toate acestea, mometazona a indus mutatii cromozomiale in vitro, dar numai in concentratii celulare toxice. Nu au fost observate efecte similare la testele in vivo detaliate, deci nu se poate exclude in mod cert un risc mutagen.
Carcinogenitate
Au fost efectuate studii de carcinogenitate pe termen lung ale furoatului de mometazona administrat pe cale inhalatorie la sobolani (2 ani) si la soareci (19 luni). Nu a fost observata o crestere semnificativa statistic a incidentei tumorilor la doze de pana la 67 mcg/kg la sobolani sau 160 mcg/kg la soareci.
Toxicitatea asupra functiei de reproducere
Testele la animale privind efectul furoatului de mometazona asupra dezvoltarii embrionare la iepuri au demonstrat reducerea greutatii corporale incepand de la 0,15 mg/kg/greutate la nastere. Dupa tratamentul topic la iepuri, descendentii au suferit tipuri variate de malformatii, cum sunt labe anterioare deformate, palatoschizis, agenezie biliara si hernie ombilicala. La sobolan, s-au observat efectele embrioletale de la 7,5 ug/kg/greutate la nastere (subcutanat) si dezvoltare slaba de la 0,3 mg/kg/greutate la nastere (topic) (greutate corporala redusa, osificare intarziata) si crestere in herniile ombilicale determinate de substanta. Cand medicamentul a fost administrat mamelor in apropiere de data nasterii, au fost observate nasteri dificile si travaliu prelungit.
Furoatul de mometazona nu a avut efect asupra fertilitatii la sobolani.
6. PROPRIETATI FARMACEUTICE
6.1 Lista excipientilor
Hexilenglicol
Acid fosforic concentrat (pentru ajustarea pH-ului) Monopalmitostearat de propilenglicol Ceara alba de albine Vaselina alba
Butilhidroxitoluen (E 321) (ca antioxidant pentru vaselina alba) Apa purificata
6.2 Incompatibilitati
Nu este cazul.
6.3 Perioada de valabilitate
2 ani
Dupa prima deschidere: 12 saptamani
6.4 Precautii speciale pentru pastrare A nu se pastra la temperaturi peste 30°C.
6.5 Natura si continutul ambalajului
Unguentul este continut in tuburi din aluminiu cu capac perforator din PEDJ, cu filet, de culoare alba, intr-o cutie. Cutie cu 1 tub. Marimea ambalajelor:
Tuburi cu 10 g, 15 g, 20 g, 30 g, 50 g, 60 g si 100 g unguent. Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.
6.6 Precautii speciale pentru eliminarea reziduurilor
Fara cerinte speciale.
7. DETINATORUL AUTORIZATIEI DE PUNERE PE PIATA
Glenmark Pharmaceuticals S.R.L.
Soseaua Bucuresti-Ploiesti nr.42-44, Complex Baneasa Business Technology Park, corp B2, etaj 1, sector 1, 013696 Bucuresti, Romania