Prospect ATORVASTATINA MYLAN

Atorvastatina Mylan scade valorile colesterolului si ale altor grasimi (trigliceride) din sangele dumneavoastra, atunci cand o dieta saraca in grasimi si modificarile stilului de viata nu au fost eficace.
Disponibil in variantele:
ATORVASTATINA MYLAN 10 mg comprimate filmate
ATORVASTATINA MYLAN 20 mg comprimate filmate
ATORVASTATINA MYLAN 40 mg comprimate filmate
ATORVASTATINA MYLAN 80 mg comprimate filmate

In acest prospect gasiti:
1. Ce este ATORVASTATINA MYLAN si pentru ce se utilizeaza
2. Inainte sa utilizati ATORVASTATINA MYLAN
3. Cum sa utilizati ATORVASTATINA MYLAN
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza ATORVASTATINA MYLAN
6. Informatii suplimentare

1. CE ESTE ATORVASTATINA MYLAN SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA
Atorvastatina Mylan face parte dintr-o clasa de medicamente cunoscute sub denumirea de statine.
Atorvastatina Mylan scade valorile colesterolului si ale altor grasimi (trigliceride) din sangele dumneavoastra, atunci cand o dieta saraca in grasimi si modificarile stilului de viata nu au fost eficace.
Valorile mari ale colesterolului si trigliceridelor pot creste riscul de boala cardiaca, deoarece grasimile pot infunda vasele de sange. Daca prezentati risc crescut de boala cardiovasculara (inima si vase de sange), Atorvastatina Mylan poate scadea riscul de infarct miocardic sau de accident vascular cerebral, chiar daca valorile colesterolului dumneavoastra sunt normale.

Medicul dumneavoastra v-a explicat importanta mentinerii unei diete sarace in grasimi si reducerii factorilor de risc cardiovascular, cum sunt fumatul, tensiunea arteriala crescuta, valori crescute ale zaharului din sange, greutate crescuta si lipsa exercitiului fizic.

Colesterolul este o substanta care apare in mod normal in organism, fiind necesara pentru cresterea normala. Cu toate acestea, daca exista prea mult colesterol in sangele dumneavoastra, acesta se poate depune pe peretii vaselor de sange, care pot fi blocate in cele din urma. Aceasta este una dintre cele mai frecvente cauze de boala de inima. Este un lucru acceptat faptul ca valorile crescute de colesterol determina cresterea riscului de boala de inima. Alti factori care cresc riscul de boala de inima includ hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, greutatea crescuta, sedentarismul, fumatul sau antecedentele familiale de boala de inima.

2. INAINTE SA UTILIZATI ATORVASTATINA MYLAN
Nu utilizati ATORVASTATINA MYLAN
– daca sunteti alergic (hipersensibil) la atorvastatina sau la orice alta componenta a medicamentului
– daca sunteti gravida sau alaptati
– daca sunteti o femeie care poate sa aiba copii si nu utilizati o metoda eficienta de contraceptie sau daca intentionati sa ramaneti gravida (vezi pct. „Sarcina si alaptarea”)
– daca aveti o boala de ficat
– daca ati avut valori inexplicabile anormale ale analizelor hepatice
– daca aveti o boala musculara

Aveti grija deosebita cand utilizati Atorvastatina Mylan
In cazul in care va aflati in una dintre urmatoarele situatii, trebuie sa informati medicului dumneavoastra:
– daca aveti probleme renale
– daca aveti o reducere a functiei glandei tiroide (hipotiroidism),
– daca ati avut dureri musculare repetate sau neexplicate, istoric personal sau familial de probleme musculare
– daca consumati cu regularitate o cantitate mare de alcool etilic
– daca ati avut anterior probleme musculare in timpul tratamentului cu alte medicamente pentru scaderea valorii lipidelor (de exemplu alte „statine“ sau „fibrati“)
– daca ati avut boli ale ficatului
– daca aveti mai mult de 70 de ani,
– daca ati avut recent accident vascular cerebral.

Daca oricare dintre acestea sunt valabile in cazul dumneavoastra, medicul dumneavoastra va trebui sa efectueze o analiza de sange inainte si posibil in timpul tratamentului cu Atorvastatina Mylan pentru a evalua riscul dumneavoastra de a prezenta reactii adverse musculare. Este cunoscut faptul ca riscul reactiilor adverse musculare, de exemplu rabdomioliza, creste atunci cand anumite medicamente sunt luate in acelasi timp cu atorvastatina (vezi pct.2 „Utilizarea altor medicamente”). De asemenea, medicul dumneavoastra va va efectua analize de sange inainte si in timpul tratamentului pentru a verifica daca ficatul dumneavoastra functioneaza normal.
Trebuie sa informati medicul daca brusc apar durere musculara, sensibilitate sau slabiciune musculara, impreuna cu febra (vezi pct. „Reactii adverse”).
Au fost raportate cazuri exceptionale cu privire la o anumita boala la plamani asociate tratamentului cu statine, in mod special in cadrul tratamentului pe termen lung (vezi pct. 4 „Reactii adverse posibile”)

Utilizarea altor medicamente
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala sau unul dintre urmatoarele:
– anticoagulante (medicamente utilizate pentru a subtia sangele) cum este warfarina, deoarece va fi necesara ajustarea dozei
– medicamente utilizate pentru a tratamentul tensiunii arteriale crescute (hipertensiune arteriala), cum este amlodipina
– alte medicamente care scad lipidele, de exemplu gemfibrozil si alti fibrati, colestipol, ezetimibe, niacina (cunoscuta si ca acid nicotinic)
– ciclosporina, un medicament imunosupresor
– nefazodona, un medicament antidepresiv
– antibiotice, cum este eritromicina, telitromicina, claritromicina, rifampicina, acid fusidic (cunoscut si ca fusidat de sodiu)
– anumite medicamente antivirale, cum sunt nelfinavir, efavirenz
– medicamente antifungice, cum sunt itraconazol, ketoconazol
– medicamente pentru afectiuni ale inimii, cum sunt digoxin, verapamil, diltiaze, amiodarona
– planta medicinala – sunatoare
– anticonceptionale orale
– antiacide (ce contin magneziu sau aluminiu), utilizate pentru indigestie

Utilizarea Atorvastatina Mylan cu alimente si bauturi
Nu beti mai mult de unul sau doua pahare mici cu suc de grapefruit pe zi. Sucul de grapefruit poate scadea capacitatea organismului dumneavoastra de a metaboliza atorvastatina, facand ca aceasta sa ramana mai mult timp in organism. Aceasta poate determina riscuri severe pentru sanatate, chiar daca ati luat doza corecta.

Sarcina si alaptarea
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.
Nu luati Atorvastatina Mylan daca sunteti gravida, credeti ca ati putea fi gravida sau daca incercati sa ramaneti gravida. Daca ramaneti insarcinata in timpul tratamentului cu Atorvastatina Mylan,
intrerupeti tratamentul imediat si informati medicul. Daca incercati sa ramaneti gravida, medicul dumneavoastra va v-a sfatui sa intrerupeti tratamentul cu Atorvastatina Mylan cu aproximativ o luna inainte de data planuita pentru conceptie.
Nu luati Atorvastatina Mylan daca alaptati.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Atorvastatina Mylan nu este cunoscuta a afecta capacitatea de a conduce vehicule si a folosi utilaje.
Cu toate acestea, anumite reactii adverse, cum sunt ametelile pot aparea ocazional. Nu conduceti vehicule daca acest medicament va afecteaza capacitatea de a conduce.

Informatii importante privind unele componente ale Atorvastatina Mylan
Atorvastatina Mylan contine lactoza. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

3. CUM SA UTILIZATI ATORVASTATINA MYLAN
Luati intotdeauna Atorvastatina Mylan exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Adulti (inclusiv varstnici)
Doza uzuala initiala a tratamentului cu Atorvastatina Mylan este 10 mg o data pe zi. Daca este necesar, aceasta doza poate fi crescuta de catre medicul dumneavoastra la intervale de 4 saptamani sau mai mult pana la o doza maxima de 80 mg o data pe zi.
Daca aveti o boala de ficat sau consumati cantitati mari de alcool etilic, medicul dumneavoastra va va urmari cu atentie.

Copii si adolescenti
Atorvastatina Mylan va fi administrata la copii, doar sub supravegherea specialistului. Siguranta utilizarii Atorvastatina Mylan la copii si adolescenti nu este cunoscuta.

Comprimatele trebuie inghitite cu un pahar cu apa, cu sau fara alimente (vezi pct. Utilizarea cu alimente sau bauturi )
Excercitiul fizic regulat si o dieta buna sunt importante pentru controlul valorilor grasimilor din sange.
Medicul dumneavoastra va va recomanda o dieta cu continut scazut de colesterol, pe care trebuie sa o respectati, in timpul tratamentului cu Atorvastatina Mylan.

Daca utilizati mai mult decat trebuie din Atorvastatina Mylan
Contactati medicul dumneavoastra sau departamentul de urgenta al celui mai apropiat spital.
Luati cu dumneavoastra flaconul si toate comprimatele ramase.

Daca uitati sa utilizati Atorvastatina Mylan
Nu intrerupeti tratamentul fara a discuta inainte cu medicul dumneavoastra.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

4. REACTII ADVERSE POSIBILE
Ca toate medicamentele, Atorvastatina Mylan poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Daca oricare dintre urmatoarele reactii adverse apare, intrerupeti administrarea Atorvastatina Mylan si informati imediat medicul sau mergeti la departamentul de urgenta al celui mai apropiat spital:
– reactii alergice cum sunt eruptiile cutanate trecatoare, piele rosie, umflata, cu mancarime, umflarea fetei sau gatului, apasare in piept si dificultate la respiratie
– dureri musculare sau sensibilitate, slabiciune musculara sau crampe, afectarea tendoanelor, stare de rau, stare febrila
– durere abdominala cu greata
– reactii severe la nivelul pielii ce pot determina basici, inflamatii si ulceratii
– probleme cu ficatul, ce pot determina ingalbenirea pielii sau a albului ochilor, urina inchisa, scaun de culoare deschisa
Aceste reactii adverse sunt severe. Este posibil sa necesitati tratament medical de urgenta.

Reactii adverse frecvente (care afecteaza mai putin de 1 din 10 pacienti):
– durere de cap
– stare de slabiciune sau oboseala neobisnuita
– durere de stomac, indigestie, greata, balonare, constipatie sau diaree
– probleme cu somnul
– stare de ameteala, amorteli, scaderea sensibilitatii pielii la atingerea usoara sau la durere
– durere de torace sau durere in piept
– umflarea mainilor sau gleznelor
– dureri ale incheieturilor
Anumite statine pot determina tulburari ale somnului, inclusiv cosmaruri, depresie si, in cazuri exceptionale, probleme cu plamanii. Informati medicul daca apar greutate la respiratie, tuse si stare generala de rau (de exemplu stare de oboseala, stare febrila sau pierdere in greutate).

Reactii adverse mai putin frecvente (care afecteaza mai putin de 1 din 100 de pacienti):
– scaderea numarului de trombocite ceea ce creste riscul de sangerare sau de aparitie a vanatailor
– caderea parului
– modificarea nivelului glucozei serice, determinand aparitia simptomelor de hipoglicemie (nivelurile scazute de glucoza determina transpiratii, tremuraturi, batai cardiace rapide) sau de hiperglicemie (nivelurile crescute de glucoza determina sete, stare de oboseala, urinat frecvent, pierderea in greutate)
– pierderi de memorie
– amorteli si furnicaturi in degetele de la maini si picioare
– tiuit in urechi
– pierderea apetitului, stare de rau
– impotenta
– crestere in greutate
– stare generala de rau

Reactii adverse foarte rare (care afecteaza mai putin de 1 din 10000 de pacienti):
– modificari ale gustului
– modificari de vedere
– pierderea auzului
– umflarea sanilor la barbati

Analizele de sange pot arata o crestere a enzimelor de ficat sau o crestere a creatinfosfokinazei (o enzima care arata afectare musculara).
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

5. CUM SE PASTREAZA ATORVASTATINA MYLAN
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
A nu se pastra la temperaturi peste 25°C. A se pastra in ambalajul original pentru a fi protejat de lumina si umiditate.
Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe eticheta cutiei sau flaconului si pe blister dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
A se utiliza in 3 luni de la prima deschidere a flaconului.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. INFORMATII SUPLIMENTARE
Ce contine Atorvastatina Mylan
Substanta activa este atorvastatina (sub forma de atorvastatina calcica).
Fiecare comprimat contine 10 mg, 20 mg, 40 mg, respectiv 80 mg atorvastatina sub forma de
atorvastatina calcica.

Celelalte componente sunt:
nucleu- dioxid de siliciu coloidal anhidru, carbonat de sodiu anhidru, celuloza microcristalina anhidra, L-Arginina, lactoza anhidra, croscarmeloza sodica, hidroxipropilceluloza, stearat de magneziu; film – alcool polivinilic, dioxid de titan (E 171), talc, lecitina din soia, guma Xantan (E 415).

Cum arata Atorvastatina Mylan si continutul ambalajului
Comprimatele filmate sunt ovale si de culoare alba.
Comprimatele a 10 mg sunt marcate cu „10”;
comprimatele a 20 mg sunt marcate cu „20”;
Comprimatele a 40 mg sunt marcate cu „40”;
Comprimatele a 80 mg sunt marcate cu „80”.
Comprimatele a 20 mg, 40 mg si 80 mg au o linie mediana pe o fata pentru a usura ruperea comprimatelor pentru a fi inghitite usor si nu de divizare in doze egale.
Atorvastatina Mylan este disponibila in flacoane opace din plastic a cate 90, 100, 200, 250 si 500 comprimate.
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie disponibile pe piata.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata
Generics [UK] Ltd
Station Close, Potters Bar,
EN6 1TL
Marea Britanie

Producatorul
McDermott Laboratories Ltd trading as Gerard Laboratories
35/36 Baldoyle Industrial Estate, Grange road,
Dublin 13 – Ireland
Tjoa Pack Hungary Kft
2040 Budaors, Vasut u. 13
Ungaria

Acest prospect a fost aprobat in Septembrie 2011

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.