Prospect Atorvastatin Pfizer

Atorvastatin Pfizer este utilizat pentru scaderea concentratiei de colesterol si trigliceride din sange, atunci cand regimul alimentar si schimbarea modului de viata au esuat.
Disponibil in variantele
Atorvastatin Pfizer 10 mg comprimate filmate
Atorvastatin Pfizer 20 mg comprimate filmate
Atorvastatin Pfizer 40 mg comprimate filmate
Atorvastatin Pfizer 80 mg comprimate filmate

Ce gasiti in acest prospect:
1. Ce este Atorvastatin Pfizer si pentru ce se utilizeaza
2. Ce trebuie sa stiti inainte sa luati Atorvastatin Pfizer
3. Cum sa luati Atorvastatin Pfizer
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Atorvastatin Pfizer
6. Continutul ambalajului si alte informatii

1. Ce este Atorvastatin Pfizer si pentru ce se utilizeaza
Atorvastatin Pfizer face parte din grupa medicamentelor cunoscute sub denumirea de statine, care actioneaza prin reglarea lipidelor (grasimilor) din organism.
Atorvastatin Pfizer este utilizat pentru scaderea concentratiei de colesterol si trigliceride din sange, atunci cand regimul alimentar si schimbarea modului de viata au esuat. Daca aveti un risc crescut de boala cardiaca, Atorvastatin Pfizer poate fi utilizat pentru a reduce acest risc, chiar daca valoarea colesterolului dumneavoastra este normala. In timpul tratamentului trebuie continuata o dieta standard de reducere a colesterolului.

2. Ce trebuie sa stiti inainte sa luati Atorvastatin Pfizer
Nu luati Atorvastatin Pfizer
? daca sunteti alergic (hipersensibil) la Atorvastatin Pfizer sau la orice medicamente similare utilizate pentru reducerea lipidelor din sange sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului enumerate la punctul 6.
? daca aveti sau ati avut vreodata de boli de ficat.
? daca ati avut valori anormale inexplicabile ale testelor hepatice sanguine ,.
? daca sunteti femeie aflata la varsta fertila si nu utilizati o metoda de contraceptie eficace.
? daca sunteti gravida sau incercati sa ramaneti gravida.
? daca alaptati.

Atentionari si precautii
Inainte sa luati Atorvastatin Pfizer, adresati-va medicului dumneavoastra, farmacistului sau asistentei medicale.
Urmatoarele constituie motive pentru care Atorvastatin Pfizer este posibil sa nu fie indicat pentru dumneavoastra:
? daca ati avut un accident cerebral vascular cu sangerari la nivelul creierului sau daca aveti mici pungi de lichid la nivelul creierului din cauza unor accidente cerebrale vasculare precedente.
? daca aveti probleme ale rinichilor
? daca aveti glanda tiroida mai putin activa (hipotiroidism)
? daca ati avut dureri musculare repetate sau inexplicabile sau antecedente personale sau familiale de tulburari musculare
? daca ati avut tulburari musculare in timpul tratamentului cu alte medicamente care scad colesterolul (de exemplu, alte statine sau fibrati)
? daca consumati regulat cantitati mari de alcool etilic
? daca aveti antecedente de boala a ficatului
? daca aveti varsta peste 70 de ani.

Discutati cu medicul dumneavoastra sau farmacistul inainte de a lua Atorvastatin Pfizer
– daca aveti insuficienta respiratorie severa.
Daca oricare dintre cele de mai sus este valabila in cazul dumneavoastra, medicul dumneavoastra va va face analize ale sangelui inainte si posibil in timpul tratamentului cu Atorvastatin Pfizer, pentru a prevedea riscul de a prezenta reactii adverse musculare. Riscul de aparitie a reactiilor adverse musculare, de exemplu, rabdomioliza, este cunoscut a fi crescut atunci cand anumite medicamente sunt luate in acelasi timp (vezi pct. 2 „Atorvastatin Pfizer impreuna cu alte medicamente”)
Daca suferiti de diabet zaharat sau sunteti la risc de declansare a diabetului zaharat, medicul dumneavoastra va va monitoriza indeaproape atat timp cat utilizati acest medicament. Este probabil sa va aflati la risc de declansare a diabetului daca aveti niveluri crescute de zahar si grasimi in sange, sunteti supraponderal si aveti tensiunea arteriala crescuta.

Atorvastatin Pfizer impreuna cu alte medicamente
Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente. Exista anumite medicamente care pot modifica efectul Atorvastatin Pfizer sau efectele lor pot fi modificate de catre Atorvastatin Pfizer. Acest tip de interactiune poate face ca unul dintre medicamente sau ambele medicamente sa fie mai putin eficace. Alternativ, poate creste riscul sau severitatea reactiilor adverse, incluzand afectarea musculara importanta denumita rabdomioliza, descrisa la punctul 4:
? Medicamente utilizate pentru a schimba modul in care lucreaza sistemul vostru imunitar, de exemplu, ciclosporina
? Anumite antibiotice sau medicamente antifungice, de exemplu, eritromicina, claritromicina, telitromicina, ketoconazol, itraconazol, voriconazol, posaconazol, rifampicina, acid fusidic.
? Alte medicamente care regleaza valorile lipidelor, de exemplu, gemfibrozil, alti fibrati, colestipol.
? Anumite blocante ale canalelor de calciu, utilizate pentru tratamentul anginei pectorale sau tensiunii arteriale mari, de exemplu, amlodipina; dilitiazem, medicamente care va regleaza ritmul inimii, de exemplu, digoxina, verapamil, amiodarona.
? Medicamente utilizate in tratamentul infectiei cu HIV, de exemplu, ritonavir, lopinavir, atazanavir, indinavir, darunavir, tratamentul combinat cu tipranavir/ritonavir etc.
? Anumite medicamente utilizate pentru tratamentul hepatitei cu virus C, de exemplu telaprevir
? Alte medicamente cunoscute a interactiona cu Atorvastatin Pfizer, incluzand ezetimiba (care reduce colesterolul), warfarina (care reduce coagularea sangelui), contraceptivele orale, stiripentol (un anticonvulsivant pentru tratamentul epilepsiei), cimetidina (utilizata pentru arsuri in capul pieptului si ulcere peptice), fenazona (un calmant al durerii), colchicina (utilizata in tratamentul gutei) si antiacide (medicamente pentru indigestie, care contin aluminiu sau magneziu) si boceprevir (utilizat pentru tratarea afectiunilor hepatice, precum hepatita C).
? Medicamente eliberate fara prescriptie medicala: sunatoare.
Trebuie sa spuneti medicului dumneavoastra daca luati sau ati luat recent alte medicamente, chiar si cele eliberate fara prescriptie medicala.

Atorvastatin Pfizer impreuna cu alimente si bauturi
Pentru instructiuni privind utilizarea Atorvastatin Pfizer, vezi pct. 3. Va rugam sa luati in considerare urmatoarele:

Sucul de grepfrut
Nu consumati mai mult de unul sau doua pahare mici de suc de grepfrut pe zi, deoarece cantitatile mari de suc de grepfrut pot modifica efectele Atorvastatin Pfizer.

Alcool etilic
Evitati sa consumati prea mult alcool etilic in timp ce luati acest medicament. Pentru detalii, vezi pct. 2 „Atentionari si precautii”.

Sarcina si alaptare
Nu luati Atorvastatin Pfizer daca sunteti gravida sau daca vreti sa ramaneti gravida. Nu luati Atorvastatin Pfizer daca va aflati in perioada fertila decat daca utilizati metode de contraceptie eficace.
Nu luati Atorvastatin Pfizer daca alaptati.
Pana in prezent, nu s-a dovedit siguranta utilizarii Atorvastatin Pfizer in timpul sarcinii si alaptarii.
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
In mod normal, acest medicament nu va afecteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Totusi, nu conduceti vehicule daca acest medicament va afecteaza capacitatea de a conduce.
Nu utilizati niciun fel de unelte sau utilaje daca abilitatea de a le folosi va este afectata de catre acest medicament.

Informatii importante privind unele componente ale Atorvastatin Pfizer
Contine lactoza monohidrat. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

3. Cum sa luati Atorvastatin Pfizer
Inainte de inceperea tratamentului, medicul va va recomanda o dieta cu continut scazut in colesterol, pe care trebuie sa o mentineti si in timpul terapiei cu Atorvastatin Pfizer.
Doza uzuala de inceput pentru Atorvastatin Pfizer este de 10 mg o data pe zi la adulti si copii cu varsta de 10 ani sau peste. Aceasta doza poate fi crescuta de catre medicul dumneavoastra, daca este cazul, pana cand se ajunge la doza care va este necesara. Medicul dumneavoastra va modifica doza la intervale de 4 saptamani sau mai mult. Doza maxima de Atorvastatin Pfizer este de 80 mg o data pe zi si de 20 mg o data pe zi la copii.

Comprimatele de Atorvastatin Pfizer trebuie inghitite intregi cu apa, in orice moment al zilei, cu sau fara alimente. Cu toate acestea, incercati sa luati comprimatele in acelasi moment al zilei.
Luati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra sau farmacistul.
Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Durata tratamentului cu Atorvastatin Pfizer este determinata de catre medicul dumneavoastra.
Va rugam sa va adresati medicului dumneavoastra daca aveti impresia ca efectul Atorvastatin Pfizer este prea puternic sau prea slab.

Daca luati mai mult Atorvastatin Pfizer decat ar trebui
Daca luati in mod accidental mai multe comprimate de Atorvastatin Pfizer (mai mult decat doza zilnica obisnuita), adresati-va medicului dumneavoastra sau departamentului de urgente al celui mai apropiat spital.

Daca uitati sa luati Atorvastatin Pfizer
Daca uitati sa luati o doza, luati urmatoarea doza programata, la momentul corect. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca incetati sa luati Atorvastatin Pfizer
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la utilizarea acestui medicament sau daca doriti sa intrerupeti tratamentul, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

4. Reactii adverse posibile
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Daca prezentati oricare dintre urmatoarele reactii adverse grave, incetati sa luati comprimatele si adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau mergeti la departamentul de urgente al celui mai apropiat spital.

Rare: pot afecta pana la 1 persoana din 1000:
? Reactii alergice grave care determina umflarea fetei, limbii si gatului si care pot determina dificultati mari la respiratie
? Boala grava insotita de descuamarea si umflarea pielii, formarea de vezicule la nivelul pielii, gurii, ochilor, organelor genitale si febra. Eruptie trecatoare pe piele sub forma de pete roz-rosii, in mod special la nivelul palmelor si mainilor sau talpilor picioarelor, pete care se pot transforma in vezicule.
? Slabiciune, sensibilitate sau durere musculara si, in mod special, daca in acelasi timp aveti o stare de rau sau aveti febra. Acestea pot sa apara ca urmare a unei distrugeri musculare anormale. Distrugerea musculara anormala nu dispare intotdeauna, uneori nici dupa intreruperea tratamentului cu atorvastatina si va poate pune viata in pericol, respectiv poate determina probleme ale rinichilor.

Foarte rare: pot afecta pana la 1 persoana din 10000:
? Daca prezentati tulburari legate de sangerare sau vanatai neobisnuite sau neasteptate. Acestea pot fi sugestive pentru o tulburare a ficatului. Trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra cat mai repede posibil.

Alte reactii adverse posibile la Atorvastatin Pfizer
Reactiile adverse frecvente (pot afecta pana la 1 persoana din 10) includ:
– inflamatie a cailor nazale, durere in gat, sangerare nazala
– reactii alergice
– crestere a valorilor concentratiilor zaharului din sange (daca aveti diabet zaharat, trebuie sa continuati urmarirea atenta a valorilor concentratiilor de zahar din sange), crestere a concentratiei creatin kinazei in sange.
– durere de cap
– greata, constipatie, flatulenta, indigestie, diaree
– durere articulara, durere musculara si durere de spate
– testele de sange pot sa arate functionare anormala a ficatului

Reactiile adverse mai putin frecvente (pot afecta pana la 1 persoana din 100) includ:
– anorexie (pierdere a poftei de mancare), crestere in greutate, scadere a valorilor concentratiilor de zahar din sange (daca aveti diabet zaharat, trebuie sa continuati urmarirea atenta a valorilor concentratiilor de zahar din sange)
– cosmaruri, insomnie
– ameteli, amorteli sau furnicaturi la nivelul degetelor de la maini sau picioare, reducere a sensibilitatii la atingere sau la durere, modificari ale gustului, pierdere a memoriei
– vedere incetosata
– tiuituri in urechi si/sau cap
– varsaturi, eructatii, durere la nivelul abdomenului superior si inferior, pancreatita (inflamatie a pancreasului care determina durere la nivelul stomacului)
– hepatita (inflamatie a ficatului)
– eruptie trecatoare pe piele, eruptie sau mancarime la nivelul pielii, urticarie, cadere in exces a parului
– dureri la nivelul gatului, oboseala musculara
– oboseala, senzatie de rau, slabiciune, durere in piept, umflare in special la nivelul gleznelor (edem), temperatura crescuta
– teste de urina pozitive pentru prezenta celulelor albe

Reactiile adverse rare (pot afecta pana la 1 persoana din 1000) includ:
– tulburari de vedere
– sangerare sau vanatai neasteptate
– colestaza (ingalbenire a pielii sau a albului ochilor)
– rupturi ale tendoanelor

Reactiile adverse foarte rare (pot afecta pana la 1 persoana din 10000) includ:
– o reactie alergica – simptomele pot include respiratie suieratoare brusca, durere sau apasare in piept, umflare a pleoapelor, fetei, buzelor, gurii, limbii sau gatului, dificultate la respiratie, colaps
– pierdere a auzului
– ginecomastie (crestere a sanilor la barbati si femei)

Reactii adverse posibile, raportate la unele statine (medicamente de acelasi tip):
– Tulburari sexuale;
– Depresie;
– Probleme de respiratie, incluzand tuse persistenta si/sau scurtare a respiratiei sau febra.
– Diabet. Probabilitatea de aparitie este mai mare daca aveti niveluri crescute de zahar si grasimi in sange, sunteti supraponderal si aveti tensiunea arteriala crescuta. Medicul dumneavoastra va va monitoriza atat timp cat luati acest medicament.

Raportarea reactiilor adverse
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra, farmacistului sau asistentei medicale. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

5. Cum se pastreaza Atorvastatin Pfizer
Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.
Acest medicament nu necesita conditii speciale pentru pastrare.
Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare {EXP} inscrisa pe flacon si pe cutie. Data de expirare se refera la ultima zi a respectivei luni.
Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Continutul ambalajului si alte informatii
Ce contine Atorvastatin Pfizer
? Substanta activa este atorvastatina.
Fiecare comprimat filmat contine atorvastatina 10 mg (sub forma de atorvastatina calcica trihidrat).
Fiecare comprimat filmat contine atorvastatina 20 mg (sub forma de atorvastatina calcica trihidrat).
Fiecare comprimat filmat contine atorvastatina 40 mg (sub forma de atorvastatina calcica trihidrat).
Fiecare comprimat filmat contine atorvastatina 80 mg (sub forma de atorvastatina calcica trihidrat).
? Celelalte componente ale Atorvastatin Pfizer sunt: carbonat de calciu, celuloza microcristalina, lactoza monohidrat, croscarmeloza sodica, polisorbat 80, hidroxipropilceluloza si stearat de magneziu.

Filmul comprimatelor de Atorvastatin Pfizer contine: hidroxipropilmetilceluloza, macrogol 8000, dioxid de titan (E 171), talc, emulsie de simeticona ce contine simeticona, emulgator stearat (polietilenglicol sorbitan tristearat, polietoxilat stearat, gliceride), agent de ingrosare (metilceluloza, guma xantan), acid benzoic si acid sorbic.

Cum arata Atorvastatin Pfizer si continutul ambalajului
Comprimatele filmate Atorvastatin Pfizer 10 mg sunt de culoare alba, de forma rotunda, cu diametrul de 5,6 mm. Acestea sunt marcate cu ,,10” pe una dintre fete si cu ,,ATV” pe cealalta fata.
Comprimatele filmate Atorvastatin Pfizer 20 mg sunt de culoare alba, de forma rotunda, cu diametrul de 7,1 mm. Acestea sunt marcate cu ,,10” pe una dintre fete si cu ,,ATV” pe cealalta fata.
Comprimatele filmate Atorvastatin Pfizer 40 mg sunt de culoare alba, de forma rotunda, cu diametrul de 9,5 mm. Acestea sunt marcate cu ,,10” pe una dintre fete si cu ,,ATV” pe cealalta fata.
Comprimatele filmate Atorvastatin Pfizer 80 mg sunt de culoare alba, de forma rotunda, cu diametrul de 11,9 mm. Acestea sunt marcate cu ,,10” pe una dintre fete si cu ,,ATV” pe cealalta fata.
Atorvastatin Pfizer este disponibil in cutii cu blistere continand 4, 7, 10, 14, 20, 28, 30, 50, 56, 84, 98 si 100 de comprimate filmate, ambalaje de uz spitalicesc continand 200 (10X20) sau 500 de comprimate filmate si flacoane continand 90 de comprimate filmate.
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si producatorul
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata
Pfizer Europe MA EEIG, Ramsgate Road, Sandwich, Kent CT13 9NJ, Marea Britanie

Producator
Pfizer Manufacturing Deutschland GmbH
Betriebsstätte Freiburg, Mooswaldallee 1, 79090 Freiburg Germania

Acest prospect a fost revizuit in Octombrie 2014

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.