Prospect ATENOCOR

Indicatii: Hipertensiune arteriala, angina pectorala, aritmii, prevenirea secundara a infarctului miocardic.

Prezentare farmaceutica: Comprimate continand 50 mg, respectiv 100 mg atenolol, excipienti q.s., in cutii a 30 comprimate (3 blisterex10 comprimate sau flacon x 30 comprimate).

Actiune terapeutica : Beta-blocant cardioselectiv lipsit de proprietati simpatomimetice intrinsece si de stabilizarea membranei. Ca urmare a betablocarii adrenergice si a altor mecanisme, determina actiunile: antihipertensiva, antianginoasa, antiaritmica. Administrat intr-un stadiu precoce consecutiv infarctului miocardic acut reduce marimea acestuia, incidenta aritmiilor ventriculare si posibilitatea de reinfarct. Datorita cardioselectivitatii este preferat beta-blocantilor neselectivi la pacientii cu astm si/sau diabet.

Farmacocinetica: Atenololul din comprimate se absoarbe rapid dar incomplet (aprox. 50%) din tractul gastrointestinal, concentratia plasmatica maxima (Cmax) atingandu-se in 2-4 ore dupa administrare. Este nesemnificativ metabolizat in ficat, peste 90% din doza absorbita ajungand in circulatia sistemica, ceea ce permite administrarea la pacientii cu disfunctii hepatice. Este nesemnificativ legat de proteinele plasmatice (<5%); datorita solubilitatii reduse in lipide penetreaza slab in tesuturi iar concentratia in creier este scazuta. T1/2 la pacientii cu functie renala normala este de 6-8 h, fiind prelungit in insuficienta renala severa, principala cale de eliminare fiind calea renala. Biodisponibilitatea este de aproximativ 50%.

Mod de administrare: Tratamentul se individualizeaza. Daca nu este indicat altfel se recomanda: Hipertensiune : doza initiala 50 mg/zi, singur sau asociat cu diuretice tiazidice. Daca nu se obtine efectul dorit in 1-2 saptamani, doza se creste la 100 mg/zi ca doza unica sau divizata in 2 prize. Angina pectorala: doza initiala 50 mg/zi; daca este necesar se creste la 100 mg/zi ca doza unica sau divizata in 2 prize. Aritmii: Administrarea orala a atenololui in tratamentul aritmiilor se face dupa ce acestea sunt controlate prin tratament i. v.; doza de intretinere 50 mg/zi, ca doza unica. Infarct miocardic: Tratamentul oral cu atenolol este aditional celui i. v. specific : se administreaza 50 mg la 15 minute dupa administrarea i. v., se repeta 50 mg la 12 h si se continua cu 100 mg/zi, in doza unica. Nu se administreaza la copii intrucat nu exista experienta pediatrica. La pacientii varstnici, in special cei cu functie renala afectata, dozele se reduc in raport cu clearance -ul creatininei astfel: cand clearance -ul creatininei este 15-35 ml /min/1,73m2: 50 mg/zi; cand este <15 ml /min/1,73m2: 50 mg la 2 zile. Pacientilor supusi dializei li se administreaza cate 50 mg dupa fiecare tratament de dializa, sub supravegherea medicului in unitate spitaliceasca.

Reactii adverse: Cele mai comune sunt de obicei usoare si trecatoare: extremitati reci, oboseala musculara; tulburari gastrointestinale: diaree; tulburari respiratorii; penetratia scazuta in creier scade incidenta reactiilor SNC care pot fi: ameteala, dureri de cap, vise intense (mai putin decat in cazul altui beta-blocant). Rar pot sa apara; tulburari cardiovasculare ca bradicardie, hipotensiune, declansarea sau agravarea insuficientei cardiace; foarte rar pot sa apara psoriazis, roseata pielii, uscarea ochilor.

Contraindicatii: Hipersensibilitate la medicament ; bloc AV de grad II-III; soc cardiogen; bradicardii.

Precautii: Se administreaza cu prudenta in: insuficienta cardiaca decompensata – numai daca este controlata prin digitalice si/sau diuretice; afectiuni cronice obstructive ale cailor respiratorii se administreaza asociat cu un bronhodilatator (salbutamol , izoprenalina); functie renala afectata: doza se ajusteaza in concordanta cu severitatea afectiunii, raportata la clearance -ul creatininei; diabet si hipoglicemie, anestezie si marea chirurgie: nu se recomanda intreruperea tratamentului anterior interventiei chirurgicale; se informeaza anestezistul pentru a alege anestezicul cu activitatea inotropa negativa cea mai joasa; tulburari circulatorii periferice (risc de agravare); pacientilor varstnici care pot prezenta o insuficienta cardiaca latenta sau bradicardie se administreaza doze initiale scazute, crescute gradat; administrarea la femei insarcinate impune evaluarea atenta a raportului beneficiu/risc mai ales in primele doua trimestre; tratamentul nu se intrerupe brusc, in special la pacientii cu afectiuni artero-coronariene (risc de exacerbare a anginei si grabirea infarctului miocardic); se atrage atentia sportivilor care urmeaza tratament cu atenolol ca acesta poate induce o reactie pozitiva antidoping.

Interactiuni: Atenololul poate interactiona cu: medicamente catecholaminice – pot creste incidenta hipotensiunii; anestezice, alcool, anxiolitice, diuretice pot mari efectul hipotensiv; antiaritmice ca amiodarona – risc crescut de bradicardie si bloc AV; se evita asocierea; antihipertensive – cresc efectul hipotensiv. Daca se administreaza asociat cu clonidina , tratamentul cu atenolol trebuie intrerupt cu mai multe zile inainte de intreruperea clonidinei; blocanti ai canalelor lente de calciu ca verapamil sau diltiazem pot duce la o exagerare a efectelor hipotensive, bradicardie si insuficienta cardiaca; se evita asocierea; glicozidele cardiotonice: risc crescut de bradicardie si bloc AV.

Supradozare: Se manifesta prin: letargie, tulburari de respiratie, pauza de sinus , insuficienta cardiaca congestiva, hipotensiune, bronhospasm si/sau hipoglicemie. Tratament: masuri de inlaturarea cantitatii de medicament neabsorbit prin administrarea de emetice, lavaj gastric, carbune activ. In caz de bradicardie sau scaderea excesiva a tensiunii se va administra atropina 1-2 mg i. v., glucagon 10 mg sau izoprenalina 25 mcg, dupa caz.

Conditii de pastrare: In ambalajul original, ferit de lumina umiditate si caldura. Termen de valabilitate : 3 ani.
Producator: AC Helcor

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.