Prospect ASMANEX TWISTHALER

Indicatii: Tratamentul de lunga durata al astmului bronsic persistent.

ASMANEX TWISTHALER 200 micrograme, pulbere de inhalat
Fiecare doza contine furoat de mometazona 200 micrograme.

Excipienti: Contine lactoza.

Pentru lista tuturor excipientilor, vezi pct. 6.1.

 3. FORMA FARMACEUTICA

Pulbere de inhalat.
Pulbere de culoare alba, fara particule vizibile.

 4. DATE CLINICE
4.1 Indicatii terapeutice
Tratamentul de lunga durata al astmului bronsic persistent.

4.2 Doze si mod de administrare
Acest medicament se administreaza exclusiv prin inhalare. Se utilizeaza la pacienti adulti si adolescenti in varsta > 12 ani.
Dozele recomandate se stabilesc in functie de gradul de severitate al astmului bronsic (a se vedea criteriile de mai jos).

Pacienti cu astm bronsic persistent usor pand la moderat:
Doza recomandata initial pentru majoritatea pacientilor din aceasta categorie este de 400 micrograme furoat de mometazona, o data pe zi. Datele sugereaza ca un control mai eficace al astmului bronsic se obtine daca doza unica zilnica se administreaza seara. La unii pacienti, astmul bronsic poate fi controlat in mod adecvat prin administrarea a 400 micrograme furoat de mometazona zilnic, in doua prize (200 micrograme furoat de mometazona, administrate de doua ori pe zi).
Doza de Asmanex Twisthaler 200 micrograme trebuie sa fie individualizata si stabilita la valoarea cea mai mica care poate sa asigure mentinerea unui control eficace al astmului bronsic. Reducerea dozei la 200 micrograme administrate o data pe zi, seara, poate reprezenta, pentru unii pacienti, doza de intretinere eficace.

Pacienti cu astm bronsic sever:
Doza recomandata initial este de 400 micrograme furoat de mometazona, administrata de doua ori pe zi, si reprezinta doza maxima recomandata. In momentul in care simptomele sunt controlate, se va stabili doza minima eficace de Asmanex Twisthaler 200 micrograme. La pacientii cu astm bronsic sever, care au primit anterior glucocorticoizi oral , tratamentul cu Asmanex Twisthaler 200 micrograme se va initia concomitent cu administrarea dozei uzuale de intretinere de glucocorticoid sistemic. Dupa aproximativ o saptamana, poate sa fie initiata retragerea treptata a glucocorticoidului sistemic, prin reducerea sau alternarea dozei zilnice. Urmatoarea reducere se va face dupa un interval de timp de una-doua saptamani, in functie de raspunsul pacientului. In general, aceste reduceri nu trebuie sa depaseasca 2,5 mg prednison/zi sau echivalentul acestuia. Se recomanda cu fermitate retragerea lenta a glucocorticoidului sistemic. In cursul retragerii glucocorticoizilor administrati pe cale orala, pacientii trebuie sa fie monitorizati cu atentie, pentru a se observa eventualele semne de instabilitate a astmului bronsic, incluzand masuratori obiective ale functiei respiratorii, precum si semne de insuficienta adrenergica (vezi pct. 4.4). Pacientul trebuie informat ca Asmanex Twisthaler 200 micrograme nu este destinat utilizarii “la cerere” ca medicament care amelioreaza simptomele acute si ca acest medicament trebuie utilizat in mod regulat, pentru mentinerea beneficiului terapeutic, chiar si in cazul in care pacientul este asimptomatic.

Criterii:
Astm bronsic persistent u§or: simptome > 1 data pe saptamana, dar < 1 data pe zi; crizele pot sa afecteze activitatea zilnica si somnul pacientului; simptome nocturne de astm bronsic > 2 ori pe luna; flux expirator maxim (PEF) sau volum expirator maxim pe secunda (VEMS) > 80% estimat, variabilitate 20-30%.
Astm bronsic persistent moderat: simptome zilnice; crizele afecteaza activitatea zilnica si somnul pacientului; simptome nocturne de astm bronsic > 1 data pe saptamana; utilizarea zilnica de agonist beta 2 cu actiune rapida; PEF sau VEMS > 60 – < 80% estimat, variabilitate > 30%. Astm bronsic sever: simptome continue; crize frecvente; simptome nocturne frecvente de astm bronsic; activitatile fizice sunt limitate de simptomele de astm bronsic; PEF sau VEMS < 60% estimat, variabilitate > 30%.

Categorii speciale de pacienti:
Copii sub 12 ani: Nu sunt disponibile date clinice care sa recomande utilizarea medicamentului la aceasta categorie de pacienti.

Pacienti vdrstnici, peste 65 de ani: Nu sunt necesare ajustari ale dozelor.

Pacientii trebuie sa fie instruiti in legatura cu modul de utilizare corecta a inhalatorului (a se vedea mai jos).

Mod de administrare
Inainte de a indeparta capacul, pacientul trebuie sa se asigure ca dozatorul si indicatorul de pe capac sunt aliniati. Pentru a deschide dispozitivul de administrare, trebuie sa se indeparteze capacul alb, tinandu-se dispozitivul de administrare in pozitie verticala (cu baza de culoare roz in
jos). Se apuca dispozitivul de administrare de baza si se rasuceste capacul in sens invers acelor de ceasornic pentru a-l scoate. Dupa indepartarea capacului, dozatorul dispozitivului de administrare va indica o doza mai putin. Pentru inhalarea dozei, pacientul trebuie sa plaseze dispozitivul de administrare in gura , strangand buzele in jurul piesei bucale si apoi sa inspire rapid si adanc. Dispozitivul de administrare se scoate apoi din gura , pacientul tinandu-si respiratia timp de aproximativ 10 secunde sau atat timp cat rezista. Pacientii nu trebuie sa expire prin dispozitivul de administrare. Pentru a inchide dispozitivul de administrare, se pune imediat capacul la loc dupa fiecare inhalare, tinand dispozitivul de administrare in pozitie verticala. Capacul trebuie bine asezat si rasucit pentru fixarea dozei pentru urmatoarea inhalare. Aceasta se realizeaza prin rasucirea capacului in sensul acelor de ceasornic, apasand, in acelasi timp, usor capacul pana in momentul in care se aude un “click”, iar capacul este bine inchis. Sageata de pe capac trebuie sa fie aliniata cu fereastra dozatorului. Dupa administrarea dozei, pacientii sunt sfatuiti sa isi clateasca gura cu apa. Aceasta va reduce riscul aparitiei candidozei.
Fereastra indica ultima doza administrata; dupa doza 01, se va putea citi “00” si capacul se va inchide, in acest moment, dispozitivul de administrare trebuie aruncat. Dispozitivul de administrare trebuie sa fie permanent curat si uscat. Partea exterioara a piesei bucale se poate curata cu o bucata de panza uscata; inhalatorul nu trebuie spalat, trebuie evitat contactul cu apa.

4.3 Contraindicatii

Hipersensibilitate (alergie) la furoat de mometazona, la alti steroizi sau la oricare dintre excipientii medicamentului (vezi pct. 6.1).

4.4 Atentionari si precautii speciale pentru utilizare

In cursul studiilor clinice, la unii pacienti a fost semnalata candidoza bucala, care este asociata utilizarii acestei clase de medicamente. Aceasta infectie poate necesita tratament cu medicatie antifungica corespunzatoare, iar la unii pacienti poate sa fie necesara intreruperea tratamentului cu Asmanex Twisthaler 200 micrograme (vezi pct. 4.8).
Efectele sistemice ale glucocorticoizilor inhalatori pot sa apara, in special in cazul dozelor mari prescrise pentru perioade indelungate de timp. Probabilitatea ca aceste efecte sa apara este mult mai redusa decat in cazul administrarii orale a glucocorticoizilor. Posibilele efecte sistemice includ supresia glandelor suprarenale, intarziere in crestere la copii si adolescenti, scaderea densitatii osoase, cataracta si glaucom. De aceea, este important ca doza de glucocorticoid inhalator sa fie stabilita la nivelul cel mai scazut la care se poate mentine un control eficace al astmului bronsic.
Trebuie sa se acorde o atentie deosebita in cazul pacientilor care sunt transferati de la tratamentul cu glucocorticoizi administrati sistemic, la tratamentul cu furoatul de mometazona inhalator, deoarece s-au semnalat cazuri de deces determinat de insuficienta suprarenala la pacientii astmatici, in timpul si dupa transferul de la tratamentul cu glucocorticoizi sistemici, la tratamentul cu glucocorticoizi inhalatori, care au o disponibilitate sistemica mai redusa. Dupa retragerea glucocorticoizilor sistemici, sunt necesare cateva luni de zile pentru recuperarea functiei axului hipotalamo-hipofizo-corticosuprarenalian.
In timpul reducerii dozei, unii pacienti pot sa experimenteze simptomele determinate de retragerea glucocorticoidului sistemic, de exemplu dureri articulare si/sau musculare, stare de apatie si depresie , in ciuda mentinerii sau chiar a ameliorarii functiei pulmonare. Astfel de pacienti trebuie sa fie incurajati sa continue atat tratamentul cu Asmanex Twisthaler 200 micrograme, cat si retragerea glucocorticoizilor sistemici, daca nu sunt prezente semne obiective de insuficienta suprarenala. Daca apar semne de insuficienta suprarenala, temporar se vor mari dozele de glucocorticoid sistemic si se va continua ulterior retragerea acestuia intr-un ritm mai lent.
In cursul perioadelor de stres, incluzand traumatisme, interventii chirurgicale, infectie sau criza severa de astm bronsic, pacientii transferati de la terapia cu glucocorticoizi sistemici vor necesita tratament suplimentar de scurta durata, constand in administrarea de glucocorticoizi sistemici; acest tratament va fi treptat redus, pe masura ce simptomele cedeaza. Se recomanda ca, in perioade de stres, acesti pacienti sa aiba asupra lor o cantitate de glucocorticoizi orali, precum si un card care sa indice doza de glucocorticoizi sistemici recomandata. Se recomanda, totodata, testarea periodica a functiei corticosuprarenalei, in special determinarea concentratiilor plasmatice de cortizol , dimineata, devreme.
Transferul pacientilor de la terapia cu glucocorticoizi sistemici la terapia cu Asmanex Twisthaler 200 micrograme poate demasca afectiuni alergice preexistente, controlate anterior de terapia pe baza de glucocorticoizi sistemici. In acest caz, se recomanda tratament simptomatic. Furoatul de mometazona nu trebuie considerat un bronhodilatator si nu este indicat in ameliorarea rapida a bronhospasmului sau a crizelor de astm bronsic; de aceea, pacientii trebuie sfatuiti sa aiba asupra lor un bronhodilatator cu actiune rapida, pentru a-l putea utiliza la nevoie. Pacientii trebuie instruiti sa se adreseze medicului imediat, ori de cate ori crizele de astm bronsic nu raspund la bronhodilatatoare in timpul tratamentului cu acest produs sau daca PEF scade. Acest semn poate sa indice agravarea astmului bronsic. In cursul unor astfel de episoade, pacientii necesita terapie cu glucocorticoizi sistemici. La acesti pacienti, se poate avea in vedere stabilirea dozei de furoat de mometazona inhalator la valoarea dozei maxime de intretinere recomandate. Utilizarea medicamentului Asmanex Twisthaler 200 micrograme va permite adesea controlul simptomelor de astm bronsic, determinand o supresie a functiei axului hipotalamo-hipofizo-corticosuprarenalian mai scazuta decat cea produsa de dozele orale echivalente de prednison. Desi furoatul de mometazona administrat in doza recomandata a demonstrat o biodisponibilitate sistemica scazuta, se absoarbe in sange si poate sa fie activ sistemic in cazul dozelor mai mari. De aceea, pentru a mentine profilul sau de potential limitat de supresie a functiei axului hipotalamo-hipofizo-corticosuprarenalian, dozele de Asmanex Twisthaler 200 micrograme recomandate nu trebuie sa fie depasite si trebuie stabilite la valoarea minima eficace pentru fiecare pacient in parte.
Nu exista date care sa indice ca administrarea medicamentului in cantitati mai mari decat dozele recomandate mareste eficacitatea acestuia.
Medicamentul Asmanex Twisthaler 200 micrograme se va utiliza cu precautie sau chiar deloc, in cazul pacientilor care prezinta infectii tuberculoase active sau latente netratate ale tractului respirator sau infectii fungice, bacteriene, virale sistemice netratate sau herpes simplex ocular. Pacientii tratati cu glucocorticoizi sau alte medicamente imunosupresoare trebuie avertizati in legatura cu riscul reprezentat de expunerea la anumite infectii (de exemplu, varicela , rujeola) si importanta adresarii la medic in cazul in care expunerea are loc. Acest aspect este deosebit de important in cazul copiilor.
Diminuarea ritmului de crestere la copii sau adolescenti se poate produce ca urmare a controlului inadecvat al afectiunilor cronice, cum ar fi astmul bronsic sau a utilizarii glucocorticoizilor ca tratament . Medicii sunt sfatuiti sa supravegheze cu atentie procesul de crestere la adolescentii care utilizeaza glucocorticoizi administrati pe orice cale si sa cantareasca beneficiile terapiei cu glucocorticoizi si controlul astmului bronsic fata de posibilitatea supresiei cresterii, in cazul in care se constata o incetinire a ritmului de crestere la adolescent.
Se recomanda ca la copiii si adolescentii la care se administreaza tratament prelungit cu glucocorticoizi inhalatori sa se monitorizeze in mod regulat cresterea in inaltime. Daca cresterea este incetinita, se va reconsidera tratamentul, in vederea reducerii dozei de glucocorticoizi inhalatori, daca este posibil la valoarea minima la care se obtine un control eficace al simptomelor. In plus, se va avea in vedere eventualitatea ca pacientul sa fie indrumat catre un pediatru specialist in afectiuni respiratorii.
La utilizarea glucocorticoizilor inhalatori, se poate semnala o supresie suprarenaliana semnificativa din punct de vedere clinic, in special dupa un tratament prelungit cu doze mari si, mai ales, cu doze mai mari decat cele recomandate. Acest fapt trebuie sa fie luat in considerare in perioadele de stres sau in cazul interventiilor chirurgicale, cand poate fi necesara administrarea de glucocorticoizi sistemici suplimentari. Cu toate acestea, in cursul studiilor clinice, nu a fost semnalata supresia axului hipotalamo-hipofizo-corticosuprarenalian dupa tratament prelungit cu furoat de mometazona inhalator in doze < 800 micrograme pe zi.
Absenta raspunsului sau agravarea crizelor de astm bronsic trebuie tratate prin cresterea dozei de intretinere de furoat de mometazona inhalator si, daca este necesar, prin administrarea unui glucocorticoid sistemic si/sau a unui antibiotic, daca exista suspiciune de infectie sau prin utilizarea terapiei cu agonisti beta-adrenergici.
Pacientul trebuie sfatuit sa nu intrerupa brusc terapia cu Asmanex Twisthaler 200 micrograme. Pacientii cu intoleranta la lactoza: Doza maxima zilnica recomandata contine 4,64 mg lactoza pe zi. Pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza , deficit de lactaza (Lapp) sau sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament .

4.5 Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune

Datorita concentratiilor plasmatice foarte scazute realizate dupa inhalarea dozelor nu s-au identificat interactiuni cu alte medicamente. Totusi exista posibilitatea unei cresteri a expunerii sistemice la mometazona furoat in cazul administrarii concomitente cu inhibitori puternici ai CYP3A4 (de exemplu: ketoconazol, itraconazol, nelfinavir , ritonavir).

Administrarea furoatului de mometazona inhalator, concomitent cu ketoconazol, inhibitor puternic al enzimei CYP3A4, provoaca scaderi mici, dar semnificative (p=0,09) ale ariei de sub curba concentratiei plasmatice in functie de timp (ASC(0-24)) a cortizolului si are drept consecinta dublarea concentratiilor plasmatice de mometazona.

4.6 Sarcina si alaptarea

Nu exista studii adecvate efectuate la femeia gravida. Studiile efectuate la animal prin administrarea de furoat de mometazona sau alti glucocorticoizi au demonstrat toxicitate asupra reproducerii (vezi pct. 5.3); cu toate acestea, nu se cunoaste riscul potential la om . La fel ca in cazul altor preparate cu glucocorticoizi care se administreaza inhalator, furoatul de mometazona nu se va utiliza in timpul sarcinii, decat in cazul in care beneficiul potential pentru mama justifica riscul potential pentru mama, fat sau nou-nascut. Copiii nascuti din mame care au primit glucocorticoizi in timpul sarcinii urmeaza sa fie monitorizati cu atentie pentru a se observa eventualele semne de hipocorticism.
Se stie ca, la sobolan, furoatul de mometazona se excreta in doze mici in lapte. Nu se stie daca furoatul de mometazona se excreta in laptele uman, de aceea, trebuie sa se manifeste precautie in cazul in care Asmanex Twisthaler 200 micrograme se administreaza la femeia care alapteaza.

4.7 Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje

Furoatul de mometazona inhalator nu are nici o influenta sau are o influenta neglijabila asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

4.8 Reactii adverse

In cadrul fiecarei grupe de frecventa, reactiile adverse sunt prezentate in ordinea descrescatoare a gravitatii.
In studiile clinice controlate cu placebo, candidoza orala a fost foarte frecventa (>10%) in grupul de pacienti carora li s-au administrat 400 micrograme de medicament de doua ori pe zi; alte reactii adverse frecvente (1-10%) produse de tratament au fost: faringita, cefaleea si disfonia
In cazul dozelor administrate de doua ori pe zi, candidoza orala a fost semnalata la 6% si 15% dintre pacientii carora li s-au administrat scheme terapeutice de 200 micrograme si 400 micrograme, respectiv la 2% dintre pacientii carora li s-au administrat schemele terapeutice de 200 si 400 micrograme, o data pe zi.
In cazul administrarii de doua ori pe zi a medicamentului, faringita produsa de tratament a fost semnalata la 4% (200 micrograme) si 8% (400 micrograme) dintre pacienti. In cazul administrarii medicamentului o data pe zi, incidenta a fost 4% (200 micrograme) si 2% (400 micrograme). La pacientii dependenti de glucocorticoizii orali, carora li s-au administrat 400 micrograme de Asmanex Twisthaler 200 micrograme, de doua ori pe zi, timp de 12 saptamani, candidoza orala a aparut la 20%, iar disfonia la 7% dintre pacienti. Aceste efecte au fost considerate a fi produse de tratament .
Reactiile adverse semnalate mai putin frecvent au fost: uscaciune gurii si a gatului, dispepsie, crestere in greutate si palpitatii.
Nu au existat dovezi care sa indice un risc sporit de aparitie a reactiilor adverse la adolescenti sau pacienti in varsta de > 65 ani.
La fel ca in cazul altor medicamente inhalatorii pentru controlul astmului bronsic, poate sa apara bronhospasmul, fiind insotit de o accentuare imediata a respiratiei suieratoare dupa administrare. Daca apare spasmul bronsic dupa administrarea medicamentului Asmanex Twisthaler 200 micrograme, se recomanda utilizarea imediata a unui bronhodilatator cu actiune rapida, administrat prin inhalare; de aceea, pacientul trebuie sfatuit sa aiba in permanenta la dispozitie un bronhodilatator adecvat. In astfel de cazuri, tratamentul cu Asmanex Twisthaler 200 micrograme se va intrerupe imediat si se va institui o terapie alternativa.
Efectele sistemice ale glucocorticoizilor inhalatori pot sa apara in special in cazul in care sunt prescrise doze mari, administrate perioade indelungate de timp.
Aceste efecte pot sa includa supresia glandelor suprarenale, incetinirea cresterii la copii si adolescenti, scaderea densitatii osoase, cataracta si glaucom.
Rar, s-au raportat cazuri de glaucom, presiune intraoculara crescuta si/sau cataracta la utilizarea glucocorticoizilor administrati prin inhalare.
La fel ca in cazul altor glucocorticozi, trebuie sa se aiba in vedere posibilitatea aparitiei reactiilor de hipersensibilitate , care includ: eruptii cutanate, urticarie, prurit, eritem si edem la nivelul ochilor, fetei, buzelor si gatului.

4.9 Supradozaj

Datorita biodisponibilitatii sistemice scazute a acestui medicament , este putin probabil ca supradozajul sa necesite tratament , in afara de supraveghere, urmata de initierea administrarii dozei prescrise corespunzatoare. Inhalarea sau administrarea pe cale orala a unor doze foarte mari de glucocorticoizi poate conduce la supresia functiei axului hipotalamo-hipofizo-corticosuprarenalian.
Atitudinea in situatiile in care s-au inhalat doze de furoat de mometazona mai mari decat cele recomandate trebuie sa includa monitorizarea functiei suprarenaliene. Terapia cu furoat de mometazona in doze suficient de mari pentru a controla astmul bronsic poate fi apoi continuata.

 5. PROPRIETATI FARMACOLOGICE
5.1 Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: alte medicamente pentru tratamentul bolilor obstructive ale cailor respiratorii, inhalatorii, glucocorticoizi, codul ATC: R03BA07
Furoatul de mometazona este un glucocorticoid topic cu proprietati antiinflamatoare locale. Este foarte probabil ca mare parte din mecanismul efectelor furoatului de mometazona sa fie reprezentate de capacitatea de a inhiba eliberarea mediatorilor cascadei inflamatorii. In vitro, furoatul de mometazona inhiba eliberarea leucotrienelor din leucocitele pacientilor alergici. In culturi celulare, furoatul de mometazona a demonstrat o mare capacitate de a inhiba sinteza si eliberarea de IL-1, IL-5, IL-6 si TNF-alfa; acesta este, totodata, un inhibitor puternic al productiei de LT si, in plus, este un inhibitor extrem de puternic al productiei de citokine Th2, IL-4 si IL-5 din celule T CD4+ umane.
Furoatul de mometazona a demonstrat in vitro o afinitate de legare de receptorul glucocorticoid uman care este de aproximativ 12 ori mai mare decat cea a dexametazonei, de 7 ori mai mare decat a acetonid triamcinolonului, de 5 ori mai mare decat a budesonidului si de 1,5 ori mai mare decat a fluticazonei.
Intr-un studiu clinic, furoatul de mometazona inhalator a demonstrat ca diminueaza reactivitatea cailor respiratorii la adenozin monofosfat la pacientii hiperreactivi. Intr-un alt studiu, pretratamentul cu Asmanex Twisthaler 200 micrograme timp de cinci zile, a atenuat semnificativ faza imediata si faza intarziata a reactiei provocate de inhalarea alergenului si a diminuat, totodata, hiperreactivitatea la metacolina indusa de alergen.
S-a demonstrat ca tratamentul cu furoat de mometazona inhalator atenueaza cresterea numarului celulelor inflamatorii (eozinofilele totale si activate) in sputa produsa dupa administrarea de alergen si metacolina. Nu se cunoaste semnificatia clinica a acestor observatii.
La pacientii cu astm bronsic, administrarea repetata de furoat de mometazona inhalator, timp de 4 saptamani, in doze de 200 micrograme, de doua ori pe zi, pana la 1200 micrograme o data pe zi, nu a evidentiat existenta supresiei axului hipotalamo-hipofizo-corticosuprarenalian semnificativa din punct de vedere clinic in cazul nici unei doze si a fost asociata unei activitati sistemice detectabile numai in cazul administrarii dozei de 1600 micrograme pe zi. In studiile clinice de lunga durata in care s-au utilizat doze de pana la 800 micrograme pe zi, nu s-a semnalat supresia axului hipotalamo-hipofizo-corticosuprarenalian, dupa cum a indicat evaluarea prin scadere a concentratiei plasmatice de cortizol semnalata in cursul diminetii sau raspunsurile anormale la tetracosactid.
Intr-un studiu clinic cu o durata de 28 zile, care a cuprins 60 pacienti cu astm bronsic, administrarea de Asmanex Twisthaler 200 micrograme in doze de 400 micrograme, 800 micrograme sau 1200 micrograme, o data pe zi, sau 200 micrograme, de doua ori pe zi, nu a avut drept consecinta scaderea semnificativa din punct de vedere statistic a ASC a cortizolului plasmatic, in 24 ore.
Efectul sistemic potential al furoatului de mometazona administrat de doua ori pe zi a fost evaluat intr-un studiu activ, controlat cu placebo, in care s-a comparat ASC a cortizolului plasmatic, in 24 ore, la 64 pacienti cu astm bronsic, tratati timp de 28 zile cu furoat de mometazona, 400 micrograme, de doua ori pe zi, 800 micrograme, de doua ori pe zi sau prednison 10 mg, o data pe zi. Tratamentul cu furoat de mometazona, administrat in doze de 400 micrograme de doua ori pe zi, a redus ASC(0-24) a cortizolului cu 10-25% fata de placebo. Furoatul de mometazona administrat in doze de 800 micrograme, de doua ori pe zi, a redus ASC(0-24) a cortizolului cu 21¬40% fata de placebo. Reducerea concentratiilor de cortizol a fost semnificativ mai mare dupa administrarea a 10 mg prednison, o data pe zi, fata de placebo sau fata de furoatul de mometazona, administrat in ambele grupe terapeutice.
Studiile dublu-orb, placebo controlate, cu o durata de 12 saptamani, au aratat ca tratamentul cu Asmanex Twisthaler 200 micrograme, in doze cuprinse intre 200 micrograme (o data pe zi, seara) si 800 micrograme pe zi, a avut drept rezultat o ameliorare a functiei pulmonare, demonstrata de valorile VEMS si de PEF, un control mai bun al simptomelor de astm bronsic si diminuarea necesarului de agonist beta 2-adrenergic inhalator. Ameliorarea functiei pulmonare s-a observat la unii pacienti in decurs de 24 ore de la inceputul tratamentului, dar beneficiul maxim s-a obtinut numai dupa 1-2 saptamani sau mai mult. Ameliorarea functiei pulmonare s-a mentinut pe intreg parcursul tratamentului.
5.2 Proprietati farmacocinetice
Absorbtie : Biodisponibilitatea sistemica a furoatului de mometazona dupa inhalare pe cale orala, observata la voluntari sanatosi, este scazuta datorita absorbtiei slabe din plamani si intestin si metabolizarii extensive presistemice. Concentratiile plasmatice de mometazona dupa inhalare in dozele recomandate de 200 micrograme – 400 micrograme pe zi au fost, in general, aproape sau sub limita de cuantificare (50 pg/ml ) a testului analitic si foarte variabile.
Distribute: Dupa administrare in bolus intravenos, Vd este de 332 1. In vitro, legarea de proteine a furoatului de mometazona este mare, 98% – 99%, concentrate variind intre 5-500 ng/ml . Metabolizare: Partea din doza de furoat de mometazona inhalata care este inghitita si absorbita la nivelul tractului gastro-intestinal este supusa unei metabolizari extensive pana la metaboliti multipli. Nu exista metaboliti majori detectabili in plasma. In microzomii hepatici umani, mometazona este metabolizata de izoenzima 3A4 a citocromul P-450 (CYP3A4). Eliminare: Dupa administrarea in bolus intravenos, furoatul de mometazona are timpul de injumatatire plasmatica prin eliminare de aproximativ 4,5 ore. O doza marcata cu izotopi radioactivi inhalata pe cale orala se excreta cu predilectie in materiile fecale (74%) si intr-o masura mai mica in urina (8%).
5.3 Date preclinice de siguranta

Toate efectele toxicologice observate sunt tipice acestei clase de compusi si sunt legate de efectele farmacologice exacerbate ale glucocorticoizilor.
La fel ca alti glucocorticoizi, furoatul de mometazona este teratogen la rozatoare si iepuri. Efectele observate au fost: hernie ombilicala la sobolan, fisura labiopalatina la soarece si agenezie de colecist, hernie ombilicala si flexia labelor anterioare la iepure. S-au semnalat, totodata, diminuari ale cresterii greutatii corporale materne, efecte asupra cresterii fetale (greutate corporala fetala diminuata si/sau osificare intarziata) la sobolan, iepure si soarece si o diminuare a supravietuirii fetale la soarece.
In studiile de lunga durata efectuate la soarece si sobolan privind carcinogenitatea, furoatul de mometazona inhalator nu a demonstrat nici o crestere semnificativa din punct de vedere statistic a incidentei tumorilor.
Furoatul de mometazona nu a demonstrat activitate genotoxica in bateria de teste standard efectuate in vitro si in vivo.

 6. PROPRIETATI FARMACEUTICE
6.1 Lista excipientilor
Lactoza anhidra
6.2 Incompatibilitati
Nu este cazul.
6.3 Perioada de valabilitate
2 ani
3 luni de la prima deschidere a dispozitivului de administrare

6.4 Precautii speciale pentru pastrare
A nu se pastra la frigider. A nu se congela. A se pastra la temperaturi sub 30°C, in ambalajul original.
6.5 Natura si continutul ambalajului
Dispozitiv de administrare continand doze multiple de pulbere. Dozatorul inclus in dispozitivul de administrare indica numarul de doze ramase. Dispozitivul de administrare care contine pulberea de inhalat este de culoare alba, cu baza de culoare roz si este confectionat din: copolimer de polipropilena, tereftalat de polibutilena poliester, acrilonitril-butadien-stiren, cauciuc bromo-butil si otel inoxidabil. Capacul din polipropilena de culoare alba contine un cartus de desicant silicagel. Piesa bucala a dispozitivului de administrare este ambalata intr-un plic din folie de aluminiu laminat. Fiecare dispozitiv de administrare contine un numar de 30, 60 doze.

Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

6.6 Precautii speciale pentru eliminarea reziduurilor si alte instructiuni de manipulare

Vezi pct. 4.2

 7. DETINATORUL AUTORIZATIEI DE PUNERE PE PIATA
Schering-Plough Europe
73 Rue de Stalle, 1180 Bruxelles,
Belgia

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.