Prospect Anxiar

Indicatii: Anxietate , agitatie, iritabilitate si insomnie asociate cu nevroze anxioase.

Compozitie:

Un comprimat contine lorazepam 1 mg si excipienti: lactoza monohidrat, celuloza microcristalina, croscarmeloza sodica, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu .
Indicatii:

Anxiar 1 mg este indicat pentru: tratamentul starilor de anxietate reactiva asociate nevrozelor sau unor afectiuni somatice; crize de anxietate; profilaxie si tratamentul delirium tremens; tratamentul sindromului de abstinenta la alcool.
Accesul de panica nu reprezinta o indicatie terapeutica
Contraindicatii:

Hipersensibilitate la lorazepam , ia alte benzodiazepine sau la oricare dintre excipientii produsului, insuficienta respiratorie grava, sindrom de apnee in somn , insuficienta hepatica grava (risc de encefalopatie).

Administrarea benzodiazepinelor la mamele care alapteaza poate provoca efecte sedative (letargie, scaderea tonusului) la sugari.

Administrarea produsului este contraindicata in perioada de alaptare, daca utilizarea medicamentului este absolut necesara, trebuie intrerupta alaptarea.

Asocierea mai multor benzodiazepine, indiferent de indicatia terapeutica (anxiolitice sau hipnotice), poate creste riscul de dependenta.

De asemenea, dupa intreruperea administrarii poate sa apara rebound, manifestat prin exacerbarea anxietatii care a necesitat instituirea tratamentului, in orele urmatoare administrarii lorazepamului poate sa apara amnezie anterograda.

La anumite persoane, benzodiazepineie pot provoca reactii paradoxale, indeosebi la copii si varstnici; agitatie, agresivitate, iritabilitate, tensiune psihica, tulburari ale starii de constienta, tulburari de comportament, acte automate amnezice; acestea impun intreruperea tratamentului. In afara de necesitatea izarii de doze mari de benzodiazepine.
Mod de administrare:

Pentru toate indicatiile terapeutice, tratamentul trebuie inceput cu cea mai mica doza eficace, iar doza maxima recomandola nu trebuie depasita.

Adulti:
– prima zi de tratament – se recomanda administrarea a cate uni comprimat Anxiar 1mg (0,5 mg lorazepam ; dimineata si la pranz si un comprimat Anxiar 1mg (1 mg lorazepam ) seara;
– zilele urmatoare – doza va fi ajustata treptat in functie de evolutia clinica; doza uzuala este de 2 – 4 comprimate Anxiar 1 mg (2 – 4 mg lorazepam ) pe zi.

In cazuri grave pot fi necesare doze mai mari.

Copii peste 6 ani, varstnici, pacienti cu insuficienta renala, pacienti cu insuficienta hepatica: se recomanda utilizarea unei doze mai mici decat cea de la adulti, de exemplu jumatate din doza uzuala. Durata tratamentului trebuie sa fie cat mai scurta posibil. Indicatia terapeutica trebuie reevaluata regulat, mai ales in cazul absentei simptomelor.

La majoritatea pacientilor, durata totala a tratamentului nu trebuie sa depaseasca 8-12 saptamani, incluzand perioada de scadere a dozei. In anumite cazuri, poate fi necesara prelungirea tratamentului. Aceasta obliga la evaluarea precisa si repetata a starii clinice a pacientului.

Stari de anxietate reactiva asociate nevrozelor sau unor afectiuni somatice: 4 – 12 saptamani, incluzand si perioada de scadere a dozei.

Crize de anxietate: tratament de scurta durata.
Profilaxia si tratamentul delirium tremens: cateva zile.

Sindrom de abstinenta la alcool: 3 – 6 saptamani, intreruperea tratamentului trebuie efectuata treptat, cu scaderea dozelor pe parcursul mai multor saptamani.

Aceasta forma farmaceutica nu este adecvata administrarii la copii sub 6 ani.
Reactii adverse:

Reactiile adverse care apar in timpul administrarii lorazepamului sunt dependente de doza administrata si sensibilitatea individuala: stare ebrioasa; astenie, scaderea vigilentei, somnolenta (indeosebi Ia varstnici); hipotonie musculara.
De asemenea, pot sa apara: amnezie anterograda; reactii paradoxale la anumiti pacienti – agitatie, agresivitate, iritabilitate, tensiune, tulburari ale starii de constienta, tulburari de comportament, acte automate amnezice, dependenta psihica si fizica, chiar la doze terapeutice, cu sindrom de abstinenta sau de rebound dupa intreruperea tratamentului; eruptii cutanate, pruriginoase sau nu; modificari ale libidoului; deprimarea respiratiei.

Precautii:
Toate tratamentele cu benzodiazepine, mai ales in cazul utilizarii prelungite, pot produce dependenta psihica si fizica.
Anumiti factori por sa favorizeze dezvoltarea dependentei: durata lunga a tratamentului; doza mare; existenta in antecedente a altor stari de dependente medicamentoasa sau nu, inclusiv la alcool.
La intreruperea tratamentului poate sa apara sindrom de abstinenta. Anumite manifestari suni frecvente si banale; insomnie, cefalee, anxietate marcata, mialgii, tensiune musculara, iritabilitate. Alte manifestari sunt mai rare: agitatie, stari confuzive, sensibilitate exacerbata la diversi stimuli (zgomot, lumina), depersonalizare , halucinatii, convulsii.
Manifestarile sindromului de abstinenta pot sa apara in cateva zile dupa intreruperea tratamentului.
Interactiuni:

 Asocieri nerecomandate, cu:
– etanol
– potentarea efectului sedativ al benzodiazepinelor, alterarea vigilentei poate face periculoasa conducerea de vehicule sau folosirea de utilaje.

 Asocieri de avut in vedere, cu:
– alte deprimante ale sistemului nervos central (analgezice si antitusive opioide – inclusiv metadona, barbilurice, antidepresive sedative, antihistaminice cu efect sedativ, alte anxiolitice, neuroleptice, dionidina si substante inruditei – cresterea efectului deprimant central poate avea consecinte importante, indeosebi in cazul conducerii de vehicule sau folosirii de utilaje; clozapina – risc crescut de colaps cu stop respirator si/sau cardiac.

 Atentionari speciale:
La pacientii cu insuficienta respiratorie, trebuie avut in vedere efectul deprimant respirator al benzodiazepinei (anxietatea si agitatia pot reprezenta semne de decompensare ale functiei respiratorii si necesita internarea intr-o unitate de terapie intensiva).

Copii
La copii, este necesara evaluarea foarte atenta a raportului risc potential/beneficiu terapeutic inainte de prescrierea medicamentului; administrarea se va face pe perioade cat mai scurte posibil.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Administrarea lorazepamului este contraindicata la conducatorii de vehicule si la cei care folosesc utilaje.
Sarcina si alaptarea:

Studiile efectuate la animale au aratat ca unele benzodiazepine au efecte teratogene.
In clinica, pentru unele dintre benzodiazepine s-a evocat un risc de malformatii congenitale. Acest risc nu a fost confirmat de studiile epidemiologice ulterioare. Administrarea de lorazepam in doze mari in ultimul trimestru de sarcina poate provoca hipotonie si detresa respiratorie la nou-nascut imediat dupa nastere.

Dupa cateva zile – saptamani de la nastere, poate sa apara sindrom de abstinenta la nou-nascut.
Ca urmare, benzodiazepine nu trebuie utilizate in timpul primului trimestru de sarcina decat daca este absolut necesar, in ultimul trimestru de sarcina este necesara evitarea instituirii tratamentului adecvat.
In cazul in care de la ingestia dozelor foarte mari de lorazepam a trecut mai putin de o ora, se recomanda inducerea varsaturilor daca pacientul este constient; in caz contrar, se recomanda lavaj gastric. Daca a trecut mai mult de o ora de la ingestie, se administreaza carbune activat pentru reducerea absorbtiei. Administrarea flumazenilului poate fi utila pentru diagnosticul si/sau tratamentul supradozajului accidental sau intentionat cu benzodiazepine.

 Supradozaj:
In cazul ingerarii unor doze foarte mari, semnele de supradozaj se manifesta indeosebi prin somn profund mergand pana la coma, in functie de doza . In cazurile usoare apar semne de confuzie mentala si letargie. Cazurile mai grave se manifesta prin: ataxie, hipotonie , hipotensiune arteriala, deprimare respiratorie, foarte rar deces.

Prognosticul este favorabil, in absenta asocierii cu alte deprimante centrale si cu scaderii progresive a dozelor, pacientii trebuie avertizati de posibilitatea aparitiei fenomenului de rebound.
Benzodiazepine nu se utilizeaza in tratamentul tulburarilor psihotice si nici al depresiei, care poate fi mascata in cazul utilizarii in monoterapie.

In cazul existentei in antecedente o dependenta la alcool, medicamente sau alte substante, utilizarea lorazepamului trebuie facuta cu mare prudenta. Deoarece administrarea benzodiazepine agraveaza simptomele miasteniei gravis, la pacientii cu aceasta afectiune se recomanda utilizarea benzodiazepinelor numai daca este absolut necesar si sub supraveghere atenta.
Conditii de pastrare:

A nu se utiliza dupa data expirarii inscrisa pe ambalaj.
Produsul se pastreaza la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana copiilor.

 Forma de prezentare:
Cutie cu 2 blislere din Al/PVC continand cate 25 comprimate.

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.