Prospect ANASTROZOL ATB 1 mg comprimate filmate

Anastrozol Atb este utilizat pentru tratamentul cancerului mamar avansat la femei care au trecut de menopauza.
In acest prospect gasiti:
1. Ce este Anastrozol Atb si pentru ce se utilizeaza
2. Inainte sa utilizati Anastrozol Atb
3. Cum sa utilizati Anastrozol Atb
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Anastrozol Atb
6. Informatii suplimentare

1. CE ESTE ANASTROZOL ATB SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA
Anastrozol Atb apartine unui grup de medicamente denumite inhibitori de aromataza. Aceasta inseamna ca medicamentul interfera cu unele actiuni ale aromatazei, o enzima din organism care afecteaza concentratiile unor hormoni sexuali feminini, cum sunt estrogenii.

Anastrozol Atb este utilizat pentru:
– Tratamentul cancerului mamar avansat la femei care au trecut de menopauza.
(Eficacitatea anastrozolului nu a fost inca demonstrata la femei ale caror tumori nu au prezentat niciun receptor estogenic, cu exceptia pacientelor care au raspuns deja anterior la tratamentul cu tamoxifen).
– Tratamentul suplimentar al cancerului mamar invaziv, precoce, la femei care au trecut de menopauza si ale caror tumori au prezentat receptori hormonali.
– Tratamentul suplimentar al cancerului mamar precoce la femei care au trecut de menopauza si carora li s-a administrat deja tratament suplimentar cu tamoxifen, timp de 2 pana la 3 ani.

2. INAINTE SA UTILIZATI ANASTROZOL ATB
Nu utilizati Anastrozol Atb
– daca sunteti alergic (hipersensibil) la anastrozol sau la oricare dintre componentele medicamentului (vezi pct. 6);
– daca nu sunteti inca la menopauza;
– daca sunteti gravida sau alaptati (vezi si cap. Sarcina si alaptarea);
– daca suferiti de afectiuni severe renale;
– daca suferiti de afectiuni hepatice moderate sau severe;
– daca luati medicamente cu continut estrogenic sau tamoxifen (vezi si cap. Utilizarea altor medicamente).

Nu utilizati Anastrozol Atb daca vreuna dintre situatiile de mai sus se aplica dumneavoastra. Daca nu sunteti sigur, intrebati medicul sau farmacistul inainte de a utiliza Anastrozol Atb.
Nu utilizati Anastrozol Atb la copii.
Medicamentele care contin estrogeni nu trebuie niciodata administrate impreuna cu Anastrozol Atb, deoarece anuleaza efectul acestuia.
Anastrozol Atb nu trebuie utilizat in acelasi timp cu tamoxifenul (vezi “Folosirea altor medicamente”).

Aveti grija deosebita cand utilizati Anastrozol Atb
Inainte de a lua medicamentul, informati-l pe medicul dumneavoastra daca:
– Daca suferiti de osteoporoza sau orice alta afectiune care influenteaza structura oaselor dumneavoastra.
– Daca suferiti de afectiuni hepatice sau renale.
– Intrebati medicul daca sunteti sau nu la menopauza. Medicul va demonstra biochimic instalarea menopauzei la orice pacienta la care exista dubii privind starea sa hormonala.

Daca mergeti la spital, informati personalul medical ca luati Anastrozol Atb.
Intrerupeti administrarea comprimatelor doar daca medicul dumneavoastra v-a indicat acest lucru.

Utilizarea altor medicamente
Nu utilizati Anastrozol Atb daca sunteti sub tratament cu urmatoarele medicamente:
– Medicamente care contin estrogeni;
– Tamoxifen sau alt tratament impotriva cancerului de san.
– Daca utilizati analogi ai hormonilor eliberatori de hormoni luteinizanti (analogi LHRH) (medicamente utilizate in tratamentul cancerului de san, a anumitor probleme ginecologice sau de infertilitate). Nu s-au realizat studii in ceea ce priveste utilizarea anastrozolului impreuna cu analogii hormonilor eliberatori de hormoni luteinizanti. Aceste medicamente nu se vor utiliza in asociere.

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Utilizarea de Anastrozol Atb cu alimente si bauturi
Nu se cunosc interactiuni intre Anastrozol Atb si alimente sau bauturi.

Sarcina si alaptarea
Nu utilizati Anastrozol Atb daca sunteti insarcinata sau daca alaptati.
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor.
Utilizarea de Anastrozol Atb va poate face sa va simtiti obosit sau sa aveti o stare de somnolenta. Daca sesizati astfel de simptome nu trebuie sa conduceti vehicule sau sa folositi utilaje.

Informatii importante privind unele componente ale Anastrozol Atb
Daca medicul dumenavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

3. CUM SA UTILIZATI ANASTROZOL ATB
Utilizati intotdeauna Anastrozol Atb exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Adulti si varstnici: 1 mg Anastrozol Atb (un comprimat filmat) administrat oral, o data pe zi, cu o cantitate suficienta de lichid. Incercati sa luati acest medicament in fiecare zi la aceeasi ora, inainte sau dupa masa.

Copii: nu este recomandata utilizarea de anastrozol la copii.

Insuficienta renala: nu este recomandata modificarea dozelor la pacientii cu insuficienta renala usoara sau moderata.

Insuficienta hepatica: nu este recomandata modificarea dozelor la pacientii cu insuficienta hepatica usoara.
In cazul afectiunilor in stadiu incipient, durata recomandata a tratamentului este de 5 ani.

Daca utilizati mai mult decat trebuie din Anastrozol Atb
Adresati-va imediat medicului dumneavoastra, sau departamentului de primire urgente. In tratamentul supradozajului se va lua in considerare posibilitatea de a se fi administrat mai multe medicamente.

Daca uitati sa utilizati Anastrozol Atb
Daca ati uitat sa luati o doza, luati medicamentul imediat ce va amintiti. Totusi, daca este timpul pentru urmatoarea doza, luati-o doar pe aceasta.
Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca incetati sa utilizati Anastrozol Atb
Nu intrerupeti administrarea de Anastrozol Atb chiar daca va simtiti mai bine, cu exceptia cazului in care medicul dumneavoastra va recomanda acest lucru.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

4. REACTII ADVERSE POSIBILE
Ca toate medicamentele, Anastrozol Atb. poate determina reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Toate reactiile adverse urmatoare, foarte frecvente, frecvente sau mai putin frecvente, au fost in majoritatea cazurilor de intensitate usoara sau moderata.
Foarte frecvente: care afecteaza mai mult de 1 pacient din 10
Frecvente: care afecteaza mai putin de 1 din 10 pacienti
Mai putin frecvente: care afecteaza mai putin de 1 din 100 pacienti
Rare: care afecteaza mai putin de 1 din 1000 pacienti
Foarte rare: care afecteaza mai putin de 1 din 10000 pacienti
Cu frecventa necunoscuta:
care nu poate fi estimata din datele disponibile

Foarte frecvente: valuri de caldura (bufeuri), astenie, dureri articulare si redoare articulare, durere de cap, greata, eruptii trecatoare pe piele

Frecvente: anorexie (pierderea poftei de mancare), valori crescute ale colesterolului, uscaciunea mucoasei vaginale, sangerari din vagin*, caderea parului (alopecie), diaree, varsaturi, somnolenta, modificari ale rezultatelor analizelor de sange care arata cat de bine functioneaza ficatul, sindrom de tunel carpian (furnicaturi, durere, senzatie de frig, slabiciune in diverse parti ale mainii)

Mai putin frecvente: cresterea valorilor gamma –GT si a bilirubinei, tenosinovita digitala (unul din degetele dumneavoastra sau degetul mare este prins indoit intr-o anume pozitie), hepatita, urticarie

Rare: eritem polimorf, reactii alergice, incluzand umflarea fetei si a mucoaselor, urticarie si reactii de hipersensibilitate acuta

Cu frecventa necunoscuta: reactii severe ale pielii si mucoaselor cu aparitia unor vezicule (sindrom Stevens-Johnson), eritem polimorf
* Au existat ocazional raportari privind sangerari de la nivelul vaginului, in special la paciente cu cancer mamar avansat, in timpul primelor saptamani dupa trecerea de la tratamentul hormonal actual la Anastrozol Atb. Daca aceste sangerari persista, luati legatura cu medicul dumneavoastra, deoarece trebuie efectuate investigatii suplimentare.

Anastrozolul scade concentratiile de hormoni feminini si acest fapt poate duce la pierderea continutului mineral al oaselor, ceea ce ar putea scadea taria acestora si in unele cazuri ar putea creste riscul de fracturi (vezi pct. “Aveti grija deosebita cand utilizati Anastrozol Atb).
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa comunicati medicului dumneavoastra sau farmacistului.

5. CUM SE PASTREAZA ANASTROZOL ATB
Nu utilizati Anastrozol Atb dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj dupa EXP.. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
A se pastra la temperaturi sub 25ºC, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. INFORMATII SUPLIMENTARE
Ce contine Anastrozol Atb
– Substanta activa este anastrozol. Fiecare comprimat filmat contine anastrozol 1 mg.
– Celelalte componente sunt: nucleu – lactoza monohidrat, lactoza anhidra, amidonglicolat de sodiu, celuloza microcristalina, dioxid de siliciu coloidal, stearat de magneziu; film- hipromeloza 15 cp (E 464), dioxid de titan(E 171), macrogol.

Cum arata Anastrozol Atb si continutul ambalajului
Anastrozol Atb se prezinta sub forma de comprimate filmate biconvexe, de culoare alba. Cutie cu 3 blistere din PVC/Al a cate 10 comprimate filmate.
Cutie cu 6 blistere din PVC/Al a cate 10 comprimate filmate.
Cutie cu 9 blistere din PVC/Al a cate 10 comprimate filmate.
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul
Antibiotice S.A.
Str. Valea Lupului nr. 1, 707410 Iasi, Romania

Acest prospect a fost aprobat in Noiembrie 2010

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.