Prospect Aldara

Aldara crema se poate utiliza pentru trei boli diferite. Medicul dumneavoastra poate prescrie Aldara crema pentru a trata:

● Condiloamele (condylomata acuminata) de pe suprafata genitala (organele sexuale) si din jurul anusului (orificiul anal).
● Carcinomul bazocelular superficial .
Aceasta este o forma comuna cu crestere lenta a cancerului de piele cu o probabilitate foarte mica de a se raspandi in alte parti ale corpului. Apare, de obicei, la persoanele de varsta mijlocie si la batrani, in special la cei care au pielea alba, si este cauzat de expunerea excesiva la soare. Daca ramane netratat, carcinomul bazocelular poate desfigura, in special pe fata – de aceea diagnosticul precoce si tratamentul sunt importante.
● Cheratoza actinica.
Cheratozele actinice sunt portiuni aspre ale pielii aparute la persoanele care s-au expus foarte mult la lumina solara in cursul vietii lor. Unele sunt de culoarea pielii, altele sunt gri, roz, rosii sau brune. Ele pot fi plate si solzoase, sau bombate, aspre, dure si verucoase. Aldara se va utiliza numai pentru cheratozele actinice plate de la nivelul fetei si scalpului, la pacientii cu sistem imunitar sanatos, in cazul in care medicul a decis ca Aldara este cel mai adecvat tratament .
Crema Aldara ajuta sistemul imunitar al organismului dumneavoastra sa produca substante naturale, care sprijina lupta impotriva carcinomului bazocelular, a cheratozei actinice sau a virusului care v-a produs condiloamele.

2. INAINTE SA UTILIZATI ALDARA CREMA
Nu utilizati Aldara crema :
– daca sunteti alergic la imiquimod (substanta activa) sau la oricare dintre componentele cremei.

Aveti grija deosebita cand utilizati Aldara crema :
• Daca ati utilizat anterior Aldara crema sau alte medicamente similare, trebuie sa ii spuneti medicului dumneavoastra inainte de a incepe acest tratament .
• Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra daca aveti probleme ale sistemului imunitar.
• Nu utilizati Aldara crema pana cand zona ce trebuie tratata nu s-a vindecat dupa medicamentele sau tratamentele chirurgicale anterioare.
• Evitati contactul cu ochii, buzele si narile. In eventualitatea unui contact accidental, indepartati crema prin spalare cu apa.
• Nu aplicati crema intern.
• Nu utilizati mai multa crema decat v-a indicat medicul dumneavoastra.
• Nu acoperiti suprafata tratata cu pansamente sau alte bandaje, dupa ce ati aplicat Aldara crema .
• daca simtiti un disconfort prea mare la locul tratat, indepartati crema prin spalare cu sapun delicat si apa. De indata ce problema a disparut, puteti reincepe sa aplicati crema .
• Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra daca aveti o hemograma anormala.
Datorita modului in care actioneaza Aldara, exista posibilitatea ca aceasta crema sa poata agrava inflamati a existenta in zona tratata.
• Daca sunteti tratati pentru condiloame genitale, respectati aceste precautii suplimentare:
Barbatii cu condiloame situate sub preput trebuie sa retraga preputul in fiecare zi si sa se spele sub acesta. Daca nu se spala zilnic preputul, este foarte probabil sa apara semne de contractare, tumefactie si eroziune a pielii si sa rezulte dificultate in retragerea acestuia. Daca apar aceste simptome, opriti imediat tratamentul si anuntati-l pe medicul dumneavoastra.
• Daca aveti rani deschise: nu incepeti sa utilizati Aldara crema inainte de vindecarea ranilor.
• Daca aveti condiloame interne: nu utilizati Aldara crema in uretra (orificiul prin care se elimina urina ), vagin (canalul nasterii), cervix (organ intern feminin), sau oriunde in interiorul anusului (rectul).
Nu folositi aceasta medicatie pentru mai mult de o serie de tratament , daca aveti probleme ale sistemului imunitar, fie datorita bolii, fie din cauza medicamentelor pe care deja le luati. Daca stiti ca aceasta vi se aplica si dumneavoastra, discutati cu medicul dumneavoastra.
Daca sunteti HIV pozitiv, trebuie sa il informati pe medicul dumneavoastra, deoarece Aldara crema nu s-a dovedit a fi la fel de eficienta la pacientii HIV pozitivi. Daca decideti sa aveti relatii sexuale cand inca mai aveti condiloame, aplicati Aldara crema dupa – nu inainte de – activitatea sexuala. Aldara crema poate reduce eficienta prezervativelor si diafragmelor, de aceea crema nu trebuie lasata pe loc in timpul activitatii sexuale. Amintiti-va, Aldara crema nu protejeaza impotriva transmiterii HIV sau a altor boli transmisibile pe cale sexuala unei alte persoane.
● Daca sunteti tratati pentru carcinom bazocelular sau cheratoza actinica respectati aceste precautii suplimentare:
– Nu folositi lampi solare sau solare, si evitati lumina solara cat mai mult posibil in timpul tratamentului cu Aldara crema . Purtati imbracaminte de protectie si palarii cu boruri largi cand sunteti sub cerul liber.
In timpul tratamentului si pana la vindecare, pielea afectata poate avea un aspect net diferit de pielea normala.

Utilizarea altor medicamente:
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
Nu exista medicamente recunoscute a fi incompatibile cu Aldara crema .

Sarcina si alaptarea:
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament .
Trebuie sa ii spuneti medicului dumneavoastra daca sunteti gravida sau intentionati sa ramaneti gravida. Medicul dumneavoastra va va informa despre riscurile si beneficiile utilizarii cremei Aldara in timpul sarcinii. Studiile la animale nu au evidentiat efecte daunatoare directe sau indirecte asupra sarcinii.
Nu va alaptati copilul in timpul tratamentului cu Aldara crema , deoarece nu se cunoaste daca imiquimod este secretat in laptele uman.

Informatii importante privind unele componente ale Aldara crema :
Hidroxibenzoatul de metil (E218) si hidroxibenzoatul de propil (E216) pot provoca reactii alergice (posibil intarziate). Alcoolul cetilic si stearic poate provoca reactii cutanate locale (ex. dermatita de contact ).

3. CUM SA UTILIZATI ALDARA CREMA
Utilizati intotdeauna Aldara crema exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul, daca nu sunteti sigur.
Spalati-va cu atentie pe maini inainte si dupa aplicarea cremei. Nu acoperiti suprafata tratata cu bandaje sau alte materiale, dupa ce ati aplicat crema Aldara.
Deschideti un nou plic de fiecare data cand folositi crema . Aruncati orice rest de crema ramas in plic dupa folosire. Nu pastrati plicul desfacut pentru a il folosi la o data ulterioara.
Frecventa si durata tratamentului este diferita pentru condiloamele genitale, carcinomul bazocelular si cheratoza actinica (vezi instructiunile specifice pentru fiecare indicatie ).

● daca urmati tratament pentru condiloame genitale:
Instructiuni de aplicare – (Luni, Miercuri si Vineri).
1. Inainte de culcare, spalati-va mainile si suprafata de tratament cu sapun delicat si apa. Uscati bine.
2. Desfaceti un plic nou si stoarceti putina crema pe varful degetului.
3. Aplicati un strat subtire de Aldara crema pe suprafata curata, uscata a condiloamelor si frectionati usor zona pana la absorbtia completa a cremei.
4. Dupa aplicarea cremei, aruncati plicul desfacut si spalati-va pe maini cu apa si sapun.
5. Lasati Aldara crema pe condiloame intre 6 si 10 ore. Nu faceti dus sau baie in acest timp.
6. Dupa 6 pana la 10 ore spalati suprafata pe care a fost aplicata Aldara crema cu sapun delicat si apa.
Aplicati Aldara crema de 3 ori pe saptamana. De exemplu, aplicati crema Luni, Miercuri si Vineri. Un plic contine suficienta crema pentru a acoperi o suprafata de condiloame de 20 cm (aprox. 3 inch patrati).
Barbatii cu condiloame situate sub preput trebuie sa retraga preputul in fiecare zi si sa se spele sub acesta (vezi pct. 2 “Aveti grija deosebita cand utilizati Aldara crema :”).
Continuati sa utilizati Aldara crema asa cum vi s-a recomandat, pana la disparitia completa a condiloamelor dumneavoastra (jumatate din femeile care se vindeca o vor face in 8 saptamani, jumatate din barbatii care se vindeca o vor face in 12 saptamani, dar la unii pacienti condiloamele se pot vindeca mai devreme, in 4 saptamani).
Nu utilizati Aldara crema mai mult de 16 saptamani in tratamentul fiecarui episod de condiloame. Daca aveti impresia ca efectul cremei Aldara este prea puternic sau prea slab, discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul.

● daca urmati tratament pentru carcinom bazocelular:
Instructiuni de aplicare – (Luni, Marti, Miercuri, Joi si Vineri).
1. Inainte de culcare, spalati-va mainile si suprafata de tratament cu sapun delicat si apa. Uscati bine.
2. Desfaceti un plic nou si stoarceti putina crema pe varful degetului.
3. Aplicati crema pe suprafata afectata si pe 1cm (aprox. 0,5 inch) in jurul suprafetei afectate.
Frectionati usor zona pana la absorbtia completa a cremei.
4. dupa aplicarea cremei, aruncati plicul desfacut. Spalati-va pe maini cu apa si sapun.
5. Lasati Aldara crema pe piele aproximativ 8 ore. Nu faceti dus sau baie in acest timp.
6. dupa aproximativ 8 ore, spalati suprafata pe care a fost aplicata Aldara crema cu sapun delicat si apa.
Aplicati suficienta crema Aldara pentru a acoperi suprafata de tratament si 1 cm (cam ½ inch) in jurul suprafetei de tratament , in fiecare zi, timp de 5 zile consecutive pe saptamana, timp de 6 saptamani.
De exemplu, aplicati crema de Luni pana Vineri. Nu aplicati crema Sambata si Duminica.

● daca urmati tratament pentru Cheratoza actinica
Instructiuni de aplicare – (Luni, Miercuri si Vineri)
1. Inainte de culcare, spalati-va mainile si suprafata de tratament cu sapun delicat si apa. Uscati bine.
2. Desfaceti un plic nou si stoarceti putina crema pe varful degetului.
3. Aplicati crema pe suprafata afectata. Frectionati usor zona pana la absorbtia completa a cremei.
4. dupa aplicarea cremei, aruncati plicul desfacut. Spalati-va pe maini cu apa si sapun.
5. Lasati Aldara crema pe piele timp de aproximativ 8 ore. Nu faceti dus sau baie in acest timp.
6. dupa aproximativ 8 ore, spalati suprafata pe care a fost aplicata Aldara crema cu sapun delicat si apa.
Aplicati Aldara crema de 3 ori pe saptamana. De exemplu, aplicati crema Luni, Miercuri si Vineri. Un plic contine suficienta crema pentru a acoperi o suprafata de 25 cm (aprox. 4 inchi patrati). Continuati tratamentul timp de patru saptamani. La patru saptamani dupa incheierea acestui prim tratament , medicul dumneavoastra va evalua pielea dumneavoastra. Daca nu au disparut toate leziunile, pot fi necesare pe viitor inca patru saptamani de tratament .

Daca utilizati mai mult decat trebuie din Aldara crema :
Indepartati surplusul prin spalare cu sapun delicat si apa. cand dispare orice reactie a pielii, atunci puteti continua cu tratamentul dumneavoastra.
Daca inghiti accidental Aldara crema , va rugam sa contactati medicul dumneavoastra.
Daca uitati sa utilizati Aldara crema :
Daca uitati o doza , aplicati crema indata ce va reamintiti si continuati cu schema dumneavoastra obisnuita. Nu aplicati crema mai mult de o data pe zi.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

4. REACTII ADVERSE POSIBILE
Frecventa reactiilor adverse se clasifica astfel:
Reactii adverse foarte frecvente (care pot aparea la mai mult de 1 din 10 pacienti).
Reactii adverse frecvente (care pot aparea la mai putin de 1 din 10 pacienti).
Reactii adverse mai putin frecvente (care pot aparea la mai putin de 1 din 100 pacienti).
Reactii adverse rare (care pot aparea la mai putin de 1 din 1000 pacienti).
Reactii adverse foarte rare (care pot aparea la mai putin de 1 din 10000 pacienti).
Ca toate medicamentele, Aldara crema poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului cat mai curand posibil daca nu va simtiti bine in timp ce utilizati Aldara crema .
Unii pacienti au prezentat modificari ale culorii pielii in zona unde s-a aplicat Aldara crema . Cu toate ca aceste modificari au tendinta sa se amelioreze cu timpul, la unii pacienti ele pot fi permanente.
Daca pielea dumneavoastra reactioneaza negativ cand utilizati Aldara crema , opriti aplicarea cremei, spalati zona cu sapun delicat si apa si contactati medicul dumneavoastra sau farmacistul.
La unii pacienti s-a observat o scadere a numarului celulelor sanguine. Scaderea numarului celulelor sanguine va poate face mai susceptibili la infectii, va poate face sa capatati mai usor vanatai sau va poate provoca oboseala. Daca observati oricare din aceste simptome, va rugam sa ii spuneti medicului dumneavoastra.
Reactii cutanate grave au fost rar raportate. Daca apar leziuni ale pielii sau pete pe pielea dumneavoastra, care debuteaza ca mici zone rosii si progreseaza pana la aspectul de mini tinte, posibil insotite de simptome ca: prurit, febra , stare generala proasta, articulatii dureroase, tulburari de vedere, senzatie de arsura, durere sau mancarime la ochi si rani ale gurii, opriti utilizarea Aldara crema si adresati-va imediat medicului dumneavoastra.
Un mic numar de pacienti au prezentat cadere a parului pe locul tratat sau in zona inconjuratoare.
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa ii spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.
● daca sunteti tratati pentru condiloame genitale:
Multe din reactiile adverse ale Aldara crema se datoreaza actiunii sale locale asupra pielii dumneavoastra.
Reactiile foarte frecvente includ hiperemie (61% din pacienti), eroziuni ale pielii (30% din pacienti), scuame si tumefactie . De asemenea, pot sa apara induratii sub piele, mici rani deschise, o crusta care se formeaza in perioada de vindecare, si mici vezicule sub piele. Puteti simti si prurit (32% din pacienti), senzatie de arsura (26% din pacienti) sau durere in zonele unde ati aplicat Aldara crema (8% din pacienti). Cele mai multe din aceste reactii ale pielii sunt blande, si pielea va reveni la normal in aproximativ 2 saptamani de la oprirea tratamentului.
Frecvent unii pacienti (4 % sau mai putin) au avut dureri de cap, mai putin frecvent febra si simptome pseudo-gripale, dureri articulare si musculare; prolaps uterin ; durere in timpul actului sexual la femei; dificultati de erectie; transpiratie accentuata; indispozitie generala; simptome gastro-intestinale; tiuituri in urechi; bufeuri; oboseala; vertij ; migrena ; senzatie de intepaturi si ace; insomnie; depresie ; pierdere a apetitului; tumefactii glandulare; infectii bacteriene, virale si fungice (e.g. herpes); infectie vaginala, inclusiv candidoza; tuse si raceli cu angina.
Foarte rar au aparut reactii grave si dureroase, in special cand s-a folosit mai multa crema decat a fost recomandat. reactiile cutanate dureroase la nivelul orificiului vaginal au provocat foarte rar dificultati la urinat la unele femei. Daca acestea apar, trebuie sa apelati imediat la ajutor medical.
●Daca sunteti tratati pentru carcinom bazo-celular:
Multe din reactiile adverse ale Aldara crema se datoreaza actiunii sale locale asupra pielii dumneavoastra. reactiile cutanate locale pot fi un semn ca medicamentul actioneaza asa cum s-a intentionat.
Foarte frecvent pielea tratata poate deveni usor pruriginoasa.
Reactiile frecvente includ: senzatie de intepaturi si ace, mici zone tumefiate ale pielii, durere , arsuri, iritatie, sangerare, hiperemie sau eruptie .
Daca vreo reactie cutanata devine prea suparatoare pe durata tratamentului, adresati-va medicului dumneavoastra. El/ea va poate sfatui sa opriti aplicarea de Aldara crema pentru cateva zile (ex. sa faceti o scurta pauza de tratament ).
Daca exista supuratie (puroi) sau alte semne sugestive de infectie, discutati aceasta cu medicul dumneavoastra. In afara de reactiile la nivelul pielii, alte reactii frecvente includ tumefactie glandulara si dureri de spate.
Mai putin frecvent unii pacienti prezinta modificari la nivelul locului de administrare (secretie, inflamati e, tumefactie , cruste, necroza a pielii, vezicule, dermatita ) sau iritabilitate, indispozitie generala, uscaciune a gurii, simptome pseudo-gripale si oboseala.
● daca sunteti tratati pentru cheratoza actinica:
Multe din reactiile adverse ale Aldara crema se datoreaza actiunii sale locale asupra pielii dumneavoastra. reactiile cutanate locale pot fi un semn ca medicamentul actioneaza asa cum s-a intentionat.
Foarte frecvent pielea tratata poate deveni usor pruriginoasa.
Reactiile frecvente includ durere , arsuri, iritatie sau inrosire.
Daca vreo reactie cutanata devine prea suparatoare pe durata tratamentului, adresati-va medicului dumneavoastra. El/ea va poate sfatui sa opriti aplicarea de Aldara crema pentru cateva zile (ex. sa faceti o scurta pauza de tratament ).
Daca exista supuratie (puroi) sau alte semne sugestive de infectie, discutati aceasta cu medicul dumneavoastra. In afara de reactii la nivelul pielii, alte reactii frecvente includ: cefalee, anorexie, greata , dureri musculare, dureri articulare si oboseala.
Mai putin frecvent unii pacienti prezinta modificari la nivelul locului de administrare (sangerare, inflamati e, secretii, sensibilitate , tumefactie , mici zone umflate ale pielii, senzatie de intepaturi si ace, cruste, cicatrice, ulceratii sau o senzatie de caldura sau disconfort), sau inflamatie a mucoasei nazale, obstructie nazala, simptome gripale sau pseudo-gripale, depresie , iritatie oculara, tumefactie a pleoapelor, durere in gat , diaree, cheratoza actinica, hiperemie, tumefactie a fetei, ulcere, durere in extremitati, febra , slabiciune sau frisoane.

5. CUM SE PASTREAZA ALDARA CREMA
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
A se pastra la temperaturi sub 25°C.
A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe eticheta.
A nu se reutiliza plicurile desfacute.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. INFORMATII SUPLIMENTARE
Ce contine Aldara crema :
– Substanta activa este imiquimod. Fiecare plic contine 250 mg crema (100 mg crema contin 5 mg imiquimod).
– Celelalte componente sunt : acid izostearic, alcool benzilic, alcool cetilic, alcool stearic, parafina alba moale, polisorbat 60, sorbitan stearat, glicerol, hidroxibenzoat de metil (E218), hidroxibenzoat de propil (E216), guma xantan, apa purificata.
– Fiecare plic de Aldara 5% crema contine 250 mg de crema de culoare alba pana la galben deschis.
– Fiecare cutie contine 12 plicuri de unica utilizare formate din folie din poliester/aluminiu.

DETINATORUL AUTORIZATIEI DE PUNERE PE PIATA:
Meda AB
Box 906
170 09 Solna
Suedia

PRODUCATORUL:
3M Health Care Limited
Derby Road
Loughborough
Leicestershire
LE11 5SF, Marea Britanie
Pentru orice informatii despre acest medicament , va rugam sa contactati reprezentantii locali ai Detinatorului autorizatiei de punere pe piata:
Meda Pharma S.A./N.V.

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.