Prospect Agenerase

Agenerase este un medicament antiviral. Este folosit in asociere cu alte medicamente antivirale pentru tratamentul adultilor sau copiilor peste 4 ani infectati cu virusul imunodeficientei umane de tip 1 (HIV  1).

Ce este Agenerase?
Agenerase este un medicament ce contine substanta activa amprenavir. Este disponibil sub forma de capsule moi de culoare crem care contin 50 sau 150 mg amprenavir si sub forma de solutie orala (15  mg/ml ).

Pentru ce este utilizat Agenerase?
Agenerase este un medicament antiviral. Este folosit in asociere cu alte medicamente antivirale pentru tratamentul adultilor sau copiilor peste 4 ani infectati cu virusul imunodeficientei umane de tip 1 (HIV  1), virus care provoaca sindromul imunodeficientei dobandite (SIDA ). Agenerase este indicat doar  pentru pacientii care au fost tratati anterior cu medicamente din aceeasi clasa cu Agenerase (inhibitori
de proteaza). La adulti, capsulele moi de Agenerase sunt administrate in mod obisnuit cu doze mici de ritonavir (alt medicament antiviral). Desi solutia orala de Agenerase este disponibila pentru pacientii care nu pot inghiti capsulele, aceasta nu se poate administra impreuna cu ritonavirul deoarece siguranta acestei combinatii nu a fost evaluata.
Medicii trebuie sa prescrie Agenerase in functie de medicamentele antivirale pe care pacientul le-a primit anterior si de rezultatele testelor de rezistenta a virusului la medicament .
Medicamentul se poate obtine numai pe baza de reteta.

 Cum se utilizeaza Agenerase?
Tratamentul cu Agenerase trebuie administrat de un medic cu experienta in tratarea infectiei HIV .
Doza recomandata pentru pacientii peste 12 ani este de 600 mg de doua ori pe zi, impreuna cu 100 mg ritonavir de doua ori pe zi si alte medicamente antivirale. Daca ritonavirul nu este utilizat, Agenerase  se administreaza in doza mai mare (1 200 mg de doua ori pe zi). La copii intre 4 si 12 ani si la pacientii cu greutate mai mica de 50 kg, doza recomandata de Agenerase depinde de greutatea  corporala. Asocierea Agenerase cu ritonavirul trebuie evitata la copii. Agenerase se poate administra cu sau fara alimente. Doza de Agenerase trebuie scazuta la pacientii care sufera de afectiuni hepatice,  iar la pacientii cu afectiuni hepatice severe Agenerase trebuie administrat fara ritonavir. Deoarece
amprenavir nu se absoarbe la fel de bine in cazul administrarii solutiei orale ca in cazul administrarii de capsule, aceste forme farmaceutice nu sunt echivalente in ceea ce priveste dozajul. Pentru informatii suplimentare, a se consulta prospectul.

 Cum actioneaza Agenerase?
Amprenavir, substanta activa continuta de Agenerase, este un inhibitor de proteaza. Acesta blocheaza o enzima (proteaza) implicata in reproducerea virusului HIV . Cand enzima este blocata virusul nu se  reproduce normal, raspandirea infectiei fiind incetinita. Ritonavir este un alt inhibitor al proteazei care se foloseste ca „amplificator”. Acesta scade rata de metabolizare a amprenavir, crescand astfel nivelul
de amprenavir in sange. Acest lucru permite folosirea unei doze mai mici de amprenavir pentru  obtinerea aceluiasi efect. Agenerase, administrata in asociere cu alte medicamente antivirale, reduce cantitatea de HIV din sange si o mentine la un nivel scazut. Agenerase nu vindeca infectia HIV sauSIDA , dar intarzie efectele negative asupra sistemului imunitar si aparitia infectiilor si bolilor asociate
cu SIDA .

Cum a fost studiat Agenerase?
Combinatia dintre Agenerase si un alt medicament antiviral, dar fara ritonavir, a fost evaluata in doua studii principale implicand 736 adulti infectati cu HIV care nu mai fusesera tratati anterior cu inhibitori de proteaza. In aceste studii Agenerase a fost comparat cu un placebo (un tratament fals) sau  cu alte invirase (alt inhibitor de proteaza). Agenerase a fost de asemenea studiat la 268 de copii  infectati cu HIV cu varste cuprinse intre 6 luni si 18 ani. Toti copiii fusesera tratati anterior pentru infectia cu HIV , iar 135 dintre ei fusesera tratati cu inhibitori de proteaza.
Eficacitatea Agenerase in combinatie cu doze mici de ritonavir a fost, de asemenea, comparata cu cea a altor inhibitori de proteaza la 206 de pacienti adulti care primisera inhibitori de proteaza in trecut.
Dintre acestia, 43 erau infectati cu virus HIV rezistent la patru alti inhibitori de proteaza.
Principala masura a eficacitatii a fost procentul de pacienti cu niveluri nedetectabile de HIV in sange (incarcatura virala) sau modificarea incarcaturii virale dupa tratament .

Ce beneficii a prezentat Agenerase in timpul studiilor?
Agenerase, administrata in asociere cu alte medicamente antivirale, reduce incarcatura virala.
In cadrul studiilor la pacienti care nu au primit anterior inhibitori de proteaza, pacientii care primeau  Agenerase au avut, dupa 48 de saptamani, incarcaturi virale sub 400 copii/ml fata de cei care primeau  placebo. Cu toate acestea, Agenerase a fost mai putin eficient decat indinavir la pacientii care  primisera in trecut tratament pentru infectia HIV (dar nu inhibitori de proteaza).
Agenerase fara ritonavir a scazut, de asemenea, incarcatura virala in studiul care a implicat copii, desi  foarte putini dintre cei care primisera in trecut inhibitori de proteaza au raspuns la tratament . Studiile au inclus foarte putini copii cu varsta sub 4 ani.
In studiul care a implicat adulti care primisera in trecut inhibitori de proteaza, s-a aratat ca Agenerase  in combinatie ritonavirul a fost la fel de eficient in scaderea incarcaturii virale dupa 16 saptamani de tratament , ca alti inhibitori de proteaza: aproximativ doua treimi din pacientii din cele doua grupuri au prezentat incarcaturi virale sub 400 copii/ml . La pacientii cu infectie HIV rezistenta la alti patru inhibitori de proteaza, dupa patru saptamani, cei care au primit Agenerase in combinatie cu ritonavir au prezentat o reducere mai mare a incarcaturii virale decat pacientii care au continuat sa primeasca tratamentul anterior cu inhibitori de proteaza: jumatate din cei care primeau Agenerase in combinatie
cu ritonavir au avut incarcaturi virale sub 400 copii/ml , comparativ cu nici unul dintre pacientii care au  continuat tratamentul anterior cu inhibitori de proteaza.

Care este riscul asociat cu Agenerase?
Cele mai intalnite reactii adverse in urma tratamentului cu Agenerase (intalnite la mai mult de 1 din 10 pacienti) sunt cefaleea, diareea, flatulenta (balonarea), greata (starea de rau), varsaturile, eruptiile  cutanate si extenuarea (oboseala). Pentru lista completa a reactiilor adverse raportate asociate cu Agenerase, a se consulta prospectul.
Agenerase nu trebuie administrat la persoanele care pot fi hipersensibile (alergici) la amprenavir sau la oricare alt ingredient al acestui medicament . Agenerase nu se administreaza la pacientii care primesc urmatoarele medicamente:
• rifampicina (folosit in tratamentul tuberculozei)
• sunatoare (un preparat din aceasta planta folosit pentru tratamentul depresiei),
• medicamente care sunt metabolizate pe aceeasi cale ca si Agenerase si care sunt nocive la concentratii mari in sange. Pentru lista completa a acestor medicamente, a se consulta prospectul.

De asemenea, Agenerase amplificat cu ritonavir nu trebuie administrat la pacientii cu afectiuni  hepatice severe sau la pacientii care primesc medicamente care sunt metabolizate pe aceeasi cale ca  ritonavir, cum ar fi flecainida si propafenon (utilizate pentru a corecta tulburarile de ritm cardiac).
Se recomanda precautie atunci cand Agenerase se administreaza odata cu alte medicamente. Pentru informatii complete, consultati prospectul.
Ca si in cazul altor medicamente anti-HIV , pacientii care primesc Agenerase prezinta risc de lipodistrofie (modificari ale distributiei tesutului adipos in organism), osteonecroza (distrugerea  tesutului osos) sau de aparitie a sindromului de reactivare imuna (simptome de infectie cauzate de reactivarea sistemului imunitar). Pacientii cu afectiuni hepatice pot prezenta un risc crescut de afectiuni hepatice severe in timpul tratamentului cu Agenerase.

De ce a fost aprobat Agenerase?
Comitetul pentru produse medicamentoase de uz uman (CHMP) a hotarat ca beneficiile Agenerase sunt mai mari decat riscurile in utilizarea acestuia in combinatie cu alti agenti antiretrovirali in  tratamentul adultilor infectati cu HIV 1 care au mai primit inhibitori de proteaza si al copiilor cu varsta peste 4 ani. In general se administreaza impreuna cu ritonavir, care este un amplificator  farmacocinetic, dar Comitetul a mentionat ca beneficiul Agenerase in combinatie cu ritonavirul nu a  fost demonstrat la pacientii care nu mai primisera anterior inhibitori de proteaza. Comitetul a  recomandat acordarea autorizatiei de introducere pe piata pentru Agenerase.
Agenerase a fost autorizata initial in “circumstante exceptionale”, deoarece la momentul aprobarii, din  considerente stiintifice, informatiile puse la dispozitie au fost limitate. Dupa ce compania a pus la  dispozitie informatiile suplimentare solicitate, statutul de „circumstante exceptionale” a luat sfarsit in data de 10 martie 2004.

Alte informatii despre Agenerase:
Comisia Europeana a acordat companiei Glaxo Group Limited o autorizatie de introducere pe piata pentru Agenerase, valabila pe intreg teritoriul Uniunii Europene, la data de 20 octombrie 2000.
Autorizatia de introducere pe piata a fost reinnoita la data de 20 octombrie 2005.

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.