Prospect Aerianze

Aerinaze comprimate contine o asociere de doua medicamente, un antihistaminic si un decongestionant.

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa utilizati acest medicament .
– Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.
– Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
– Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi simptome cu ale dumneavoastra.
– Daca vreuna dintre reactiile adverse devine gravǎ sau daca observati orice reactie adversa nementionatǎ in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

In acest prospect gasiti:
1. Ce este Aerinaze si pentru ce se utilizeaza
2. Inainte sa utilizati Aerinaze
3. Cum sa utilizati Aerinaze
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Aerinaze
6. Informatii suplimentare

1.CE ESTE AERINAZE SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA
Aerinaze comprimate contine o asociere de doua medicamente, un antihistaminic si un decongestionant.
Antihistaminicele ajuta la ameliorarea simptomelor alergice prin prevenirea efectelor unei substante numita histamina , care este produsa in organism. Decongestionantele ajuta la indepartarea congestiei nazale. Comprimatele de Aerinaze amelioreaza simptomele asociate rinitei alergice sezoniere (febra fanului), cum sunt stranutul, secretia abundenta sau senzatia de mancarime nazala, senzatia de mancarime la nivelul ochilor, atunci cand sunt insotite de congestie nazala.

2. INAINTE SA UTILIZATI AERINAZE
Nu utilizati Aerinaze
– daca sunteti alergic (hipersensibil) la desloratadina, loratadina, pseudoefedrina sau la oricare dintre celelalte componente ale Aerinaze.
– daca primiti in acelasi timp si medicamente pentru inima sau tensiune arteriala
– daca aveti glaucom, dificultati la urinare, blocaje la nivelul tractului urinar, hipertensiune arteriala, tulburari cardiace sau vasculare, antecedente de atac vascular cerebral sau o tiroida mai activa.
– Spuneti-i medicului dumneavoastra daca primiti tratament cu inhibitori de monoaminooxidaza (IMAO) (un grup de antidepresive) sau ati intrerupt administrarea acestui tip de medicamente in cursul ultimelor 14 zile.

Aveti grija deosebita cand utilizati Aerinaze
Anumite conditii va pot face sa fiti neobisnuit de sensibil la decongestionantul pseudoefedrina pe care il contine acest medicament . Inainte de a utiliza Aerinaze, spuneti-i medicului dumneavoastra sau
farmacistului:
– daca aveti varsta de 60 de ani sau mai mult. Adultii mai in varsta pot fi mai sensibili la efectele acestui medicament .
– daca aveti probleme oculare (cum ar fi cresterea presiunii oculare sau glaucomul) diabet zaharat, ulcer peptic stenozant (ulcer care conduce la ingustarea stomacului, intestinului subtire sau esofagului), blocaj piloric sau duodenal (blocaj intestinal), blocaj al colului vezicii urinare, in trecut ati avut bronhospasm (dificultati de respiratie datorate contractiei fibrelor musculare lungi), prostata marita sau probleme la ficat, rinichi sau vezica urinara.
– daca sunteti programat pentru o interventie chirurgicala, deoarece este posibil sa fie necesara intreruperea administrarii Aerinaze timp de cateva zile.
– daca luati digitala , un medicament folosit pentru tratarea anumitor tulburari cardiace, deoarece poate fi necesara ajustarea dozajului.
– daca luati α-metildopa , mecamilamina, rezerpina, alcaloizi de veratrum si guanetidina pentru hipertensiune arteriala, deoarece poate fi necesara ajustarea dozelor.
– daca luati decongestionante (orale sau nazale), medicamente care scad apetitul alimentar (pilule de slabit) sau amfetamine, deoarece utilizate impreuna cu Aerinaze, aceste medicamente va pot creste
tensiunea arteriala.
– daca luati alcaloizi din corn de secara (cum sunt : dihidroergotamina, ergotamina sau metilergometrina) pentru migrene. Utilizate impreuna cu Aerinaze, aceste medicamente va pot creste tensiunea arteriala.
– daca luati linezolid (un antibiotic), bromocriptina (pentru infertilitate sau boala Parkinson ), cabergolida, lisurida si pergolid (pentru boala Parkinson ). Utilizate impreuna cu Aerinaze, aceste medicamente va pot creste tensiunea arteriala.
– daca luati antiacide, deoarece acestea pot creste eficacitatea Aerinaze.
– daca luati caolin (pentru diaree), deoarece poate reduce eficacitatea Aerinaze.
Spuneti-i medicului dumneavoastra daca suferiti sau sunteti diagnosticat cu urmatoarele:
• hipertensiune arteriala
• batai ale inimii rapide sau puternice
• ritm cardiac anormal
• daca va simtiti rau sau se intensifica durerile de cap in timp ce utilizati Aerinaze. Medicul dumneavoastra va poate sfatui sa intrerupeti tratamentul.
Unul dintre medicamentele din Aerinaze, sulfatul de pseudoefedrina, prezinta un potential de toleranta, iar dozele mari de sulfat de pseudoefedrina pot fi toxice.

Teste de laborator
Intrerupeti utilizarea Aerinaze cu cel putin 48 de ore inainte de a efectua orice teste cutanate.

Utilizarea altor medicamente
Va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Utilizarea Aerinaze cu alimente si bauturi
Comprimatele de Aerinaze pot fi luate cu sau fara alimente.

Sarcina si alaptarea
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament in timpul sarcinii.
Nu se recomanda utilizarea Aerinaze daca sunteti gravida.
Scaderea producerii de lapte la mame care alapteaza a fost raportata ca reactie adversa datorata pseudoefedrinei, componenta a Aerinaze. Daca alaptati nu este recomandat sa utilizati Aerinaze.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
La dozele recomandate, nu este de asteptat ca Aerinaze sa va produca somnolenta sau sa va scada atentia.
Totusi, foarte rar, la unii oameni poate provoca somnolenta, care le poate afecta capacitatea de a conduce vehicule sau folosi utilaje.

3. CUM SA UTILIZATI AERINAZE
Utilizati intotdeauna Aerinaze exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Adulti si adolescenti (cu varsta de 12 ani si peste): luati cate un comprimat Aerinaze de doua ori pe zi cu un pahar cu apa, cu sau fara alimente. Inghititi comprimatul intreg; nu sfaramati, rupeti sau mestecati comprimatul inainte de a-l inghiti.
Aerinaze nu trebuie utilizat la copiii cu varsta mai mica de 12 ani.
Nu utilizati mai multe comprimate de Aerinaze decat se recomanda pe eticheta. Nu utilizati Aerinaze comprimate mai des decat este recomandat. Nu luati acest medicament continuu timp de mai mult de 10 zile, decat daca medicul dumneavoastra v-a recomandat sa procedati astfel.

Daca utilizati mai mult decat trebuie din Aerinaze
Daca luati mai mult Aerinaze decat vi s-a spus, spuneti-i imediat medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Daca uitati sa luati Aerinaze
Daca uitati sa va luati doza la timp, luati-o cat mai curand cu putinta si apoi reveniti la programul obisnuit de administrare a dozelor. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament , adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

4. REACTII ADVERSE POSIBILE
Ca toate medicamentele, Aerinaze poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Contactati un medic sau un farmacist daca aveti orice reactie la Aerinaze care este preungita sau
suparatoare sau despre care credeti ca este grava.
Reactiile adverse frecvente (cel putin 1 din 100 pacienti) asociate cu Aerinaze includ: batai rapide ale inimii, neliniste insotita de hiperactivitate motorie, uscaciunea gurii, ameteli, dureri in gat, scaderea apetitului alimentar, constipatie, glucoza in urina , cresterea glucozei in sange, senzatie de sete, oboseala, dureri de cap, tulburari ale somnului, nervozitate si somnolenta.
Reactiile adverse mai putin frecvente (cel putin 1 din 1000 pacienti) includ: batai ale inimii puternice sau neregulate, hiperactivitate motorie, inrosirea fetei, bufeuri, confuzie, vedere incetosata, uscaciunea ochilor, sangerari la nivelul nasului, iritatii ale nasului, inflamatii la nivelul nasului, secretii nazale abundente, inflamatii ale sinusurilor, uscaciunea gatului, dureri de stomac, tulburari la nivelul stomacului asemanatoare celor din gripa, greata , scaun modificat, urinare dureroasa sau dificila, probleme la urinare, modificari ale frecventei urinare, mancarimi, frisoane, reducerea simtului olfactiv, valori anormale ale testelor functiei hepatice, agitatie, anxietate si iritabilitate.
Dupa punerea pe piata a desloratadinei, au fost raportate foarte rar cazuri de reactii alergice severe(respiratie dificila, respiratie suieratoare, senzatie de mancarime, urticarie si umflatura) si eruptii pe piele.
De asemenea, au fost raportate foarte rar cazuri de palpitatii, accelerarea batailor inimii, durere abdominala, greata (stare de rau general), varsaturi, senzatie de disconfort gastric, diaree, halucinatii, ameteli, somnolenta, greutate de a adormi, dureri musculare, convulsii, neliniste cu hiperactivitate motorie, inflamatia ficatului si valori anormale ale testelor functionale hepatice.
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

5. CUM SE PASTREAZA AERINAZE
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
Nu utilizati Aerinaze dupa data de expirare inscrisa pe blister.
Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
A nu se pastra la temperaturi peste 30°C. A se tine blisterele in cutie.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la
protejarea mediului.

6. INFORMATII SUPLIMENTARE
Ce contine Aerinaze
– Substantele active sunt desloratadina si pseudoefedrina (sub forma de sulfat).
– Fiecare comprimat contine 2,5 mg desloratadina si 120 mg pseudoefedrina (sub forma de sulfat).
– Celelalte componente sunt
− Componente inactive in stratul albastru, cu eliberare imediata: amidon de porumb, celuloza
microcristalina, edetat disodic, acid citric, acid stearic, colorant (indigo carmin E132 lac de aluminiu).
− Componente inactive in stratul alb, cu eliberare sustinuta: hipromeloza 2208, celuloza microcristalina, povidona K30, dioxid de siliciu, stearat de magneziu .
Cum arata Aerinaze si continutul ambalajului
Comprimatele Aerinaze sunt ovale, cu dublu strat, alb si albastru, avand marcat semnul „D12” pe stratul albastru.
Comprimatele Aerinaze sunt ambalate cate 2, 4, 7, 10, 14 si 20 comprimate in blistere constand dintr-unfilm laminat, cu folie metalica.
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si producatorul
SP Europe, Belgia

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.