Prospect Acid alendronic Accord 10 mg

Indicatii: Tratamentul osteoporozei la femeile in post-menopauza. Acidul alendronic reduce riscul de fracturi vertebrale si de sold .

2. COMPOZITIA CALITATIVA SI CANTITATIVA
Fiecare comprimat confine 10 mg acid alendronic (sub forma de alendronat sodic). Excipienti: fiecare comprimat confine lactoza anhidra 38,867 mg. Pentru lista tuturor excipientilor, vezi pct. 6.1

3. FORMA FARMACEUTICA
Comprimat
Comprimate ovale, biconvexe, de culoare alba pana la aproape alba, inscripfionate cu `10` pe o fafa si netede pe cealalta fata.

 4. DATE CLINICE

4.1 Indicatii terapeutice

Tratamentul osteoporozei la femeile in post-menopauza. Acidul alendronic reduce riscul de fracturi vertebrale si de sold .
Tratamentul osteoporozei la barbatii cu risc crescut de fractura. A fost demonstrata o reducere a incidenfei fracturilor vertebrale, dar nu si a celor non-vertebrale. Profilaxia osteoporozei induse de glucocorticoizi.

4.2 Doze si mod de administrare

Numai pentru administrare orala.

Osteoporoza la femeile in post-menopauza: Doza recomandata este de 10 mg o data pe zi.

Osteoporoza la barbati:
Doza recomandata este de 10 mg o data pe zi.

Osteoporoza indusa de glucocorticoizi:
Pentru femeile in post-menopauza, care nu utilizeaza tratament estrogenic, doza recomandata este un comprimat de 10 mg, zilnic. Pentru alte grupuri speciale de pacienti, vezi Rezumatul caracteristicilor produsului medicamentelor care confin alendronat 5 mg.

Pentru a obtine o absorbtie satisfacatoare a alendronatului, Acid alendronic comprimate trebuie administrat in conditii de repaus alimentar, imediat dupa trezirea de dimineata, numai cu apa, cu cel putin 30 de minute inaintea primului consum de alimente, bauturi sau a primei administrari a altor medicamente. Este posibil ca alte bauturi (incluzand apa minerala), alimente si unele medicamente, sa reduca absorbfia alendronatului (vezi pct. 4.5).
Pentru a facilita ajungerea medicamentului in stomac si a reduce riscul de iritatii/reactii adverse locale si esofagiene (vezi pct. 4.4)
• Acid alendronic Accord, comprimate trebuie inghitit doar dupa trezirea de dimineata, cu un pahar plin cu apa (nu mai putin de 200 ml ).
• Acid alendronic Accord, comprimate trebuie inghitit intreg. Comprimatul nu va fi mestecat, supt, sau lasat sa se dizolve in gura , din cauza riscului de ulceratii oro-faringiene.
• Pacientii nu trebuie sa stea in clinostatism, pana dupa prima masa a zilei care trebuie sa fie la cel putin 30 minute dupa ce au luat comprimatul.
• Pacientii nu trebuie sa stea in clinostatism cel putin 30 minute dupa administrarea comprimatului de Acid alendronic Accord
• Acid alendronic Accord, comprimate nu trebuie administrat seara la culcare sau inainte de a se ridica din pat, dimineata.

Pacientilor trebuie sa li se administreze suplimente de calciu si vitamina D, daca aportul din dieta este inadecvat (vezi pct. 4.4).

Utilizare la pacienti varstnici: in studiile clinice nu au fost observate diferente legate de varsta, cu privire la profilurile de eficacitate si de siguranta ale alendronatului. Ca urmare, nu este necesara ajustarea dozei la pacientii varstnici.

Utilizare in insuficienta renala
Nu este necesara ajustarea dozelor la pacientii cu rata de filtrare glomerulara (RFG) mai mare de 35 ml /min. Alendronatul nu este recomandat la pacientii cu insuficienta renala, daca RFG este sub 35 ml /min, deoarece nu exista experienta in acest sens.
Utilizare in insuficienta hepatica Nu este necesara ajustarea dozelor.

Utilizare la copii si adolescenti
Acid alendronic Accord, comprimate nu este recomandat pentru utilizarea la copii si adolescenti, datorita lipsei datelor cu privind siguranta si eficacitatea.

4.3 Contraindicatii

Acid alendronic Accord, comprimate este contraindicat in:
• Anomalii esofagiene si alti factori care intarzie golirea esofagului, cum sunt stricturile sau acalazia.
• Incapacitate de a sta in sezut sau in ortostatism timp de cel putin 30 minute.
• Hipersensibilitate la acid alendronic sau la oricare dintre excipienti.
• Hipocalcemie (vezi pct. 4.4).

4.4 Atentionari si precautii speciale pentru utilizare
Acidul alendronic poate determina iritatia locala a mucoasei portiunii superioare a tubului digestiv. Deoarece exista un potential de agravare a bolii prexistente, trebuie luate masuri de precautie in cazul in care se administreaza acid alendronic la pacientii cu tulburari active gastro-intestinale superioare, cum sunt disfagia, afectiunile esofagiene, gastrita , duodenita sau ulcerele (vezi pct. 4.3).

La pacientii tratati cu acid alendronic acid au fost raportate reactii esofagiene (uneori severe si necesitand spitalizare), cum sunt esofagita, ulcerele esofagiene si eroziunile esofagiene, rareori urmate de strictura sau perforatie esofagiana. Ca urmare, medicii trebuie sa fie atenti la orice semn sau simptom care semnaleaza o posibila reactie esofagiana, iar pacientii trebuie instruiti sa opreasca tratamentul cu acid alendronic si sa solicite consult medical daca apar simptome de iritatie esofagiana cum sunt disfagia, durerea la deglutitie sau durerea retrosternala, pirozis nou aparut sau agravarea pirozisului preexistent.
Riscul de reactii adverse esofagiene severe pare sa fie mai mare la pacientii care nu utilizeaza corect comprimatul care contine acid alendronic si/sau care continua tratamentul cu acid alendronic, comprimate, dupa aparitia simptomelor sugestive de iritatie esofagiana. Este foarte important sa se
ofere toate recomandarile cu privire la modul de administrare, iar acestea sa fie infelese de catre pacient (vezi pct. 4.2). Pacientii trebuie informafi ca nerespectarea recomandarilor poate sa determine cresterea riscului de tulburari esofagiene.

Desi in studiile clinice nu au fost observate riscuri crescute, dupa punerea pe piafa, au existat raportari rare de ulcere gastrice si duodenale, unele severe si cu complicafii. Cu toate acestea, nu a putut fi stabilita o relafie cauzala.

Osteonecroza maxilarului, in general asociata cu extracfia dentara si/sau infecfia locala (incluzand osteomielita ), a fost raportata la pacientii cu neoplasm , la care se administreaza scheme terapeutice care au inclus, in principal, administrarea intravenoasa de bifosfonafi. Mulfi dintre acesti pacienti utilizau, de asemenea, chimioterapice si corticosteroizi. Osteonecroza de maxilar a fost raportata, de asemenea, la pacientii cu osteoporoza la care se administreaza oral bifosfonafi.

La pacientii cu factori de risc concomitenfi (de exemplu neoplasm , chimioterapie, radioterapie, tratament cu corticosteroizi, igiena orala precara, boala periodontala), anterior inifierii tratamentului cu bifosfonafi, trebuie sa se ia in considerare o examinare stomatologica, cu acordarea de masuri preventive adecvate.
In timpul tratamentului, acesti pacienti trebuie sa evite, pe cat posibil, procedurile stomatologice invazive. Pentru pacientii care dezvolta osteonecroza de maxilar in timpul terapiei cu bifosfonafi, chirurgia dentara poate exacerba aceasta afecfiune. Pentru pacientii care necesita proceduri dentare, nu sunt disponibile date care sa sugereze daca oprirea tratamentului cu bifosfonafi reduce riscul de osteonecroza de maxilar .

Rafionamentul clinic al medicului curant trebuie sa ghideze schema terapeutica , pentru fiecare pacient in parte, pe baza evaluarii raportului risc/beneficiu.

La pacientii care utilizeaza bifosfonafi au fost raportate dureri osoase, articulare si/sau musculare. In experienta de dupa punerea pe piafa, aceste simptome au fost rareori severe si/sau invalidante (vezi pct. 4.8). Timpul pana la debutul simptomelor a variat de la o zi, la mai multe luni de la inifierea tratamentului. La majoritatea pacientilor, simptomele s-au ameliorat dupa oprirea tratamentului. O parte dintre pacienti a prezentat reaparifia simptomelor la reluarea terapiei, cu acelasi medicament sau cu alt bifosfonat.

Acid alendronic comprimate nu este recomandat la pacientii cu insuficienta renala a caror RFG este sub 35 ml /min (vezi pct. 4.2). Trebuie luate in considerare etiologia osteoporozei, alta decat deficitul de estrogeni , imbatranirea si utilizarea glucocorticoizilor.

Hipocalcemia trebuie corectata inainte de inifierea terapiei cu acid alendronic (vezi pct. 4.3). De asemenea, alte afecfiuni care influenfeaza metabolismul mineral (cum sunt deficitul de vitamina D si hipoparatiroidismul) trebuie tratate corespunzator. La pacientii cu aceste tipuri de afecfiuni, in timpul terapiei cu acid alendronic, trebuie monitorizate calcemia si simptomele de hipocalcemie .

Datorita efectelor pozitive ale acidului alendronic in cresterea mineralizarii osoase, poate sa apara scaderea calcemiei si a fosfatemiei. Aceste scaderi sunt , de obicei, mici si asimptomatice. Cu toate acestea, au existat rare raportari de hipocalcemie simptomatica, care poate fi ocazional severa si care a aparut cel mai frecvent la pacienti cu afecfiuni predispozante (de exemplu hipoparatiroidism, deficit de vitamina D si malabsorbfie de calciu).
Asigurarea unui aport adecvat de calciu si vitamina D este important, in mod deosebit,la pacientii la care se administreaza glucocorticoizi.

Excipienti
Acest medicament confine lactoza. Pacientii cu afecfiuni ereditare rare de intoleranfa la galactoza , deficit de lactaza (Lapp) sau sindrom de malabsorbfie la glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament .

4.5 Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune

Daca sunt utilizate in acelasi timp, este probabil ca suplimentele cu calciu, antiacidele si unele medicamente administrate oral sa influenteze absorbtia acidului alendronic. Ca urmare, inainte de a utiliza orice alt medicament cu administrare orala, pacientii trebuie sa astepte cel putin 30 minute dupa administrarea comprimatului care contine acid alendronic.

Nu se preconizeaza alte interactiuni medicamentoase cu semnificatie clinica. Utilizarea concomitenta a terapiei de substitute hormonala TSH (estrogen ± progestogen) si a acidului alendronic a fost evaluata in doua studii clinice, cu durata de unul sau doi ani, la femei cu osteoporoza aflate in perioada post-menopauza (vezi pct. 5.1). La un numar de paciente, inrolate in studiile clinice, s-au administrat estrogeni (intravaginal, transdermic sau oral ), in timp ce utilizau acid alendronic. Nu au fost identificate reactii adverse care sa poata fi atribuite utilizarii concomitente.

Desi nu au fost efectuate studii specifice de interactiune, in studiile clinice acidul alendronic a fost utilizat concomitent cu o gama larga de medicamente, prescrise in mod obisnuit, fara dovezi ale unor interactiuni care sa determine reactii adverse.

4.6 Sarcina si alaptarea

Utilizarea in timpul sarcinii

Nu exista date adecvate cu privire la utilizarea acidului alendronic la gravide. Studiile la animale nu indica reactii nocive directeasupra sarcinii, dezvoltarii embrionare/fetale sau asupra dezvoltarii postnatale. La sobolan, acidul alendronic administrat in timpul sarcinii a determinat distocie , corelata cu hipocalcemia (vezi pct. 5.3). Data fiind indicatia terapeutica , acidul alendronic nu trebuie utilizat in timpul sarcinii.

Utilizarea in timpul alaptarii

La om , nu se stie daca acidul alendronic, continut in comprimate, este excretat in lapte. Data fiind indicatia terapeutica , acidul alendronic nu trebuie utilizat la femeile care alapteaza.

4.7 Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje

Acid alendronic comprimate nu are efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.

4.8 Reactii adverse

Intr-un studiu cu durata de un an, efectuat la femeile cu osteoporoza, aflate in perioada de post-menopauza, profilurile generale de siguranta pentru acid alendronic 70 mg (n=519) si acid alendronic 10 mg pe zi (n=370) au fost similare.
In doua studii clinice, cu durata de trei ani, cu protocol practic identic, efectuate la femeile aflate in peroada de post-menopauza (acid alendronic 10 mg: n=196, placebo: n=397), profilurile generale de siguranta pentru acid alendronic comprimate 10 mg pe zi si placebo au fost similare.
Reactiile adverse raportate de catre investigatori ca fiind posibil, probabil sau clar legate de administrarea medicamentului sunt prezentate mai jos, daca au aparut la > 1%, fie in grupul de tratament din cadrul studiului cu durata de un an, fie la >1% dintre pacientii tratati cu acid alendronic 10 mg pe zi si cu o incidenta mai mare comparativ cu pacientii la care s-a administrat placebo, in cadrul studiilor cu durata de trei ani.

De asemenea, in studiile clinice si/sau dupa punerea pe piafa, au fost raportate urmatoarele reacfii adverse:
[Frecvente (>1/100 si < 1/10), mai pufin frecvente (>1/1000 si < 1/100), rare
( >1/10000 si < 1/1000), foarte rare ( < 1/10000, cu frecvenfa necunoscuta (care nu poate fi estimata
din datele disponibile)]

Tulburari ale sistemului imunitar
Rare: reacfii de hipersensibilitate , incluzand urticaria si edemul
angioneurotic
Tulburari metabolice si de nutritie
Rare: hipocalcemie simptomatica, adesea in asociere cu afecfiuni
predispozante. (vezi pct. 4.4)
Tulburari ale sistemului nervos
Frecvente: cefalee

Tulburari oculare
uveita, sclerita, episclerita
Rare:
dureri abdominale, dispepsie, constipafie, diaree, flatulenfa, ulcer esofagian*, disfagie*, distensie abdominala, regurgitafie acida
greafa, varsaturi, gastrita , esofagita*,eroziuni esofagiene *, melena
stricturi esofagiene *, ulcerafii oro-faringiene *, tulburari ale tractului gastro-intestinal superior (perforafii, ulcere, hemoragii) (vezi pct. 4.4)
Tulburari gastro-intestinale
Frecvente:

Mai putin frecvente: Rare:

*Vezi pct. 4.2 si 4.4
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat

Mai pufin frecvente: Rare:
Foarte rare si cazuri izolate:

erupfie cutanata tranzitorie, prurit, eritem
erupfie cutanata tranzitorie cu fotosensibilitate
cazuri izolate de reacfii cutanate severe, incluzand sindrom Stevens-Johnson si necroza epidermica toxica

Tulburari musculo-scheletice, ale tesutului conjunctiv si osoase
Frecvente: dureri musculo-scheletice (osoase, musculare sau articulare)

Rare:

osteonecroza de maxilar a fost raportata la pacientii tratafi cu bifosfonafi. Majoritatea raportarilor se refera la pacienti cu neoplasm , dar asemenea cazuri au fost raportate, de asemenea, la pacienti tratafi pentru osteoporoza. Osteonecroza de maxilar este asociata, in general, cu extracfia dentara si/sau cu infecfia locala (incluzand osteomielita ). Diagnosticul de neoplasm , chimioterapia, radioterapia, administrarea de corticosteroizi si igiena orala precara reprezinta, de asemenea, factori de risc; dureri severe musculo-scheletice (osoase, musculare ori articulare) (vezi pct.4.4 „Atenfionari si precaufii speciale pentru utilizare)

Tulburari generale si la nivelul locului de administrare
Rare: simptome tranzitorii ca in faza de raspuns acut (mialgie , stare
generala de rau si rar, febra ), tipic in asociere cu inifierea tratamentului.

In timpul experientei dupa punerea pe piafa s-au raportat urmatoarele reacfii adverse (cu frecvenfa necunoscuta):
Tulburari ale sistemului nervos: amefeli Tulburari acustice si vestibulare: vertij
Tulburari musculo-scheletice, ale tesutului conjunctiv si osoase: tumefiere articulara Tulburari generale si la nivelul locului de administrare: astenie, edeme periferice Descoperiri in cadrul investigafiilor diagnostice
In studiile clinice, au fost observate scaderi ale calcemiei si fosfatemiei asimptomatice, usoare si tranzitorii, la aproximativ 18%, respectiv 10% dintre pacientii tratafi cu acid alendronic comprimate
10 mg pe zi, comparativ cu aproximativ 12%,respectiv 3% dintre cei la care s-a administrat placebo. Cu toate acestea, incidenta scaderii calcemiei <8,0 mg/dl (2,0 mmol/l) si a fosfatemiei < 2,0 mg/dl (0,65 mmol/l) a fost similara in ambele grupuri de tratament .

4.9 Supradozaj

Nu sunt disponibile informatii specifice cu privire la tratamentul supradozajului cu acid alendronic. In caz de supradozaj dupa administrare orala pot sa apara hipocalcemie , hipofosfatemie si evenimente adverse la nivelul tractului gasto-intestinal superior , cum sunt tulburarile gastrice, pirozisul, esofagita, gastrita sau ulcerul. Pentru a lega acidul alendronic trebuie administrate lapte sau antiacide. Datorita riscului de iritatie esofagiana, nu trebuie induse varsaturi, iar pacientul trebuie sa ramana in ortostatism.

5. PROPRIETATI FARMACOLOGICE

5.1 Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: medicamente care influenteaza structura osoasa si mineralizarea, bifosfonati, codul ATC: M05BA04.

Acidul alendronic este un bifosfonat care inhiba resorbtia osoasa osteoclastica fara a avea efect direct asupra formarii osoase. Osul format in timpul tratamentului cu acid alendronic are calitate normala.

Tratamentul osteoporozei in post-menopauza
Efectele acidului alendronic asupra masei osoase si a incidentei fracturilor la femeile aflate in perioada de post-menopauza au fost evaluate in doua studii initiale de eficacitate, cu protocol identic (n=994), precum si in Fracture Intervention Trial (FIT: n=6459).
In studiile initiale de eficacitate, cresterile medii ale densitatii minerale osoase (DMO) in urma administrarii de acid alendronic 10 mg pe zi , comparativ cu placebo, dupa trei ani de tratament , au fost de 8,8%, 5,9% si 7,8% la nivelul coloanei vertebrale, colului femural , respectiv trohanterului. DMO a corpului ca intreg a crescut, de asemenea, semnificativ. In grupul de tratament cu acid alendronic, a existat o reducere cu 48% a proportiei pacientilor care au suferit una sau mai multe fracturi vertebrale, comparativ cu placebo. In extensia de doi ani a acestor studii, DMO la nivelul vertebrelor si trohanterului a continuat sa creasca, iar DMO la nivelul corpului ca intreg si colului femural s-a mentinut.
FIT consta in doua studii controlate cu placebo: un studiu de trei ani care a inclus 2027 pacienti care au avut, initial, cel putin o fractura vertebrala (compresie) si un studiu de patru ani care a inclus 4432 pacienti cu masa osoasa redusa, dar fara fractura initiala, 37% dintre pacienti prezentand osteoporoza, definita printr-o valoare la includere a DMO a capului femural cu cel putin 2,5 deviatii standard sub media pentru femei adulte tinere. La toate pacientele FIT cu osteoporoza, din ambele studii, acidul alendronic a redus incidenta : > 1 fractura vertebrala cu 48%, fracturi vertebrale multiple cu 87%, >1 fractura vertebrala dureroasa cu 45%, orice fractura dureroasa cu 31% si fractura de sold cu 54%.

In general, aceste rezultate demonstreaza efectul semnificativ al acidului alendronic de a reduce incidenta fracturilor, inclusiv a fracturilor coloanei vertebrale si a fracturilor de sold , care reprezinta localizarile fracturilor osteoporotice asociate cu cea mai mare morbiditate .

Utilizarea concomitenta cu terapia de substitute hormonala (TSH)
Efectele asupra DMO ale tratamentului cu acid alendronic comprimate, 10 mg o data pe zi si estrogeni conjugati (0,625 mg/zi), fie in monoterapie fie in asociere, au fost evaluate intr-un studiu de doi ani, efectuat la femei cu histerectomie, aflate in perioada de post-menopauza si cu osteoporoza. La doi ani, cresterea DMO la nivelul coloanei lombare comparativ cu valoarea initiala a fost semnificativ mai mare in cazul terapiei asociate (8,3%), decat atunci cand s-au administrat in monoterapie acidul alendronic sau estrogenii (ambele 6,0%).
Efectele asupra DMO atunci cand acid alendronic comprimate a fost adaugat la doze fixe (timp de cel putin un an) de terapie de substitute hormonala TSH (estrogen ± progestogen) au fost evaluate intr-un studiu de un an, efectuat la femei in post-menopauza, cu osteoporoza. Adaugarea acidului alendronic 10 mg comprimate o data pe zi la TSH a determinat, dupa un an, o crestere semnificativ mai mare a DMO la nivelul coloanei lombare (3,7%) comparativ cu TSH utilizata in monoterapie (1,1%). In aceste studii, au fost observate cresteri semnificative sau tendinte favorabile ale DMO la nivelul soldului, colului femural si trohanterului pentru terapia asociata, comparativ cu TSH utilizata in monoterapie. Nu au fost observate efecte semnificative pentru DMO la nivelul corpului ca intreg.

Tratamentul osteoporozei la barbati
Eficacitatea acidului alendronic comprimate 10 mg, administrat o data pe zi, la barbati cu osteoporoza (cu varste intre 31 si 87 ani; varsta medie 63 ani) a fost demonstrata intr-un studiu de doi ani. Dupa doi ani, cresterile medii ale DMO, comparativ cu placebo, la barbatii tratati cu acid alendronic comprimate 10 mg pe zi au fost: coloana lombara 5,3%; col femural 2,6%; trohanter 3,1%; corpul ca intreg 1,6%. Acidul alendronic comprimate a fost eficace indiferent de varsta, rasa, functii gonadale, turnoverul osos initial sau DMO initiala. Concordant cu studiile mult mai ample efectuate la femeile in post-menopauza, la acesti 127 barbati, acidul alendronic comprimate 10 mg pe zi a redus incidenta unei noi fracturi vertebrale (pusa in evidenta prin radiografie cantitativa), comparativ cu placebo (0,8% comparativ cu 7,1%) si, a redus corespunzator pierderea in inaltime (-0,6 comparativ cu -2,4 mm).
Osteoporoza indusa de glucocorticoizi
Eficacitatea acidului alendronic comprimate 5 mg si 10 mg, administrat o data pe zi, la barbatii si femeile tratati cu prednison (sau echivalent) cel putin 7,5 mg pe zi a fost demonstrat in doua studii. Dupa doi ani de tratament , DMO vertebral a crescut cu 3,7% si 5,0% (comparativ cu placebo) cu acid alendronic comprimate 5 mg, respectiv 10 mg pe zi. Cresteri semnificative ale DMO au fost observate si la nivelul capului femural , trohanterului si la nivelul intregului corp. La femeile in post-menopauza tratate cu acid alendronic comprimate 10 mg, care nu au utilizat estrogeni , au fost observate cresteri mai mari ale DMO la nivelul vertebrelor lombare si trohanterului, comparativ cu cele tratate cu acid alendronic comprimate 5 mg. Acid alendronic comprimate a fost eficace indiferent de doza de glucocorticoizi sau de durata utilizarii acestora. Datele cumulate de la trei grupuri la care s-au administrat doze diferite (5mg sau 10 mg, timp de doi ani sau 2,5 mg timp de un an, urmat de 10 mg timp de un an) au aratat o reducere semnificativa a incidentei pacientilor care au prezentat fractura vertebrala nou aparuta la doi ani (acid alendronic 0,7% comparativ cu placebo 6,8%).

5.2 Proprietati farmacocinetice
Absorbtie
Comparativ cu doza de referinta administrate intravenos (i.v.), biodisponibilitatea orala medie a acidului alendronic la femei a fost de 0,7% pentru doze cuprinse intre 5-40 mg, atunci cand administrarea s-a facut in conditii de repaus alimentar nocturn si cu doua ore inainte de un mic dejun standard. La barbati, biodisponibilitatea orala (0,6%) a fost similara cu cea de la femei. Biodisponibilitatea a scazut, in mod similar, la o valoare estimata, de 0,46% si 0,39%, atunci cand acidul alendronic comprimate a fost administrat cu o ora sau cu o jumatate de ora inainte de un mic-dejun standard. In studiile privind osteoporoza, acidul alendronic comprimate fost eficace atunci cand a fost administrat cu cel putin 30 minute inainte de primul consum de alimente sau bauturi al zilei. Biodisponibilitatea a fost neglijabila atunci cand acidul alendronic comprimate a fost administrat la micul dejun sau pana la doua ore dupa un mic dejun standard. Administrarea concomitenta a acidului alendronic cu cafea sau suc de portocale a redus biodisponibilitatea cu aproximativ 60%. La voluntarii sanatosi, prednisonul administrat oral (20 mg de trei ori pe zi, timp de cinci zile) nu a determinat o modificare semnificativa clinic a biodisponibilitatii orale a acidului alendronic (o crestere medie cuprinsa intre 20% si 44%).

Distributie
Studiile la sobolani au aratat ca acidul alendronic comprimate este distribuit temporar la nivelul tesuturilor moi, dupa administrarea i.v. a 1 mg/kg, dar este rapid redistribuit ulterior la nivel osos sau este excretat in urina . La om , volumul mediu de distributie, la starea de echilibru, exceptand pe cel de la nivel osos, este de cel putin 28 litri. Concentratiile plasmatice ale medicamentului, dupa
administrarea dozelor orale terapeutice, sunt prea mici pentru a fi detectate analitic (<5 ng/ml ). La om , legarea de proteinele plasmatice este de aproximativ 78%.
Biotransformare
Nu exista date conform carora acidul alendronic este metabolizat la animale sau la om .
Eliminare
Dupa administrarea intravenoasa a unei doze unice de acid alendronic comprimate marcat [14C], aproximativ 50% din radioactivitatea excretata a fost detectata in urina in decurs de 72 ore, iar in materiile fecale radioactivitatea a fost decelata in cantitate foarte mica sau a fost absenta. Dupa administrarea intravenoasa a unei doze unice de 10 mg, clearance -ul renal al acidului alendronic comprimate a fost de 71 ml /min, iar clearance -ul sistemic nu a depasit 200 ml /min. Concentratiile plasmatice scad cu peste 95% in decurs de sase ore de la administrarea intravenoasa. La om , timpul de injumatatire prin eliminare este estimat la peste zece ani, ceea ce ilustreaza eliberarea de acid alendronic de la nivelul scheletului. La sobolani, acidul alendronic nu este excretat prin intermediul sistemelor renale de transport pentru acizi si baze si, de aceea, nu se anticipeaza sa interfere la om cu excretia altor medicamente prin intermediul acestor sisteme.

Grupe speciale de pacienti
Studiile preclinice au aratat ca medicamentul care nu este depozitat la nivel osos este rapid excretat in urina . La animale, nu au fost descoperite dovezi ale saturarii captarii osoase dupa administrarea intravenoasa, cronica, a dozelor cumulative de pana la 35 mg/kg Desi nu sunt disponibile informatii clinice, este probabil ca, la fel ca la animale, eliminarea acidului alendronic pe cale renala sa fie redusa la pacientii cu insuficienta renala. Ca urmare, la pacientii cu insuficienta renala, poate fi preconizata o acumulare, oarecum mai mare, a acidul alendronic la nivel osos(vezi pct. 4.2).

5.3 Date preclinice de siguranta
Datele nonclinice nu au evidentiat nici un risc special pentru om pe baza studiilor conventionale farmacologice privind evaluarea sigurantei, toxicitatea dupa doze repetate, genotoxicitatea si carcinogenitatea. Studiile efectuate la femelele de sobolan au aratat ca tratamentul cu acid alendronic in timpul sarcinii a fost asociat cu distocie in timpul travaliului, care a fost corelata cu hipocalcemia. In cadrul studiilor, sobolanii tratati cu doze mari au prezentat o incidenta crescuta de osificare fetala incompleta. La om , relevanta acestor observatii nu este cunoscuta.

6. PROPRIETATI FARMACEUTICE
6.1 Lista excipientilor
Lactoza anhidra
Celuloza microcristalina (E 460) Croscarmeloza sodica Stearat de magneziu
6.2 Incompatibilitati
Nu este cazul.
6.3 Perioada de valabilitate
2 ani
6.4 Precautii speciale pentru pastrare
Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare.
6.5 Natura si continutul ambalajului

Blister opac, de culoare alba, din PVC/Al Marimea ambalajului: 28 comprimate.

6.6 Precautii speciale pentru eliminarea reziduurilor

Orice produs neutilizat sau material rezidual trebuie eliminat in conformitate cu reglementarile locale.

 7. DETINATORUL AUTORIZATIEI DE PUNERE PE PIATA

Accord Healthcare Limited
Sage House 319, Pinner Road, North Harrow, Middlesex HA1 4 HF, Marea Britanie

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.