Prospect Rapiscan

Rapiscan este utilizat numai în scop de diagnostic.
Rapiscan este o solutie injectabila care contine substanta activa regadenoson.

Pentru ce se utilizeaza Rapiscan?
Rapiscan este utilizat numai in scop de diagnostic. Acesta se utilizeaza intr-un tip de scanare cardiaca numita „scintigrafie miocardica de perfuzie” pentru observarea fluxului sanguin prin muschiul inimii.
Înaintea acestui tip de scanare, inima pacientului este, de obicei, supusa testului de stres la efort prin mers sau alergat pe o banda de alergare pentru a permite dilatarea (largirea) vaselor de sange din inima si cresterea fluxului sanguin spre muschiul cardiac. Rapiscan se utilizeaza ca „agent de stres” care are un efect similar asupra inimii ca si efortul fizic. Medicamentul se utilizeaza la pacienti adulti (cu varsta de minim 18 ani) care nu pot depune suficient efort pentru un test de stres.
Medicamentul se poate obtine numai pe baza de reteta.

Cum se utilizeaza Rapiscan?
Rapiscan trebuie sa se utilizeze doar intr-un spital care dispune de echipamente de resuscitare si monitorizare a pacientului.
Acesta se administreaza sub forma unei injectii de 400 micrograme cu durata de 10 secunde intr-o vena, urmata imediat de o injectie cu solutie de clorura de sodiu (sare). Pacientul este apoi supus
procedurilor de scintigrafie miocardica de perfuzie, incepand cu o injectie cu o substanta radioactiva la 10 – 20 de secunde dupa injectia cu clorura de sodiu. Întrucat Rapiscan cauzeaza o crestere rapida a frecventei cardiace si o scadere a tensiunii arteriale, pacientii trebuie sa ramana in pozitie sezanda sau in pozitie culcat pe spate si sa fie monitorizati frecvent pana cand efectele medicamentului dispar.

Rapiscan trebuie administrat o singura data intr-un interval de 24 de ore. Pacientii nu trebuie sa ia medicamente sau produse care contin metilxantine (cum ar fi cafeina sau teofilina) cu cel putin 12 ore inainte de a primi Rapiscan. De asemenea, ei trebuie sa inceteze utilizarea de dipiridamol (un medicament utilizat pentru prevenirea cheagurilor de sange) cu cel putin doua zile inainte de administrarea Rapiscan. Pentru mai multe informatii privind administrarea Rapiscan, a se consulta Rezumatul caracteristicilor produsului (care face parte, de asemenea, din EPAR).

Cum actioneaza Rapiscan?
Substanta activa din Rapiscan, regadenosonul, este un agonist al receptorilor adenozinei A2A. Aceasta actioneaza prin legarea de receptorii adenozinei A2A de pe peretii vaselor de sange din inima, cauzand dilatarea vaselor si cresterea fluxului sanguin prin muschiul inimii. Acest lucru permite observarea cu mai mare usurinta a fluxului sanguin prin inima in timpul scintigrafiei miocardice de perfuzie.

Cum a fost studiat Rapiscan?
Efectele Rapiscan au fost testate initial pe modele experimentale inainte de a fi studiate la om.
În doua studii principale, aproximativ 2 000 de pacienti adulti au fost mai intai supusi unei scintigrafii miocardice de perfuzie cu adenozina (un alt medicament utilizat ca agent de stres), urmata de o a doua scanare fie cu adenozina, fie cu Rapiscan. Principala masura a eficacitatii s-a bazat pe similaritatea dintre rezultatele scanarilor cu Rapiscan si adenozina.

Ce beneficii a prezentat Rapiscan pe parcursul studiilor?
Rezultatele scanarilor cu Rapiscan si adenozina au fost comparabile. „Ratele de concordanta” dintre prima si cea de-a doua scanare au fost similare, indiferent de care dintre cele doua medicamente a fost utilizat pentru cea de-a doua scanare.

Care sunt riscurile asociate cu Rapiscan?
Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Rapiscan (observate la mai mult de 1 din 10 pacienti) sunt durerile de cap, ameteala, modificarile segmentului ST (o citire anormala pe electrocardiograma sau ECG), hiperemia (inrosirea pielii), dispneea (dificultati de respiratie), disconfortul gastrointestinal (la nivelul stomacului si intestinului) si durerile toracice. Pentru lista tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Rapiscan, a se consulta prospectul.

Rapiscan nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la regadenoson sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului. Acesta nu trebuie utilizat la pacienti cu frecventa cardiaca lenta decat daca au un stimulator cardiac, la pacienti cu angina instabila (un tip de durere toracica a carei severitate variaza) care nu a fost controlata prin tratament, cu hipotensiune severa (tensiune arteriala scazuta) sau cu insuficienta cardiaca decompensata (cand inima nu functioneaza pe cat de bine ar trebui).

De ce a fost aprobat Rapiscan?
CHMP a hotarat ca beneficiile Rapiscan sunt mai mari decat riscurile asociate si a recomandat eliberarea unei autorizatii de introducere pe piata pentru acest produs.

Alte informatii despre Rapiscan:
Comisia Europeana a acordat o autorizatie de introducere pe piata pentru Rapiscan, valabila pe intreg teritoriul Uniunii Europene, la 6 septembrie 2010. Titularul autorizatiei de comercializare este Rapidscan Pharma Solutions EU Ltd. Autorizatia de introducere pe piata este valabila cinci ani, dupa care poate fi reinnoita.

Pentru mai multe informatii referitoare la tratamentul cu Rapiscan, cititi prospectul sau adresati-va medicului sau farmacistului.
Prezentul rezumat a fost actualizat ultima data in 01-2011

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.