Prospect INVEGA

INVEGA se foloseste pentru tratamentul schizofreniei, boala psihica care cuprinde mai multe simptome, inclusiv gandire si vorbire dezorganizata, halucinatii (a auzi sau a vedea lucruri care nu sunt reale), suspiciune si iluzii (perceptii gresite).

Medicamentul se poate obtine numai pe baza de reteta.

 Ce este INVEGA?
INVEGA este un medicament care contine substanta activa paliperidona. Este disponibil sub forma de tablete cu eliberare prelungita (3 mg, albe, 6 mg, bej, 9 mg, roz si 12 mg, galbene). Eliberarea prelungita inseamna ca paliperidona este eliberata incet din tableta pe parcursul a catorva ore.

 Cum se utilizeaza INVEGA?
Doza orala de inceput recomandata pentru INVEGA este de 6 mg o data pe zi, administrata dimineata.
Tableta trebuie inghitita intreaga, cu un lichid. INVEGA trebuie administrat fie fara alimente, fie cu micul dejun, dar pacientii nu trebuie sa alterneze intre administrarea medicamentului cu alimente intr-o zi si fara alimente in alta. dupa evaluarea simptomelor, doza de INVEGA poate fi modificata pana la o doza finala intre 3 si 12 mg o data pe zi. Medicamentul trebuie folosit cu precautie la pacientii cu afectare hepatica severa. Pacientii cu afectare renala usoara sau moderata, inclusiv anumiti pacienti varstnici, trebuie sa inceapa cu o doza mai mica de INVEGA, dar medicamentul nu este recomandat pacientilor cu afectare renala severa. INVEGA nu a fost studiat la pacienti cu varsta mai mica de 18 ani.

 Cum actioneaza INVEGA?
Substanta activa continuta de INVEGA, paliperidona, este o substanta antipsihotica. Medicamentul este cunoscut ca antipsihotic „atipic” deoarece este diferit de medicamentele antipsihotice mai vechi care sunt disponibile din anul 1950. Paliperidona este un produs activ de metabolizare (metabolit ) al risperidonei, un alt medicament antipsihotic folosit pentru tratamentul schizofreniei incepand cu anii 1990. La nivel cerebral, substanta se ataseaza de mai multi receptori diferiti de pe suprafata celulelor nervoase. Acest lucru intrerupe semnalele transmise la nivel cerebral prin intermediul
„neurotransmitatorilor”, substante chimice care permit comunicarea intercelulara. Paliperidona actioneaza in principal prin blocarea receptorilor pentru neurotransmitatorii dopamina si 5-hidroxitriptamina (serotonina), care sunt implicati in schizofrenie. Prin blocarea acestor receptori, paliperidona ajuta la normalizarea activitatii cerebrale si reduce simptomele.

 Cum a fost studiat INVEGA?
Efectele INVEGA au fost initial testate pe modele experimentale inainte de a fi studiate la oameni. INVEGA a fost evaluat in trei studii principale pe termen scurt care au implicat 1 692 de adulti cu schizofrenie. In toate cele trei studii dozele de INVEGA intre 3 si 15 mg pe zi au fost comparate cu placebo (un tratament fals) si cu olanzapina (alt medicament antipsihotic). Masura principala a eficacitatii a fost reprezentata de modificarea simptomatologiei pacientilor dupa 6 saptamani utilizandu-se o scara standard pentru schizofrenie.
Un studiu ulterior a evaluat efectele de lunga durata ale INVEGA in ceea ce priveste prevenirea simptomelor noi pe o perioada de pana la 35 de saptamani la 207 pacienti care au fost tratati initial pentru simptome de schizofrenie pe o perioada de 14 saptamani.

 Ce beneficii a prezentat INVEGA in timpul studiilor?
INVEGA a fost mai eficient decat placebo si la fel de eficient ca si olanzapina in ceea ce priveste reducerea simptomelor de schizofrenie . In primul studiu pe termen scurt, pacientii care au primit placebo au prezentat o scadere medie a scorului simptomatic de 4,1 puncte, comparativ cu scaderea medie intre 17,9 si 23,3 puncte pentru cei care au primit INVEGA si de 19,9 puncte pentru cei care au primit olanzapina. In celelalte doua studii pe termen scurt au fost observate rezultate similare. Pe parcursul tuturor celor trei studii, dozele mai mari de INVEGA au fost mai eficiente decat dozele mai mici in ceea ce priveste reducerea simptomelor.
De asemenea, in studiul pe termen lung, INVEGA a fost mai eficient decat placebo in ceea ce priveste prevenirea aparitiei simptomelor noi.

 Care sunt riscurile asociate INVEGA?
Cel mai frecvent efect advers asociat cu INVEGA (observat la mai mult de 1 din 10 pacienti) este cefaleea. Pentru lista completa a efectelor adverse raportate in urma tratamentului cu INVEGA, a se consulta prospectul.
INVEGA nu trebuie utilizat la pacientii care pot fi hipersensibili (alergici) la paliperidona sau la oricare alt ingredient al acestui medicament, sau la risperidona.

 De ce a fost aprobat INVEGA?
Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) a decis ca beneficiile INVEGA, in doze intre 3 si 12 mg pe zi, sunt mai mari decat riscurile acestuia pentru tratamentul schizofreniei. De asemenea, Comitetul a concluzionat ca 6 mg o data pe zi este o doza rezonabila de inceput, in baza raportului dintre beneficii si riscuri pentru diferitele doze studiate. Comitetul a recomandat acordarea autorizatiei de introducere pe piata pentru INVEGA.

 Alte informatii despre INVEGA:
Comisia Europeana a acordat Janssen-Cilag international NV o autorizatie de introducere pe piata pentru INVEGA, valabila pe intreg teritoriul Uniunii Europene, la data de 25 iunie 2007

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.