Prospect Galantamina Zentiva 8 mg

Galantamina Zentiva este un medicament anti dementa utilizat in tratamentul simptomelor formelor usoare pana la moderat-severe de dementa de tip Alzheimer, o boala care altereaza functia creierului.
Galantamina Zentiva 8 mg capsule cu eliberare prelungita
Galantamina Zentiva 16 mg capsule cu eliberare prelungita
Galantamina Zentiva 24 mg capsule cu eliberare prelungita
Galantamina

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa luati acest medicament, deoarece contine informatii importante pentru dumneavoastra.
Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.
Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acest medicament a fost prescris numai pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi semne de boala ca dumneavoastra. Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reactii adverse nementionate in acest prospect Vezi pct. 4..

Ce gasiti in acest prospect:
1. Ce este Galantamina Zentiva si pentru ce se utilizeaza
2. Ce trebuie sa stiti inainte sa luati Galantamina Zentiva
3. Cum sa luati Galantamina Zentiva
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Galantamina Zentiva
6. Continutul ambalajului si alte informatii

1. Ce este Galantamina Zentiva si pentru ce se utilizeaza
Galantamina Zentiva este un medicament anti dementa utilizat in tratamentul simptomelor formelor usoare pana la moderat-severe de dementa de tip Alzheimer, o boala care altereaza functia creierului. Simptomele bolii Alzheimer includ pierdere progresiva a memoriei, confuzie si modificari de comportament. In consecinta, indeplinirea activitatilor obisnuite ale vietii de zi cu zi devine din ce in ce mai dificila. Se crede ca aceste simptome sunt cauzate de un deficit de acetilcolina, o substanta responsabila de transmiterea mesajelor intre celulele creierului. Galantamina Zentiva creste cantitatea de acetilcolina din creier si astfel poate ameliora simptomele bolii.

2. Ce trebuie sa stiti inainte sa luati Galantamina Zentiva
Nu luati Galantamina Zentiva
Daca sunteti alergic la galantamina sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6)
Daca aveti boli severe ale ficatului si/sau ale rinichilor.
Atentionari si precautii
Inainte sa luati Galantamina Zentiva, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Galantamina Zentiva trebuie utilizat in boala Alzheimer si nu in alte forme de pierdere de memorie sau confuzie.
Medicamentele nu sunt indicate pentru toate persoanele. Medicul dumneavoastra trebuie sa stie inainte ca dumneavoastra sa luati Galantamina Zentiva daca aveti sau ati avut in trecut oricare dintre urmatoarele boli:
– boli ale ficatului sau ale rinichilor
– o boala de inima (de exemplu angina pectorala, infarct miocardic, insuficienta cardiaca, batai rare sau neregulate ale inimii)
– tulburari ale electrolitilor (de exemplu concentratii scazute/crescute ale potasiului din sange)
– ulcer peptic (ulcer la stomac)
– durere abdominala acuta
– o tulburare a sistemului nervos (de exemplu epilepsie sau boala Parkinson)
– o boala sau infectie respiratorie care interfera cu respiratia (de exemplu astmul bronsic, boala pulmonara obstructiva sau pneumonia)
– daca vi s-a efectuat recent o interventie chirurgicala la nivelul intestinului sau vezicii urinare
– daca aveti dificultati in eliminarea urinei.
Daca este necesar sa vi se efectueze o interventie chirurgicala sub anestezie generala, trebuie sa informati medicul ca luati Galantamina Zentiva.
Medicul dumneavoastra va decide daca tratamentul cu Galantamina Zentiva este indicat pentru dumneavoastra, sau daca doza trebuie modificata.
Galantamina Zentiva impreuna cu alte medicamente
Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente.
Galantamina Zentiva nu trebuie utilizat impreuna cu medicamente care actioneaza in mod similar; acestea includ:
– donepezil sau rivastigmina (pentru boala Alzheimer)
– ambenonium, neostigmina sau piridostigmina (pentru slabiciune musculara extrema)
– pilocarpina (pentru gura uscata sau ochi uscati) daca este administrata oral.
Unele medicamente pot influenta modul in care actioneaza Galantamina Zentiva, sau chiar Galantamina Zentiva poate reduce eficacitatea altor medicamente luate concomitent. Acestea includ:
– paroxetina sau fluoxetina (antidepresive)
– chinidina (utilizata pentru probleme ale batailor inimii)
– ketoconazol (antifungic)
– eritromicina (antibiotic)
– ritonavir (antiviral – inhibitor al proteazei HIV).
Medicul dumneavoastra poate prescrie o doza mai mica de Galantamina Zentiva daca dumneavoastra luati concomitent oricare dintre medicamentele mentionate mai sus.
Unele medicamente pot creste numarul reactiilor adverse cauzate de Galantamina Zentiva, acestea includ:
– antiinflamatoare nesteroidiene utilizate pentru tratamentul durerii (de exemplu ibuprofen) care pot creste riscul de ulcer al stomacului sau al intestinului subtire.
– medicamente administrate pentru tulburari ale inimii sau tensiune arteriala crescuta (de exemplu digoxina, amiodarona, atropina, beta-blocante sau blocante ale canalelor de calciu). Daca luati medicamente pentru batai neregulate ale inimii, medicul dumneavoastra poate lua in considerare efectuarea unei electrocardiograme (ECG).
Daca este necesar sa vi se efectueze o interventie chirurgicala sub anestezie generala, trebuie sa informati medicul ca luati Galantamina Zentiva.
De asemenea medicul dumneavoastra va va verifica cu regularitate greutatea corporala, in timpul tratamentului cu Galantamina Zentiva.
Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Galantamina Zentiva impreuna cu alimente si bauturi
Galantamina Zentiva trebuie luat cu alimente, daca acest lucru este posibil.
Vezi punctul 3 al acestui prospect pentru detalii complete privind administrarea acestui medicament.
Sarcina si alaptarea
Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.
Nu tebuie sa alaptati in timpul tratamentului cu Galantamina Zentiva.
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Galantamina Zentiva poate produce ameteli sau somnolenta, in special in cursul primelor saptamani de tratament. Daca apar aceste simptome, nu conduceti vehicule si nu utilizati unelte sau utilaje.

3. Cum sa luati Galantamina Zentiva
Luati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului daca nu sunteti sigur.
Tratamentul cu Galantamina Zentiva se incepe cu o doza mica. Apoi, medicul dumneavoastra poate sa va sfatuiasca sa cresteti lent doza de Galantamina Zentiva pe care o luati pentru a obtine doza cea mai potrivita pentru dumneavoastra.
1. Tratamentul se incepe cu o doza de 8 mg luata o data pe zi. Dupa 4 saptamani de tratament, doza va fi marita.
2. Veti lua apoi 16 mg o data pe zi. Dupa cel putin alte 4 saptamani de tratament, medicul
dumneavoastra poate decide sa va mareasca doza din nou.
3. Veti lua apoi 24 mg o data pe zi. Medicul dumneavoastra va va explica cu ce doza trebuie sa incepeti si cand trebuie marita doza. Va fi necesar ca medicul dumneavoastra sa va examineze regulat, pentru a verifica daca medicamentul actioneaza in cazul dumneavoastra si sa discute despre starea dumneavoastra. Boli ale ficatului sau rinichilor
Daca aveti boala usoara a ficatului sau a rinichilor, tratamentul este inceput cu capsula de 8 mg o data pe zi, dimineata
Daca aveti boala moderata a ficatului sau rinichilor, tratamentul este inceput cu capsula de 8 mg la fiecare doua zile, dimineata. Dupa o saptamana, incepeti sa luati capsula de 8 mg o data pe zi, dimineata. Nu luati mai mult de 16 mg odata pe zi.
Daca aveti boala severa a ficatului sau rinichilor, nu luati Galantamina Zentiva.
Cum sa trec de la Galantamina comprimate cu eliberare imediata sau solutie orala la Galantamina capsule cu eliberare prelungita?
Daca luati in prezent Galantamina comprimate cu eliberare imediata sau solutie orala, medicul dumneavoastra poate decide sa treceti la administrarea de Galantamina capsule cu eliberare prelungita.
Luati ultima doza de Galantamina comprimate cu eliberare imediata sau solutie orala seara Dimineata urmatoare, luati prima doza de Galantamina Zentiva capsule cu eliberare prelungita. NU luati mai mult de o capsula pe zi. Cat timp luati Galantamina Zentiva capsule o data pe zi, NU luati Galantamina comprimate cu eliberare imediata sau solutie orala.
Utilizarea la copii si adolescenti
Galantamina Zentiva nu este recomandat copiilor si adolescensilor.
Mod de administrare
Galantamina Zentiva capsule trebuie inghitite intregi, NU mestecate sau zdrobite. Galantamina Zentiva capsule trebuie luat dimineata, cu apa sau alte lichide, si preferabil cu alimente. Beti o cantitate suficienta de lichide in timpul tratamentului cu Galantamina Zentiva, pentru a va mentine hidratat corespunzator.
Daca luati mai mult Galantamina Zentiva decat trebuie
Daca luati prea mult Galantamina Zentiva, adresati-va imediat unui medic sau unui spital. Luati cu dumneavoastra toate capsulele ramase si ambalajul. Semne sau simptome de supradozaj pot cuprinde, printre altele: greata severa, varsaturi, slabiciune musculara, batai lente ale inimii, crize convulsive si pierdere a constientei.
Daca uitati sa luati Galantamina Zentiva
Daca uitati sa luati o doza, omiteti complet doza uitata si luati doza urmatoare la ora obisnuita. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.
Daca uitati mai mult de o doza, trebuie sa contactati medicul dumneavoastra.
Daca incetati sa luati Galantamina Zentiva
Trebuie sa va adresati medicului inainte de a inceta sa luati Galantamina Zentiva. Este important sa continuati sa luati acest medicament pentru a trata boala dumneavoastra.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la utilizarea acestui medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

4. Reactii adverse posibile
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Unele reactii pot fi cauzate chiar de boala dumneavoastra.
Intrerupeti administrarea medicamentului si adresati-va imediat un medic daca aveti:
Probleme cu inima, inclusiv modificari ale batailor inimii (lente sau neregulate),
Palpitatii (batai puternice ale inimii)
Stari de lesin
Reactie alergica. Semnele pot include eruptie trecatoare pe piele, dificultati la inghitire si la respiratie, sau umflare a buzelor, fetei, gatului sau limbii.
Reactiile adverse includ:
Reactii adverse foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane)
Greata si/sau varsaturi. Daca survin aceste reactii adverse, ele apar, mai ales, la inceputul
tratamentului sau la cresterea dozei. Au tendinta sa dispara gradat, pe masura ce organismul se obisnuieste cu tratamentul si in general nu dureaza mai mult de cateva zile. Daca aceste reactii apar la dumneavoastra, medicul dumneavoastra va poate recomanda sa beti mai multe lichide si, daca este necesar, va poate prescrie un medicament pentru a opri greata.
Reactii adverse frecvente (pot afecta pana la 1 din 10 persoane)
Pierdere in greutate
Pierdere a poftei de mancare
Scadere a poftei de mancare
Batai lente ale inimii
Senzatie de lesin
Ameteli
Tremuraturi
Durere de cap
Somnolenta
Senzatie anormala de oboseala
Durere abdominala sau disconfort abdominal
Diaree
Indigestie
Transpiratii excesive
Spasme musculare
Caderi
Tensiune arteriala crescuta
Senzatie de slabiciune
Senzatie generala de disconfort
Vedere, simtire sau auz al unor lucruri care nu sunt reale (halucinatii)
Sentiment de tristete (depresie).
Reactii adverse mai putin frecvente (pot afecta pana la 1 din 100 persoane)
Concentratii crescute ale enzimelor ficatului in sange (rezultate ale analizelor de laborator care va spun cat de bine functioneaza ficatul dumneavoastra)
Posibila lipsa a unei batai a inimii
Tulburari in mecanismul de conducere a impulsurilor in inima
Senzatie de batai anormale ale inimii (palpitatii)
Senzatie de furnicaturi, intepaturi, sau amorteala la nivelul pielii
Modificare a gustului
Somnolenta excesiva
Convulsii
Vedere incetosata
Sunete sau tiuituri in urechi (tinitus)
Senzatie de varsatura iminenta
Slabiciune musculara
Pierdere excesiva de apa din organism
Tensiune arteriala scazuta
Inrosire a fetei
Reactie alergica.
Reactii adverse rare (pot afecta pana la 1 din 1000 persoane)
Inflamare a ficatului (hepatita)
Raportarea reactiilor adverse
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportand
reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

5. Cum se pastreaza Galantamina Zentiva
Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.
Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe cutie si pe blister dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare.
Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Continutul ambalajului si alte informatii
Ce contine Galantamina Zentiva
Substanta activa este galantamina.
Galantamina Zentiva 8 mg capsule cu eliberare prelungita: fiecare capsula cu eliberare prelungita contine galantamina 8 mg (sub forma de bromhidrat).
Galantamina Zentiva 16 mg capsule cu eliberare prelungita: fiecare capsula cu eliberare prelungita contine galantamina 16 mg (sub forma de bromhidrat).
Galantamina Zentiva 24 mg capsule cu eliberare prelungita: fiecare capsula cu eliberare prelungita contine galantamina 24 mg (sub forma de bromhidrat).
Celelalte componente sunt:
Continutul capsulei: celuloza microcristalina, hipromeloza, etilceluloza, stearat de magneziu. Invelis:
Galantamina Zentiva 8 mg capsule cu eliberare prelungita: gelatina, dioxid de titan (E171) Galantamina Zentiva 16 mg capsule cu eliberare prelungita: gelatina, dioxid de titan (E171), oxid rosu de fer (E172)
Galantamina Zentiva 24 mg capsule cu eliberare prelungita: gelatina, dioxid de titan (E171), indigotina (E132), eritrozina (E127), oxid rosu de fer (E172), oxid galben de fer (E172)
Cum arata Galantamina Zentiva si continutul ambalajului
Galantamina Zentiva capsule cu eliberare prelungita este disponibila in 3 concentratii, fiecare dintre acestea putand fi recunoscuta prin culoarea sa:
Galantamina Zentiva 8 mg capsule cu eliberare prelungita: capsule albe care contin un comprimat rotund, biconvex, cu eliberare prelungita
Galantamina Zentiva 16 mg capsule cu eliberare prelungita: capsule roz deschis care contin doua comprimate rotunde, biconvexe, cu eliberare prelungita
Galantamina Zentiva 24 mg capsule cu eliberare prelungita: capsule portocalii care contin trei comprimate rotunde, biconvexe, cu eliberare prelungita
Capsulele sunt fabricate sub o forma cu eliberare prelungita. Aceasta inseamna ca elibereaza continutul mai lent.
Capsule cu eliberare prelungita sunt disponibile sub forma de blistere cu urmatoarele marimi de ambalaj:
Galantamina Zentiva 8 mg capsule cu eliberare prelungita: 7, 10, 14, 28, 30, 56, 60, 84 capsule cu eliberare prelungita
Galantamina Zentiva 16 mg capsule cu eliberare prelungita: 7, 10, 14, 28, 30, 56, 60, 84 capsule cu eliberare prelungita
Galantamina Zentiva 24 mg capsule cu eliberare prelungita: 7, 10, 14, 28, 30, 56, 60, 84, capsule cu eliberare prelungita
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantii
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata
Zentiva, k.s. U kabelovny 130, Dolní M?cholupy, 102 37, Praga 10 Republica Ceha
Fabricantii
Pharmathen S.A. 6, Dervenakion str., Pallini Attiki 153 51 Grecia
Pharmathen International S.A.
Industrial Park Sapes, Rodopi Prefecture, Block No 5, Rodopi 69300, Grecia
Winthrop Arzneimittel GmbH
Urmitzer Straße 5, 56218 Mülheim-Kärlich Germania
Acest medicament este autorizat in Statele Membre ale Spatiului Economic European sub
urmatoarele denumiri comerciale:
Tara Denumirea comerciala
Germania Galantamin Zentiva 8mg, 16mg, 24mg Hartkapseln, retardiert
Marea Britanie Elmino XL 8mg, 16mg, 24mg prolonged release capsules
Romania Galantamina Zentiva 8mg, 16mg, 24mg capsule cu eliberare prelungita
Lituania Galantamine Zentiva 8mg, 16mg, 24mg pailginto atpalaidavimo
kietos kapsul?s
Portugalia Galantamina Zentiva
Acest prospect a fost revizuit in Iulie 2013.

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.