Prospect Dalacin

Indicatii: Dalacin crema vaginala 2% este indicat in tratamentul vaginitelor bacteriene (respectiv vaginita cu Haemophilus , vaginita cu Gardnerella , vaginite nespecifice, vaginite cu Corynebacterium , sau vaginoze cu anaerobi).

Nota: Pentru scopurile acestei indicatii, un diagnostic clinic de vaginoza bacteriana este, de obicei, definit de prezenta unei secretii vaginale omogene care:
(a) are un pH mai mare de 4,5,
(b) emite un miros aminic “de peste”, cand se amesteca cu o solutie de 10% KOH,
(c) contine celule-cheie la examinarea microscopica.
Rezultatele Gram, corespunzatoare diagnosticului de vaginita bacteriana includ:
(a) absenta sau prezenta redusa a morfologiei Lactobacillus ,
(b) predominanta morfotipului Gardnerella ,
(c) absenta, sau scaderea leucocitelor sanguine.
Alti agenti patogeni asociati de obicei cu vulvo-vaginitele, de ex. Trichomonas vaginalis, Chlamidia trachomatis, N. gonorrhoeae, Candida albicans, si virusurile Herpes simplex, sunt exceptati. Dupa administrarea unei doze zilnice de 100 mg crema vaginala cu clindamicina fosfat 2%, timp de 7 zile, la 6 voluntare sanatoase, aproximativ 5% (de la 0,6% pana la 11%) din doza administrata a fost absorbita sistemic.
Concentratia serica maxima a clindamicinei observata in prima zi a fost in medie de 18 ng/ml (pe o scala de la 4 la 47 ng/ml ), iar cea din ziua a 7-a de 25 ng/ml (intre 6 si 61 ng/ml ). Concentratiile maxime au fost atinse dupa aproximativ 10 ore de la administrarea dozei (intre 8 si 24 de ore). Dupa administrarea unei doze zilnice de 100 mg crema vaginala cu clindamicina fosfat 2% timp de 7 zile consecutiv, la 5 femei cu vaginite bacteriene, absorbtia a fost mai lenta si mai putin variabila decat cea inregistrata la femeile sanatoase. Aproximativ 5% (intre 2% si 8 %) din doza a fost absorbita sistemic. Concentratia serica maxima a clindamicinei observata in prima zi a fost in medie de 13 ng/ml (intre 3 si 34 ng/ml ), iar cea din ziua a 7-a a fost de 16 ng/ml (intre 7 si 26 ng/ml ). Concentratiile maxime au fost atinse dupa aproximativ 16 ore de la administrarea dozei (intre 8 si 24 de ore). Dupa administrarea repetata a cremei vaginale cu clindamicina fosfat 2%, acumularea sistemica a clindamicinei a fost redusa sau absenta. Timpul de injumatatire plasmatica a variat intre 1,5 si 2,6 ore.
Microbiologie: Clindamicina inhiba sinteza proteinelor bacteriene prin actiunea sa asupra ribozomului bacterian. Antibioticul se leaga preferential de subunitatea ribozomala 50S si afecteaza procesul de initiere al lantului peptidic. Fosfatul de clindamicina este inactiv in vitro. In vivo, hidroliza rapida converteste acest compus la clindamicina activa, cu proprietati antibacteriene. La stabilirea diagnosticului de vaginita bacteriana, nu se efectueaza de rutina teste de cultura si de sensibilitate (vezi “Indicatii si utilizare”). Nu a fost definita inca metodologia standard de testare a susceptibilitatii agentilor patogeni bacterieni potentiali din vagin, Gardnerella vaginalis, Mobiluncus spp. sau Mycoplasma hominis.
Cu toate acestea, clindamicina este un agent antibacterian activ in vitro impotriva celor mai multe suse ale urmatoarelor microorganisme, raportate ca fiind responsabile de vaginitele bacteriene: Bacteroides spp., Mycoplasma hominis, Gardnerella vaginalis, Pepto streptococcus spp., Mobiluncus spp.

Compozitie
Fosfatul de clindamicina este un ester hidrosolubil al antibioticului semi-sintetic produs printr-o 7(S)-cloro-substitutie a grupului 7(R)–hidroxil al antibioticului de origine , lincomicina. Denumirea chimica a fosfatului de clindamicina este metil 7-cloro-6,7,8-trideoxi-6-(1-metil-trans-4-propil-L-2-pirolidincarboxamido)-1-tio-L-treo-a D-galactoctopiranozid 2-(dihidrogen fosfat). Are o greutate moleculara de 504,96, iar formula moleculara este C18H34CIN2O8PS.
Formula structurala este reprezentata in partea dreapta: Dalacin crema vaginala 2% este o crema alba, semi-solida, care contine fosfat de clindamicina 2% USP, echivalenta cu 20 mg clindamicina pe gram . pH –ul cremei se situeaza intre 3,0 si 6,0. Crema contine de asemenea alcool benzilic, alcool cetostearil, cetil palmitat, ulei mineral, polisorbat 60, propilen glicol, apa purificata, monostearat sorbitan si acid stearic. Fiecare aplicator cu 5 grame de crema vaginala contine aproximativ 100 mg de clindamicina fosfat.

 Contraindicatii
Dalacin crema vaginala 2% este contraindicata la persoanele cu antecedente de hipersensibilitate la clindamicina, lincomicina sau orice alte componente ale cremei vaginale. Dalacin crema vaginala 2% este de asemenea contraindicata la persoanele cu antecedente de enterita regionala, colite ulcerative sau antecedente de colite “asociate antibioticelor”.

 Precautii
Generale:Crema vaginala Dalacin 2% contine ingrediente care pot cauza arsuri sau iritatii oculare. In eventualitatea unui contact ocular accidental, clatiti ochii cu multa apa rece. Utilizarea cremei vaginale cu clindamicina fosfat poate determina inmultirea excesiva la nivel vaginal a organismelor nesusceptibile, in mod special a fungilor. Cervicitele/vaginitele simptomatice apar la aproximativ 16% din pacientele tratate cu crema vaginala cu clindamicina fosfat, 11% dintre acestea fiind secundare C. albicans. Au fost semnalate colite pseudomembranoase, care variaza ca severitate de la usoare pana la foarte grave, pentru majoritatea agentilor antibacterieni, inclusiv clindamicina. Administrata oral sau parenteral, clindamicina a fost asociata cu colite severe al caror deznodamant ar putea fi fatal. Asociat cu administrarea de clindamicina, oral , parenteral, sau topic (dermatologic), au fost semnalate diaree simpla sau hemoragica si colite (inclusiv cele pseudo-membranoase). De aceea, acest diagnostic trebuie luat in considerare la pacientii care prezinta diaree, ca urmare a administrarii de clindamicina, chiar si atunci cand administrarea este vaginala, deoarece aproximativ 5% din doza de clindamicina este absorbita sistemic din vagin.
Tratamentul cu agenti antibacterieni altereaza flora normala a colonului, si poate permite o dezvoltare accentuata a clostridiilor. Studiile indica faptul ca o toxina produsa de Clostridium difficile este cauza primara a “colitelor asociate antibioticelor”. Dupa stabilirea diagnosticului de colita pseudomembranoasa, trebuie inceput tratamentul medical. Intreruperea medicatiei este suficienta in cazurile usoare de colite pseudomembranoase. In cazurile moderate sau severe, tratamentul trebuie condus cu lichide si electroliti, supliment de proteine si un antibiotic eficient clinic in colitele cu Clostridium difficile. Simptomele de colita pseudomembranoasa pot aparea in timpul sau dupa tratamentul antimicrobian. Aceasta crema contine ulei mineral. Uleiul mineral poate afecta produsele din latex sau cauciuc, cum ar fi prezervativele sau diafragmele vaginale contraceptive; de aceea, nu se recomanda utilizarea acestora la mai putin de 72 de ore de la aplicarea tratamentului cu crema vaginala Dalacin 2%.
Informatii pentru pacient: Relatiile sexuale intravaginale trebuie evitate in timpul tratamentului cu acest produs.

 Interactiuni medicamentoase
Clindamicina are proprietati de blocant neuromuscular, care ar putea potenta actiunea altor blocanti neuromusculari. De aceea, se va utiliza cu precautie la pacientele tratate cu acest tip de medicamente.

Carcinogeneza , mutageneza, diminuarea fertilitatii
Nu s-au efectuat studii cu clindamicina asupra animalelor, pe termen lung, pentru evaluarea potentialului carcinogen. Testele de genotoxicitate efectuate au inclus un test micronucleic si un test Ames pe sobolani. Ambele teste au fost negative. Studiile de fertilitate la sobolanii tratati oral cu pana la 300 mg/kg/zi (de 31 de ori expunerea umana ca mg/m2) nu au demonstrat nici un efect asupra fertilitatii sau a capacitatii de imperechere.

 Sarcina si alaptarea
Studiile asupra capacitatii reproductive efectuate pe sobolani si soareci, folosind doze de clindamicina administrate oral si parenteral de pana la 600 mg/kg/zi (de 62 si, respectiv, 25 de ori expunerea maxima umana ca mg/m2), nu au evidentiat nici un semn de afectare a foetusului datorat clindamicinei. In cazul unui singur soarece, au fost observate fisuri palatine la foetusul tratat; aceasta manifestare nu a aparut in cazul altor soareci sau al altor specii, si de aceea a fost considerat un efect cazuistic specific . Totusi, nu exista studii adecvate si bine controlate la femeile insarcinate, pe durata primului trimestru de sarcina. Deoarece studiile reproduse pe animale nu aproximeaza intotdeauna raspunsul uman la tratament , medicamentul nu ar trebui utilizat pe perioada sarcinii decat daca este absolut necesar.
Nu se stie daca clindamicina se excreta in laptele matern, ca urmare a administrarii intravaginale a clindamicinei fosfat. Totusi, clindamicina a fost semnalata in laptele uman, dupa administrarea orala si parenterala. Avand in vedere potentialul aparitiei de reactii adverse serioase la sugari, generate de clindamicina fosfat, si tinand cont de importanta medicatiei pentru mama, trebuie luata o decizie in sensul intreruperii fie alaptarii, fie tratamentului.
Uz pediatric: Nu au fost stabilite eficacitatea si gradul de siguranta la copii.

Supradozare
Crema vaginala cu fosfat de clindamicina 2% poate fi absorbita intr-o cantitate suficienta pentru a provoca efecte sistemice (a se vedea “Precautii”).

 Reactii adverse
Studii clinice: In cadrul studiilor clinice, aproximativ 4% din pacientele care nu erau insarcinate si au fost tratate cu Dalacin crema vaginala 2% au intrerupt terapia datorita efectelor adverse cauzate de medicament . Reactii considerate ca fiind datorate, probabil datorate, sau posibil datorate administrarii vaginale a cremei cu clindamicina fosfat 2%, au fost raportate pentru 249/1020 (24%) dintre pacientele care nu erau insarcinate.
Exceptand cazul in care procentele sunt altfel stipulate, incidenta reactiilor adverse individuale din lista de mai jos a fost mai mica de 1%.
Tractul genital, Dermatologic: Cervicita /vaginita simptomatica (16%); Rash ; Candida albicans (11%).
Gastrointestinal: Trichomonas vaginalis (1%) Arsuri, greturi, varsaturi, diaree ; Iritatie vulvara (6%) constipatie, dureri abdominale.
Sistemul nervos central:
Hipersensibilitate -Ameteala, cefalee, vertij – Urticarie
Alte efecte raportate dupa utilizarea topica (dermatologica) a clindamicinei sunt : colite severe (inclusiv colite pseudomembranoase), dermatite de contact , iritatii ale pielii (de ex. eritem, exfolieri si arsuri), ingrasarea pielii, foliculite cu germeni gramnegativi, dureri abdominale si tulburari gastrointestinale.
Crema vaginala cu clindamicina determina nivele serice de clindamicina si expunere sistemica (AUC) minime, comparabile cu administrarea unei doze de 100 mg pe cale orala. Desi nivelele scazute de expunere reduc sansele de aparitie a reactiilor adverse, comparativ cu administrarea pe cale orala, totusi posibilitatea aparitiei acestora, cat si a altor reactii, nu poate fi exclusa. Nu exista date comparative intre administrarea clindamicinei pe cale orala si intravaginala, provenite din studii clinice controlate.
Urmatoarele reactii adverse si modificari ale testelor de laborator au fost raportate dupa administrarea orala sau parenterala a clindamicinei:
Gastrointestinale- dureri abdominale, esofagita, greata , varsaturi si diaree (a se vedea “Precautii”).
Hematopoietice- neutropenie tranzitorie (leucopenie), eozinofilie, agranulocitoza si trombocitopenie .
Reactii de hipersensibilizare- In timpul terapiei au fost observate prurit maculopapular si urticarie. Cea mai des intalnita reactie adversa a fost pruritul morbiliform generalizat, slab sau moderat. Eritemele multiforme, unele asemanatoare cu sindromul Steven-Johnson, au fost asociate rar cu administrarea clindamicinei. Au fost raportate cateva cazuri de reactii anafilactice. La aparitia unei reactii de hipersensibilitate , tratamentul trebuie intrerupt.
Hepatice- Pe perioada tratamentului s-a observat aparitia icterului si a dereglarilor testelor hepatice.
Musculoscheletale- S-au raportat cazuri rare de poliartrita.
Renal – Desi nu au fost demonstrate relatii directe intre administrarea clindamicinei si afectarea renala, au fost semnalate disfunctii renale, evidentiate prin azotemie, oligurie , si/sau proteinurie.

 Doze si mod de administrare
Doza recomandata este de un aplicator plin cu crema vaginala cu clindamicina fosfat 2% (5 g contin aproximativ 100 mg de clindamicina fosfat) administrat intravaginal, de preferinta seara la culcare, timp de 7 zile consecutiv. Numai pentru uz intravaginal. Administrarea orala, dermatologica, sau oftalmica sunt interzise.

Print Friendly, PDF & Email
Categorie: Crema | Producator:

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.