Prospect CYCLOPHOSPHAMIDE

Indicatii:
Afectiuni mieloproliferative, limfoproliferative si neoplazme cu diferite localizari. Ca antineoplazic, este indicat in: limfoame, incluzand limfomul Burkitt; boala hodgkin; leucemii acute si cronice; mielom multiplu; micosis fungoides in stadiu avansat; tumori solide (cancere de san, cervix, plaman, ovar; neuroblastoame; retinoblastoame; sarcoame).

Actiune terapeutica:
Ciclofosfamida este un antineoplazic facand parte din clasa agentilor alchilanti, derivati de azotiperita. In organism, se transforma prin metabolizare la nivelul microsomilor hepatici in metaboliti activi cu proprietati similare azotiperitei. Produsul este mai putin toxic decat congenerii de azotiperita si alti agenti alchilanti si este eficient atat prin administrare orala, cat si parenterala.

Contraindicatii:
Insuficienta hepato-renala; leucopenia sub 3000/mm2; trombocitopenia sub 100 000/mm2; sarcina in special in primul trimestru (potential teratogen), alaptarea, perioada de patru luni inainte de o eventuala conceptie; infectii virotice, bacteriene, fungicide, helmintiaze.

Reactii adverse:
In ordinea descrescatoare a incidentei, pot sa apara:
Aparat reproductiv: sterilitate la ambele sexe, uneori reversibila; amenoree si fibroza ovariana; oligospermie sau azoospermie, fara alterarea libidoului.
Aparat digestiv: greata, voma, anorexie, stomatite, mai rar dureri abdominale, diaree, colite hemoragice, care dispar la intreruperea tratamentului.
Piele: alopecie in general reversibila, totala la doze mari, pigmentari ale pielii si unghiilor, rareori eriteme.
Sange: leucopenie, in functie de doza – valori mai mici de 2 000 celule/mm2 apar la doze initiale mari; ocazional anemie si trombocitopenie. Efectele se reduc la reducerea dozelor si inceteaza la intreruperea tratamentului.
Aparat urinar: cistita hemoragica, uneori fatala; fibroza a vezicii urinare, reversibile la incetarea tratamentului. Infectii si diminuarea raspunsului in testele cutanate de hipersensibilizare prin efectul imunodepresor al produsului. Carcinogeneza, mutageneza, teratogeneza: neoplasme secundare urinare, medulare si limfatice pot sa apara la pacientii tratati anterior cu ciclofosfamida.
Aparat respirator: fibroza pulmonara. Modificari metabolice: hiperuricemie prin cresterea catabolismului purinic, cresterea eliminarii sodiului si mixedem la doze mari de produs.
Altele: rareori reactii anafilactice, cefalee, stare de oboseala. La doze mari apar modificari cardiotoxice si hepatotoxice.

Prezentare farmaceutica:
Flacon continand ciclofosfamida 200 mg sub forma de pulbere liofilizata pentru prepararea de solutie injectabila (cutie cu 10 buc.).

Mod de administrare:
Solutia injectabila se prepara extemporaneu (poate fi pastrata cel mult 2-3 ore) prin dizolvarea pulberii dintr-un flacon (200 mg) in 10 ml apa pro inj.; se introduce strict intravenos (in decurs de 1-2 minute) sau in tubul unei perfuzii cu solutie salina sau glucozata izotone; se poate injecta si intramuscular. Se administreaza in cure scurte, de 1-5 zile, cate 300-800 mg/m2 si zi (500 mg-1,5 g la adult ); se repeta la intervale de 3-4 saptamani (ca anticanceros).

Producator: Orion

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.