Prospect Budenofalk

Indicatii: In tratamentul colitei ulcerative active care este limitata la nivelul rectului si colonului sigmoid .

 2. COMPOZITIA CALITATIVA SI CANTITATIVA
Fiecare doza de 1,2 g spuma contine budesonida 2 mg. Excipienti: alcool cetilic, propilenglicol. Pentru lista tuturor excipientilor, vezi pct. 6.1.

 3. FORMA FARMACEUTICA
Spuma rectala, flacon presurizat.
Spuma cu aspect cremos, compacta, de culoare alba pana la alb pal.

 4. DATE CLINICE
4.1 Indicatii terapeutice
In tratamentul colitei ulcerative active care este limitata la nivelul rectului si colonului sigmoid .

4.2 Doze si mod de administrare
Doze:
Adulti (cu varsta > 18 ani):
O doza de 2 mg budesonida pe zi.

Copii adolescenti:
Budenofalk 2 mg spuma rectala nu trebuie utilizat la copii si adolescenti, datorita experientei insuficiente la aceasta grupa de varsta.

Mod de administrare:
Budenofalk 2 mg spuma rectala poate fi aplicat dimineata sau seara.

Flaconul este mai intai conectat la un aplicator si apoi agitat timp de aproximativ 15 secunde inainte ca aplicatorul sa fie introdus in rect atat cat este confortabil. A se nota ca doza este suficient de precisa numai cand cupola pompei este tinuta in jos cat mai vertical posibil. Pentru administrarea unei doze de Budenofalk 2 mg spuma rectala, cupola pompei este impinsa in jos complet si apoi este eliberata foarte incet. Dupa utilizare, aplicatorul trebuie tinut in pozitie timp de 10-15 secunde inainte de a fi scos din rect.

Cele mai bune rezultate sunt obtinute cand intestinul este evacuat inainte de administrarea Budenofalk 2 mg spuma rectala.
Medicul curant determina durata utilizarii. In general, un episod acut se amelioreaza dupa 6-8 saptamani. Budenofalk 2 mg spuma rectala nu trebuie utilizat dupa aceasta perioada.

4.3 Contraindicatii

Budenofalk 2 mg spuma rectala nu trebuie utilizat in:
– hipersensibilitate la budesonida sau la oricare dintre excipienti
– ciroza hepatica cu semne de hipertensiune portala, de exemplu stadiul tardiv al cirozei biliare primare

4.4 Atentionari si precautii speciale pentru utilizare

Tratamentul cu Budenofalk 2 mg spuma rectala are drept rezultat concentratii steroidiene sistemice mai mici decat terapia orala cu corticosteroizi actionand sistemic. Daca pacientul este transferat de la corticosteroizi sistemici la Budenofalk, trebuie luat in consideratie riscul teoretic al revenirii simptomelor datorate diferentelor de farmacocinetica .
Este necesara prudenta la pacientii cu tuberculoza , hipertensiune arteriala, diabet zaharat, osteoporoza, ulcer gastro-duodenal, glaucom, cataracta, antecedente familiale de diabet zaharat, antecedente familiale de glaucom.

Infectie :
Suprimarea raspunsului inflamator si a functiei imunitare creste susceptibilitatea la infectii si severitatea lor. Riscul agravarii infectiilor bacteriene, fungice, amoebice si virale in timpul tratamentului cu corticosteroizi trebuie luat in consideratie cu atentie. Tabloul clinic poate fi adesea atipic si infectiile grave, cum sunt septicemia si tuberculoza pot fi mascate si pot atinge un stadiu avansat inainte de a fi diagnosticate.

Varicela:
Varicela reprezinta un motiv de ingrijorare deosebita, deoarece aceasta boala cu evolutie favorabila in mod normal poate fi letala la pacientii imunodeprimati. Pacientii fara antecedente certe de varicela trebuie sfatuiti sa evite contactul personal apropiat cu pacientii cu varicela sau herpes zoster si, daca sunt expusi, trebuie sa se adreseze imediat medicului. Daca pacientul este copil, parintii trebuie sa ia in considerare aceasta recomandare de mai sus. Pentru pacientii neimunizati expusi, care sunt tratati cu corticosteroizi sistemici sau care i-au utilizat in ultimele 3 luni este necesara imunizarea pasiva cu imunoglobulina varicelo-zosteriana (IGVZ); aceasta trebuie administrata in decurs de 10 zile de la expunerea la varicela . Daca diagnosticul de varicela este contirmat, boala necesita tratament urgent de specialitate. In unele cazuri, corticosteroizii nu trebuie intrerupti si poate fi necesara cresterea dozei.

Pojaar:
Pacientilor cu imunitatea compromisa care au intrat in contact cu pojarul trebuie, cand este posibil, sa li se administreze cat mai repede posibil imunoglobulina normala dupa expunere .

Vaccinuri vii:
Vaccinurile vii nu trebuie administrate la pacientii cu reactivitate imunitara afectata. Raspunsul de formare a anticorpilor la alte vaccinuri poate fi diminuat. La pacientii cu tulburari severe ale functiei hepatice, eliminarea corticosteroizilor, inclusiv a Budenofalk 2 mg spuma rectala, va fi redusa si biodisponibilitatea lor sistemica va fi crescuta.
La pacientii cu insuficienta hepatica usoara pana la moderata trebuie manifestata precautie. Corticosteroizii pot produce supresia axului hipotalamo-hipofizo-suprarenalian, reducand raspunsul la stres. Daca pacientii sunt supusi unei interventii chirurgicale sau altor situatii de stres este recomandat tratamentul suplimentar cu un glucocorticoid cu efect sistemic.
Tratamentul concomitent cu ketoconazol sau alti inhibitori ai CYP3A4 trebuie evitat (vezi pct. 4.5).

4.5 Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune
Interactiuni farmacodinamice
Glicozide cardiace:
Actiunea glicozidei poate fi potentata de catre deficitul de potasiu.

Saluretice:
Excretia potasiului poate fi accentuata.

Interactiuni farmacocinetice

Citocromul P450:
-inhibitori ai CYP3A4:

200 mg ketoconazol administrat oral o data pe zi, a crescut concentratiile plasmatice ale budesonidei (o doza unica de 3 mg) de aproximativ 6 ori in timpul administrarii concomitente. Cand ketoconazolul a fost administrat dupa 12 ore de la administrarea budesonidei, concentratiile au crescut de aproximativ 3 ori. Deoarece nu exista date suficiente pentru a furniza recomandari privind doza , administrarea concomitenta trebuie evitata.

Alti inhibitori puternici ai CYP3A4, cum sunt ritonavir, itraconazol si claritromicina este, de asemenea, posibil sa determine o crestere marcata a concentratiilor plasmatice ale budesonidei. In plus, administrarea concomitenta de suc de grepfrut trebuie evitata.

– inductori ai CYP3A4:

Compusii sau medicamentele, cum sunt carbamazepina si rifampicina, care induc izoenzima CYP3A4 pot reduce expunerea sistemica dar si expunerea locala la budesonida la nivelul mucoasei intestinale. Poate fi necesara ajustarea dozei de budesonida.

– substraturi ale CYP3A4:

Compusii sau medicamentele care sunt metabolizate de CYP3A4 pot fi in competitie cu budesonida. Aceasta poate determina cresterea concentratiei plasmatice a budesonidei daca substanta competitoare are o afinitate mai puternica pentru CYP3A4 sau – daca budesonida se leaga mai puternic la CYP3A4 -concentratia plasmatica a substantei competitoare poate creste si ajustarea dozei/reducerea acestui medicament poate fi necesara.

Au fost raportate concentratii plasmatice crescute si accentuarea efectelor corticosteroizilor la femeile care utilizau, de asemenea, estrogeni sau contraceptive orale, dar acestea nu au fost observate in cazul utilizarii contraceptivelor orale combinate cu doze mici de hormoni.

4.6 Sarcina si alaptarea

Administrarea in timpul sarcinii trebuie evitata daca nu exista motive convingatoare pentru tratamentul cu Budenofalk 2 mg spuma rectala. La animalele gestante, budesonida, similar altor corticosteroizi a demonstrat ca produce anomalii ale dezvoltarii fetale. Relevanta acestora la om nu a fost stabilita.
Nu se cunoaste daca budesonida se excreta in laptele matern. Decizia de a continua/intrerupe alaptarea sau de a continua/intrerupe tratamentul cu Budenofalk 2 mg spuma rectala trebuie sa fie luata tinand cont de beneficiul alaptarii copilului si de beneficiul tratamentului la mama.
4.7 Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje
Nu sunt cunoscute efectele budesonidei asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
4.8 Reactii adverse
Evaluarea reactiilor adverse are la baza urmatoarele frecvente:
Foarte frecvente (> 1/10)
Frecvente (> 1/100 si < 1/10)
Mai putin frecvente (> 1/1000 si < 1/100)
Rare (> 1/10000 si < 1/1000)
Foarte rare (< 1/10000), cu frecventa necunoscuta (care nu pot fi estimata din datele disponibile).

In studiile clinice efectuate cu Budenofalk spuma rectala au fost raportate reactii adverse la 8% dintre pacienti. Senzatia de arsura sau durerea la nivelul rectului a fost frecventa si greata , cefaleea, cresterea valorilor serice ale enzimelor hepatice au fost mai putin frecvente.

Detaliile reactiilor adverse observate in timpul studiilor clinice sunt urmatoarele:

Infectii si infestari
Mai putin frecvente: infectii ale tractului urinar

Tulburari hematologice si limfatice
Mai putin frecvente: anemie, crestere VSH , leucocitoza

Tulburari metabolice si de nutritie
Mai putin frecvente: crestere a apetitului alimentar

Tulburari psihice
Mai putin frecvente: insomnie

Tulburari ale sistemului nervos
Mai putin frecvente: cefalee, ameteli, tulburari ale mirosului Tulburari vasculare
Mai putin frecvente: hipertensiune arteriala Tulburari gastro-intestinale
Mai putin frecvente: greata , durere abdominala, dispepsie, flatulenta, parestezii in regiunea abdominala, fisura anala, stomatita aftoasa, nevoie imperioasa frecventa de defecatie, hemoroizi , hemoragie rectala

Tulburari hepatobiliare
Mai putin frecvente: crestere a valorilor serice ale transaminazelor (AST, ALT ), crestere a parametrilor colestazei (GGT, AP).

Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat Mai putin frecvente: acnee, hiperhidroza
Investigatii diagnostice
Mai putin frecvente: crestere a valorii amilazei, modificare a valorii cortizolului

Tulburari generale si la nivelul locului de administrare Frecvente: senzatie de arsura si durere la nivelul rectului Mai putin frecvente: astenie, crestere in greutate

Ocazional, pot apare reactii adverse care sunt tipice pentru corticosteroizii cu actiune sistemica. Reactiile adverse enumerate mai jos sunt dependente de doza , de durata tratamentului,de tratamentul concomitent sau anterior cu alti corticosteroizi si de sensibilitatea individuala.

Tulburari ale sistemului imunitar:
Interferenta cu raspunsul imunitar (de exemplu, crestere a riscului de aparitie a infectiilor).

O exacerbare sau reaparitie a manifestarilor extraintestinale (in special, afectarea pielii si articulatiilor) poate apare la trecerea unui pacient de la tratamentul cu corticosteroizi cu actiune sistemica la budesonida cu actiune locala.

Tulburari metabolice si de nutritie:
Sindrom Cushing: fata de luna plina, obezitate tronculara, reducere a tolerantei la glucoza, diabet zaharat, retentie de sodiu cu formare de edeme, excretie crescuta a potasiului, inactivitate sau atrofie a corticosuprarenalei, intarziere a cresterii la copil, tulburari ale secretiei hormonilor sexuali (de exemplu, amenoree, hirsutism , impotenta ).

Tulburari ale sistemului nervos: Depresie, iritabilitate, euforie
In cazuri izolate (<1/10000): pseudotumori cerebrale (inclusiv edem papilar) la adolescenti.

Tulburari oculare: Glaucom , cataracta.

Tulburari vasculare:
Hipertensiune arteriala, risc crescut de tromboza , vasculita (sindrom de intrerupere dupa tratamentul de lunga durata).

Tulburari gastro-intestinale:
Tulburari gastrice, ulcer duodenal, pancreatita, constipatie.

Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat :
Exantem alergic, vergeturi, petesii, echimoze, acnee steroidiana, intarziere a cicatrizarii ranilor.
Datorita continutului in alcool cetilic si propilenglicol, pot apare reactii dermatologice locale, de exemplu,
dermatita de contact .

Tulburari musculo-scheletice si ale tesutului conjunctiv:
Necroza osoasa aseptica (femur si cap humeral), durere musculara difuza si slabiciune musculara, osteoporoza.

Tulburari generale si la nivelul locului de administrare: Oboseala , stare generala de rau

Unele dintre reactiile adverse au fost raportate dupa utilizarea de lunga durata a budesonidei administrata oral .
Datorita actiunii sale locale, riscul reactiilor adverse ale Budenofalk 2 mg spuma rectala este, in general, mai mic decat la utilizarea corticosteroizilor cu actiune sistemica.
4.9 Supradozaj
Pana in prezent, nu se cunosc cazuri de supradozaj cu budesonida. Datorita proprietatilor budesonidei din Budenofalk 2 mg spuma rectala, este foarte putin probabila producerea unui supradozaj care sa determine afectare toxica.

 5. PROPRIETATI FARMACOLOGICE
5.1 Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: corticosteroizi cu actiune locala, codul ATC: A07EA06.
Mecanismul exact de actiune al budesonidei in tratamentul colitei ulcerative/procto-sigmoiditei nu este pe deplin inteles. Datele obtinute din studiile de farmacologie clinica si din studiile clinice controlate arata ca modul de actiune al budesonidei este bazat predominant pe actiunea locala in intestin. Budesonida este un corticosteroid cu efect antiinflamator local mare. La o doza de 2 mg budesonida, aplicata rectal, budesonida nu determina practic o supresie a axului hipotalamo-hipofizo-suprarenalian. Budenofalk 2 mg spuma rectala a fost investigat pana la o doza zilnica de 4 mg budesonida si nu a demonstrat nicio influenta asupra concentratiei plasmatice a cortizolului.

5.2 Proprietati farmacocinetice

Absorbtie
Dupa administrare orala, biodisponibilitatea sistemica a budesonidei este aproximativ 10%. Dupa administrare rectala, ariile de sub curbele concentratie in functie de timp sunt de aproximativ 1,5 ori mai mari decat in controalele anterioare considerand doza identica de budesonida administrata pe cale orala. Concentratiile plasmatice maxime sunt obtinute in medie la2-3 ore dupa administrarea Budenofalk 2 mg spuma rectala.

Distributie
Budesonida are un volum de distributie mare (aproximativ 3l/kg). Legarea de proteinele plasmatice este in medie de 85-90%.

Metabolizare
Budesonida sufera metabolizare hepatica extensiva (aproximativ 90%) rezultand metaboliti cu activitate corticosteroida mica. Activitatea corticosteroida a principalilor metaboliti, 6p-hidroxibudesonida si 16a-hidroxiprednisolona reprezinta mai putin de 1% din cea a budesonidei.

Eliminare
Valoarea medie a timpului de injumatatire plasmatica prin eliminare este de aproximativ 3-4 ore. Clearance-ul mediu este de aproximativ 10-15 l/min pentru budesonida, determinat prin metode cromatografice HPLC.

Distributie
Investigatia scintigrafica cu Budenofalk 2 mg spuma rectala marcat cu tecnetiu la pacienti cu colita ulcerativa a demonstrat ca spuma se distribuie de-a lungul intregului sigmoid .

Grupe speciale de pacienti (cu tulburdri hepatice)
In functie de tipul si severitatea tulburarilor hepatice, metabolizarea budesonidei poate fi scazuta.

5.3 Date preclinice de siguranta
Investigatiile preclinice efectuate la caini au demonstrat ca Budenofalk 2 mg spuma rectala este bine tolerat local.

Datele preclinice din studiile de toxicitate dupa doza unica si toxicitate dupa doze repetate (toxicitate subcronica si cronica) efectuate cu budesonida au demonstrat atrofia timusului si a glandei suprarenale si o reducere, in special, a limfocitelor. Aceste efecte au fost mai putin pronuntate sau de aceeasj intensitate ca cea observata la alti corticosteroizi. Aceste efecte steroidiene pot avea, de asemenea, relevanta la om .

Budesonida nu a avut efecte mutagene intr-un numar de teste efectuate in vitro si in vivo.

In studiile de toxicitate dupa doze repetate efectuate cu budesonida la sobolan a fost observat un numar usor crescut de focare celulare hepatice bazofile, iar in studiile de carcinogenitate a fost observata o incidenta crescuta a neoplasmelor hepatocelulare primare, astrocitoamelor (la masculii de sobolan) si tumorilor mamare (la femelele de sobolan). Aceste tumori sunt datorate probabil actiunii specifice la nivelul receptorului steroidian, cresterii metabolizarii hepatice si efectelor anabolizante, efecte care sunt , de asemenea, demonstrate in studiile efectuate la sobolan si pentru alti corticosteroizi si, prin urmare ele reprezinta un efect de clasa. La om , nu au fost niciodata observate efecte similare ale budesonidei, nici in studiile clinice si nici din raportarile spontane.

In general, datele preclinice nu au evidentiat niciun risc special pentru om pe baza studiilor conventionale farmacologice privind evaluarea sigurantei, toxicitatea dupa doze repetate, genotoxicitatea, carcinogenitatea.
La animalele gestante, budesonida, similat altor corticosteroizi a determinat anomalii ale dezvoltarii fetale, dar relevanta acestora la om nu a fost stabilita (vezi, de asemenea, pct. 4.6).

 6. PROPRIETATI FARMACEUTICE
6.1 Lista excipientilor
Alcool cetilic Acid citric monohidrat Edetat disodic Ceara emulsifianta Macrogol stearil eter Propilenglicol Apa purificata

Gaz propulsor: n-Butan Izobutan Propan

6.2 Incompatibilitati
Nu este cazul.
6.3 Perioada de valabilitate
2 ani.
Dupa prima deschidere: 4 saptamani.

6.4 Precautii speciale pentru pastrare

A nu se pastra la temperaturi peste 25°C. A nu se pastra la frigider sau congela.

Acesta este un flacon presurizat, care contine un propulsor inflamabil.
A nu se expune la o temperatura mai mare de 50°C, a se proteja de lumina solara directa. A nu se perfora sau introduce in foc flaconul, chiar cand este gol.

6.5 Natura si continutul ambalajului
Flacon din aluminiu presurizat cu valva dozatoare, impreuna cu 14 aplicatoare din PVC lubrifiate cu vaselina alba si parafina lichida pentru administrarea spumei si 14 pungi din plastic pentru eliminarea igienica a aplicatoarelor.

Marimea ambalajelor:
Cutie cu un flacon din Al, presurizat, prevazut cu valva dozatoare, continand 14 doze a cate 1,2 g spuma rectala, 14 aplicatoare din PVC lubrifiate si 14 pungi din plastic
Cutie cu 2 flacoane din Al, presurizate, prevazute cu valva dozatoare, continand 2×14 doze a cate 1,2 g spuma rectala, 2×14 aplicatoare din PVC lubrifiate si 2×14 pungi din plastic
Ambalaj spitalicesc cu un flacon din Al, presurizat, prevazut cu valva dozatoare, continand 14 doze a cate 1,2 g spuma rectala, 14 aplicatoare din PVC lubrifiate si 14 pungi din plastic
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.
6.6 Precautii speciale pentru eliminarea reziduurilor
Fara cerinte speciale.

 7. DETINATORUL AUTORIZATIEI DE PUNERE PE PIATA

Dr. Falk Pharma GmbH Leinenweberstr. 5 Postfach 6529 D-79041 Freiburg Germania

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.