Prospect CEFOTAX

Indicatii: Boli infectioase cu bacterii sensibile la Cefotax, ca: infectii ale tractului respirator; infectii renale si ale tractului urinar; septicemie , meningite si endocardite bacteriene; infectii ale oaselor, articulatiilor, tesutului moale si pielii; peritonite, infectii ale cailor biliare si ale tractului gastro-intestinal; infectii O.R.L.; infectii genitale. Tratamentul cu Cefotax in infectiile severe ce pun in pericol viata, poate fi indicat alaturi de antibiotice aminoglicozidice, dar administrarea trebuie facuta cu seringi separate.

Compozitie: Flacoane injectabile a 0,5g sau 1g cefotaxim.

Actiune terapeutica : Cefotax face parte din grupul de antibiotice cefalosporine si are efect bactericid. Este mai activ asupra bacililor gramnegativi decat alte antibiotice cunoscute din grupul cefalosporinelor sau penicilinelor iar rezistenta bacteriana se dezvolta mai greu. Cefotaxima este partial legata de proteinele serice (pana la 50% din doza ) si are o buna penetrare in tesuturi. Este eliminata in principal prin urina sub forma activa. Spectrul de actiune include stafilococi, streptococi aerobi si anaerobi, Neisserii, Haemophilus influenzae, E. Coli, Klebsiela, Enterobacter, Proteus , Yersinii, Clostridii, Pseudomonas si Bacteroides fragilis.

Contraindicatii: Hipersensibilitate la cefalosporine; in perioada sarcinii.

Precautii: Pacientii cu hipersensibilitate la penicilina pot prezenta de asemenea hipersensibilitate la Cefotax prin hipersensibilitate incrucisata; functie renala alterata; tratamentul cu doze mari de Cefotax poate cauza convulsii.

Reactii adverse: Injectii i.v. lente (3-5 min) nu au efecte adverse, dar injectarea rapida poate provoca flebite. Reactii alergice precum: reactii cutanate, eozinofilie, febra anafilactica, leucopenie tranzitorie, cresterea tranzitorie a nivelului seric de GOT si GPT . Poate sa apara deasemenea diaree (daca aceasta este severa se intrerupe imediat tratamentul si se utilizeaza vancomicina). Rar se poate produce soc anafilactic. N.B. : Pacientii in tratament cu Cefotax pot prezenta reactii fals pozitive ale glicozuriei determinate prin test Coombs. Aceasta poate fi corect determinata prin folosirea metodelor enzimatice.

Dozare: Daca nu exista o indicatie speciala a medicului, se recomanda urmatoarele doze: Adulti, adolescenti si copii a caror greutate corporala depaseste 50 kg: Doza uzuala pentru administrarea i.m. sau i.v. este de 1-2 g la 12 ore. Pentru gonoree – injectii i.m. 1 g in doza unica. Profilactic in interventii chirurgicale – injectii i.m. sau i.v. 1 g cu o jumatate de ora inaintea interventiei chirurgicale. Infectii necomplicate – injectii i.m. sau i.v.1 g la 12 ore. Infectii medii si severe – injectii i.m. sau i.v. 1-2 g la 6 ore. Infectii foarte grave ce pun viata in pericol – injectii i.m. sau i.v. 2 g la 4 ore. Adulti cu functia renala alterata – 1/2 din doza adultului. Doze uzuale pedriatice: Nou-nascuti pana la 1 saptamana – injectii i.v. cu 50 mg/kg corp la 12 ore. Nou-nascuti pana la 4 saptamani – injectii i.v cu 50 mg/kg corp la 8 ore. Sugari si copii pana la 50 kg greutate corporala – injectii i.m. sau i.v. cu 8 pana la 30 mg/kg corp la 4 ore sau 12 pana la 45 mg/kg corp la 6 ore. Doza maxima zilnica la sugari si copii nu trebuie sa depaseasca 12 g. Doza poate sa ajunga la 12 g/zi in cazurile cu infectii severe. Este recomandat ca solutia sa se injecteze imediat dupa preparare. Solutia poate capata o coloratie galben-pal fara a afecta eficacitatea antibioticului si poate fi utilizata in decursul a 24 ore daca este pastrata la o temperatura care sa nu depaseasca 200C. Durata tratamentului, calea de administrare si intervalul intre administrari depind de severitatea si raspunsul la tratament al infectiei. La pacientii cu clearance -ul la creatinina mai mic de 5 ml /min, doza administrata trebuie redusa la jumatate fata de normal.

Mod de administrare: Injectii intravenoase 1 flacon (0,5 g sau 1 g) se dizolva in 2 ml sau respectiv 4 ml de apa distilata si se injecteaza intravenos lent in 3-5 minute. Perfuzii intravenoase: Pentru perfuzii scurte 2 g de Cefotax se dizolva in 100 ml solutie izotonica sau glucoza si se perfuzeaza in 50-60 min. Injectii intramusculare (i.m.): Se dizolva 1 flacon (0,5 g sau 1 g) in 2 ml si respectiv 4 ml de apa distilata si se injecteaza profund in muschiul gluteal. N.B. : Daca apare orice semn de hipersensibilitate sau soc anfilactic se intrerupe injectarea si se administreaza adrenalina 1 mg/ml , dilutie pana la 10 ml, cu apa distilata care se injecteaza i.v. in doze de 1 ml urmate de administrarea injectabila a unui glucocorticoid .

Forma de prezentare: 1 flacon (0,5 g sau 1 g) si 1 fiola de solvent. Atentie A se pastra la intuneric si la o temperatura care sa nu depaseasca 20 grade Celsius.

Producator: EIPICO

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.